Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ERÜ´DE FELSEFECİ KARL POPPER ANLATILDI

ERÜ´DE FELSEFECİ KARL POPPER ANLATILDI

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından 37´ncisi gerçekleştirilen ?Düşüncenin İzinde´ konulu seminerde Avusturya kökenli Britanyalı felsefeci Karl Popper anlatıldı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından 37´ncisi gerçekleştirilen ?Düşüncenin İzinde´ konulu seminerde Avusturya kökenli Britanyalı felsefeci Karl Popper anlatıldı.
ERÜ Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirilen seminere, Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslan Topakkaya´nın yanı sıra öğrenciler katıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan Biruni Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ustaoğlu, Karl Popper´in, Mantıkçı Pozitivist Okulun kurucusu olmasının yanı sıra liberal düşüncenin gelişmesine olan katkıları ile bilindiğini söyledi. Popper´in, insanlık için daha iyi bir dünya nasıl olur derdi ile felsefeye başladığını söyleyen Prof. Ustaoğlu, "Popper´a göre insanlık için daha iyi bir dünya iki şekilde kurulabilecekti. İlki siyasetti, ki bunun için siyaset felsefesi yaptı. İkinci yol ona göre bilimden geçiyordu, bunun için de bilim felsefesi ile uğraştı. 20´nci yüzyıla damgasını vuran Viyana Çevresi Düşünürleri ile birlikte bilim nasıl yapılır, yöntemi neler olmalıdır, bilim ve bilim olmayan arasında ne gibi farklar vardır soruları üzerinde uğraşta bulundu. Viyana çevresinde savunulan ?tümevarım´ yönteminin geçerli olmadığını savundu. Ki, bu tartışmaların varış noktası onun ?Bilimsel Araştırmanın Mantığı´ adlı eserini ortaya çıkardı" diye konuştu.
Popper´in tüm felsefesinde eleştirel aklın önemine vurgu yaptığını belirten Prof. Dr. Ustaoğlu, "O eleştirel akılcılığın temelinde hataların öğretici olduğunu savunmuştur. Büyük keşiflerin altında yatan başarının sırrının, büyük hataların irdelenmesi olduğunu ifade etmiştir. Ona göre hatayı inkar etmek daha büyük bir hatadır" dedi.
Ustaoğlu, sunumunun ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.