Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

BÜNYAN SARIOĞLAN SULAMASI 226 BİN DEKAR ARAZİYİ SULAYACAK

 BÜNYAN SARIOĞLAN SULAMASI 226 BİN DEKAR ARAZİYİ SULAYACAK

DSİ Kayseri´ye yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

 

DSİ Kayseri´ye yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Kayseri´de son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Kayseri´de tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır.

Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu´nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen ?GÖLSU? projesi kapsamında Kayseri ilinin de nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat ACU;´´ Kayseri İli sınırları içerisinde geliştirilen Bahçelik Projesinin bütün üniteleri tamamlandığında 459.050 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Zamantı Nehri üzerinde yer alan ve projenin su kaynağı olan temelden 65,00 m yükseklikteki ?Bahçelik Barajı? 2005 yılında tamamlanarak işletmeye alınmıştır. Bahçelik Barajından yılda 27 milyon kWh enerji üretilmektedir. Bahçelik Projesinin alt ünitelerinden olan 18 km uzunluğundaki ?Ana İletim Hattı? 2013 yılında, 26.700 dekar zirai araziyi sulayan ?Pazarören-Samağır Sulaması? 2012 yılında, 7.450 dekar zirai araziyi sulayan ?Köprübaşı-Ekrek Sulaması? 2016 yılında tamamlanarak işletmeye alınmıştır. Bahçelik Projesinin en büyük ünitesi olan ve 226.300 dekar zirai araziyi sulayacak ?Bünyan-Sarıoğlan Sulaması? inşaatında ise çalışmalar hızla devam etmektedir. ´dedi.

 ?Bünyan-Sarıoğlan Sulaması? işi kapsamında çeşitli çap ve tipte 65.227 m ana boru hattı ve 822.502 m borulu şebeke hattı yapılacağını ifade eden Genel Müdür ACU,´ Proje tamamlandığında 226.300 dekar zirai arazi basınçlı borulu sistemle sulanacak bölgede tarıma dayalı sanayi gelişecek olup bu da bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlayacak ve refah düzeyini artıracaktır. İş kapsamında şuana kadar sulamanın ilk ünitesi olan ve yaklaşık 10000 dekar araziyi sulayacak olan ağaçlı sol sahil pompaj sulamasının pompa istasyonu, denge havuzu ve 21.000 m. HPE boru ile 1038 m. CTP boru imalatları tamamlanmıştır. Sulamanın ana iletim hattı olan 4000 mm. CTP boru imalatı yaklaşık 800 m. tamamlanmış olup, Kayseri ? Malatya Karayolu yatay sondaj ile geçilmiştir. ?dedi..

DSİ Genel Müdürü Murat ACU;?´Son olarak bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu´na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ?dedi.

 

Ankara Haymana Evliyafakı Göletinin tamamlanması ile gölette depolanacak su ile 1.740 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Sıyırma kazıları, memba batardosu,  dipsavak ve ENH hattı imalatları tamamlanan gölette gövde dolgusu ve dolusavak beton imalatları devam etmekte olup 2018 yılı içerisinde gövde dolgusu ve dolusavak beton imalatlarının bitirilmesi hedeflenmektedir. ´dedi.

 

Temelden 23.90 metre yüksekliğe sahip olacak Ankara Haymana Evliyafakı Gölet´inin tamamlanması ile 2018 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 1 218 000TLkatkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten Genel Müdür ACU;´´ DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir. ´dedi.

 DSİ Genel Müdürü Murat ACU;?´Son olarak bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu´na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ?dedi.