Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

ULUSLARARASI ŞEKER ÖRGÜTÜ 49. KONSEY TOPLANTISINA, KAYSERİ ŞEKER TAM KADRO KATILDI

      ULUSLARARASI ŞEKER ÖRGÜTÜ 49. KONSEY TOPLANTISINA, KAYSERİ ŞEKER TAM KADRO KATILDI

Dünyada şeker konularına ilişkin uluslararası işbirliğini artırmak ve dünya şeker ekonomilerini güçlendirme yollarını ortaya koymak amacıyla kurulan 87 üyesi bulunan, Türkiyenin de aralarında bulunduğu Uluslararası Şeker Örgütünün 49. Konsey Toplantısı Şe


Dünyada şeker konularına ilişkin uluslararası işbirliğini artırmak ve dünya şeker ekonomilerini güçlendirme yollarını ortaya koymak amacıyla kurulan 87 üyesi bulunan, Türkiyenin de aralarında bulunduğu Uluslararası Şeker Örgütünün 49. Konsey Toplantısı Şeker Kurumu´nun ev sahipliğinde İstanbul´da yapıldı.
Kayseri Şeker yöneticilerinin tam kadro katılarak şeker sektörüne ait yeni gelişmeler hakkında fikir alış verişleri yapılmasına katkı sağladığı konsey toplantısının, ülkemizin kendisini dünya şeker piyasasının merkezinde konumlandırmasında fırsatlar sunarak, uluslararası alanda ülkemiz şeker politikalarına yön vermesi,  paydaşlarımıza ise ulusal ve uluslararası bir platformda kendilerini tanıtma imkânı sağlamaktadır.
Konsey toplantısının açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Türkiye´de şeker sanayisinin, Türkiye´nin sanayileşme sürecine önemli katkıda bulunduğunu ve sözleşmeli tarım disiplinini kazandırdığını hatırlatarak; Bugün, 25´i özelleştirme kapsamında bulunan 33 şeker fabrikamız ve 10 nişasta bazlı şeker fabrikamız var. Şu anda, bu sanayisinin ürettiği çıktının ekonomik büyüklüğü yaklaşık 7,5 milyar lira olup 23 bin kişiye de istihdam sağlamaktadır dedi.
Çelik, bütün piyasalar gibi şeker piyasasının da çok hızlı değiştiğinin farkında olduklarını anlatarak, "Şeker piyasasında yaşanan gelişmelere ayak uydurmak ve sektörde ortaya çıkan aksaklıkları gidermek amacıyla şeker piyasasını yeniden yapılandıracağız. Devletin şeker üretmesi artık rasyonel olmaktan çıktı. Devletin şeker üretiminden ziyade sektörü regüle eden konumda olması gerektiği inancını da sürdürmekteyiz." dedi.
Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, Avrupa Birliği´nin (AB) şeker piyasasında uygulamakta olduğu kota sistemini 2017 yılından sonra kaldırma kararı aldığını hatırlattı ve Kotaların kaldırılmasının ardından şeker üretiminin artacak olması beklentisiyle hali hazırda net ithalatçı olan Avrupa Birliğinde ithalatın azalıp ihracatın artacağı öngörülmektedir. Bunun sonucunda dünya piyasasında olan şeker talebi azalacak aksine şeker arzı artacaktır." dedi.
ISO İcra Direktörü Jose Orive ise Türkiye´nin ISO içinde son derece aktif ve güvenilir bir ülke olduğunu belirterek, toplantıda şekerle ilgili gerçekler ve yanlış inançları ele alacaklarını bildirdi.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Türkiye Şeker Kurumu´nun ev sahipliğinde düzenlenen ve şeker sektöründe uluslararası iş birliğini artırmayı amaçlayan Uluslararası Şeker Örgütü´nün 49. Konsey Toplantısı, 24-27 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Bomonti Hilton Otel´de gerçekleştiriliyor. Şeker konusundaki gerçekler ve efsanelerin tartışıldığı toplantıya 55 ülkeden delegasyon ile uzmanlar katıldı. Toplantıda dünya genelindeki bilimsel değerlendirmeler sonucunda şekerin dünyadaki geleceği ve gidişatı ile insanların şeker tüketme alışkanları, insan bünyesinde etkileri üzerinde değerlendirmeler yapılıyor. Bu bilimsel toplantıların sonucunda inşallah şekerle ilgili politikalar daha sağlıklı bir şekilde düzenlenip belirlenecektir dedi.
Uluslararası Şeker Örgütü 49. Konsey Toplantısına Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdür yardımcıları ve şeker sektöründeki gelişmeleri yakinen takip eden bazı yöneticiler de katılarak ikili görüşmelerde bulundular.