Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

KAYSERi 2. KİTAP FUARI ZİYARETÇİLERİNE KAPILARINI AÇTI

 KAYSERi 2. KİTAP FUARI ZİYARETÇİLERİNE KAPILARINI AÇTI

Kayseri 2. Kitap Fuarı, Vali Orhan Düzgün ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız´ın da katıldığı bir törenle ziyaretçilerine kapılarını açtı.


Kayseri 2. Kitap Fuarı, Vali Orhan Düzgün ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız´ın da katıldığı bir törenle ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Vali Düzgün, Kayseri Dünya Ticaret Merkezi´nde kitap dostlarını ağırlayacak olan 2´nci Kayseri Kitap Fuarı´nın açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Vali Düzgün, kitapsız yaşamanın kör, sağır ve dilsiz yaşamayla eş değer olduğunu söyleyerek, ?Bir anda kulaklarımız duymadan hareket ettiğimizi, gözlerimizin görmeden bir yerlerde dolaşmaya çalıştığımızı düşünelim, işte kitapsız hayatta buna benziyor. ? dedi.
Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen kitap fuarının 300 bine yakın kitap severi ağırladığını belirten Vali Düzgün, bu sayının Kayseri´nin aslında kitap fuarına susamış olduğunun önemli bir göstergesi oldunu vurgulayarak şöyle devam etti:
?Çünkü 1 milyonu aşkın nüfusa sahip Kayseri´de 300 bine yakın ilköğretim ve lise öğrencisi ile 70 bine yakın üniversite öğrencisi var. Sadece öğrencileri düşünsek bile, ki bu kitap fuarı sadece öğrencilere yönelik değil, yediden yetmişe bütün vatandaşlarımıza yönelik, önemli bir boşluğun bu vesile ile doldurulmuş olduğunu düşünüyorum. Sadece Kayseri merkez değil ilçelerimizden de ilçe Kaymakamlarımızın, Milli Eğitim Müdürlerimizin ve Okul Müdürlerimizin organizasyonu ile belediyelerimizin sağlamış olduğu ulaşım araçları ile ilçelerdeki öğrencilerimizde bu 10 günlük süre zarfında kitap fuarını ziyaret edecekler. Belki hayatlarında ilk defa bu kadar çok kitabı bir arada görecekler. Bu kitapların yazarları ile şairlerle tanışmış olacaklar, onlarla sohbet edebilecekler. Bu onların belki gelecekte hafızalarında unutulmayacak bir yer tutacak diye düşünüyorum. Bu gördükleri kitaplarla, tanıştıkları yazarlarla olan ilişkilerinin onlarda mutlaka okumaya yönelik bir heyecan kazandıracağına, okuma konusunda onları motive edeceğine inanıyorum. Çünkü maalesef ülkemizde gençlerimiz, yetişkinlerimiz diğer gelişmiş ülkelere göre çok daha az kitap okuyor. Bugün Almanya, Japonya gibi gelişmiş ülkelerdeki kitaba ayrılan vaktin belki yüzde biri oranında bir vakti kitaba ayırıyoruz. Daha kolayı seçiyoruz, televizyon izlemeyi, internetle, akıllı telefonlarla meşgul olmayı tercih ediyoruz. Bugün Türk milletinin ortalama televizyona ayırdığı vakit günde 5 saat, internete ayırdığı vakit 2-3 saat iken maalesef kitaba ayırdığı vakit ortalama olarak birkaç dakika ile sınırlı kalıyor. Okuma oranının artmasının ülkenin gelişmişliğine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü gelişmiş bireyler o ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına çok önemli katkı sağlayacaklardır. Okumak sadece aslında bir bilgi toplama, biriktirme değildir. İnsanın muhakeme yeteneğini, dünyaya, olaylara bakış açısını da önemli ölçüde etkileyen bir faktördür. Bu kitap fuarının da ilimizde okumaya olan ilgiyi artırmasını diliyorum.?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız da, kitap fuarının Kayseri´de düzenlenmiş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kayseri´nin kültürünü, ticaretini ve sanayisini birlikte geliştirmek isteyen bütün hemşerilerine hayırlı uğurlu olmasını temenni ettiğini ifade etti.
Kitap fuarının Kayseri´nin zenginliği olduğunu adleden Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Yıldız, kitapların fuarlara taşınmasının son derece önemli bir durum olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
?Dünyada büyük güçlere baktığımızda ABD ve İngiltere´den önce Portekiz ve İspanyanın bin 700´lü yıllarda en önemli gücünün sadece silah o anki gemiler ve savunma sanayinin olmadığını görüyorum. Kültürünün ve sanatının kitapla alakası olmayan ülkelerin yalnızca süper güç olabilmek adına silahlarının yetmediğini görüyoruz. Eğer bugün dünyada bunu değerlendiriyor isek gerek ABD´nin gerek Rusya´nın, Japonya ve gerekse diğer ülkelerin okuma oranlarına çok iyi bakmamız lazım. Normal de Japonya´nın nüfusu Türkiye´nin iki katı civarında sayılır ama 4.2 milyar adet geçen yıl kitap basılmıştır. Türkiye´de basılan kitap sayısı ise 23 milyon adettir. Kitap okuma oranına baktığımızda bir Norveçli bir Türkiye´de yaşayan vatandaşımıza göre 300 kat fazla kitap okumaktadır. Bir Fransız 75 kat fazlasını okuyor. Bu verilerle dünyada biz istediğimiz gücü elde edemeyiz. O yüzden bu kitap fuarının Kayseri´de tekrar açılacağını duyunca ben gerçekten sevindim. Bütün organizasyonda bulunan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum, yazarlarımızı da ayrıca yaptıkları katkılardan dolayı tebrik ediyorum, gençlerimizin ve bizlerinde daha fazla okuduğu bir ülke olabilmeyi temenni ediyorum. ?
Eylül Fuar Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Çayır da fuarın açılmasında büyük katkıları olan Kayseri Valisi Orhan Düzgün´e teşekkür ederek, fuarın Kayseri´ye katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
Kitap Fuarı açılış töreninde Vali Yardımcıları Mehmet Aktaş ve Gökhan Azcan, ilçe kaymakamları, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, il Müdürleri, yazarlar ve çok sayıda davetli de hazır bulundu.
Konuşmaların ardından fuarın açılışını gerçekleştiren protokol mensupları daha sonra stantları gezerek kitapları inceledi, yazarlarla sohbet etti.