Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

112 ÇAĞRILARININ YARISINDAN FAZLASI ASILSIZ

112 ÇAĞRILARININ YARISINDAN FAZLASI ASILSIZ

112 ACİL çağrı hattının gereksiz çağrılarla meşgul edildiği, bu yüzden gerçek çağrılara ulaşmada aksaklıklar yaşandığı bildirildi. Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, "112 çağrı hattımıza gelen ihbarların yarıdan fazlası asılsız çıktı. Bu durum, ge

112 ACİL çağrı hattının gereksiz çağrılarla meşgul edildiği, bu yüzden gerçek çağrılara ulaşmada aksaklıklar yaşandığı bildirildi. Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, "112 çağrı hattımıza gelen ihbarların yarıdan fazlası asılsız çıktı. Bu durum, gerçek hastaların bize ulaşmasında gecikmelere neden oluyor" dedi.

Sağlık Müdürü Dr. Kılıç, 112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulans geçiş üstünlüğüne özen gösterilmesi konularında toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla Sağlık Bakanlığı´nın başlattığı kampanya hakkında açıklamalarda bulundu. Müdürlük bahçesinde ambulans ve çeşitli görseller eşliğinde basın toplantısı düzenleyen Dr. İsmail Kılıç, Kayseri´de bir yıl boyunca çeşitli etkinlikler yapacaklarını bildirdi. Kılıç, "Türkiye genelinde 2014 yılında 112 çağrı hattı, 118 milyon 260 bin 579 kez arandı. Bu çağrılardan sadece 4 milyon 393 bin 884´ü acil vaka, 113 milyon 886 bin 695 çağrı ise asılsız ihbar olarak değerlendirilmiştir. İlimizde 2015 yılı ilk 10 aylık santral istatistikleri değerlendirildiğinde, 112 Komuta Kontrol Merkezi´ne gelen 2 milyon 50 bin 401 toplam çağrıdan, 887 bin 367 çağrı değerlendirilmiş, bunun dışında kalan 1 milyon 163 bin 34 çağrı ise görev dışı çağrı yani asılsız ihbardır. Yani bu çağrıların yüzde 43.28´i gerçek çağrı olarak değerlendirilirken, yüzde 56.72´si ise asılsız ihbar olarak kalmıştır. Bu durum, geciktirilemez ve ertelenemez sağlık hizmeti sunumunda hizmet kalitesini düşürmekte ve gerçek hastaların bize ulaşmasında gecikmelere neden olmaktadır" diye konuştu.

 
 

OKEYE DÖRDÜNCÜ ARAYANLAR VAR

112 Acil çağrı hattını arayarak, çok değişik taleplerde bulunulduğunu da kaydeden Dr. Kılıç, "Öyle farklı konularda talepler geliyor ki, hangi birini örnek vereyim? Okeye dördüncü arayanlar, yemek siparişi verenler, farklı farklı isteklerde bulunanlar oluyor. Vatandaş, yeni aldığı telefonu bile 112´yi arayarak deniyor, çocuğuna telefonu verip aratanlar var. Ekiplerimiz, bütün bunlarla uğraşıp, gerçek vakaları bulmak ve onlara ulaşmak zorunda kalıyor" ifadelerini kullandı.

Müdür Dr. İsmail Kılıç, 112 Acil çağrı hattının amacı doğrultusunda kullanılması ve trafikte ambulansların geçiş önceliğine özen gösterilmesi konusunda Milli Eğitim Müdürlüğü´ne bağlı okullara gidip çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini de bildirdi. Kılıç, "Okullarda, personelimiz bakanlığımızın hazırladığı slayt ve animasyon filmlerini sunduktan sonra okul bahçesine götürecekleri ambulansı tanıtıp tek tek çocuklarımızı ambulanslara bindirecekler. Ekiplerimiz ayrıca Kayseri Meydanı´nda ve alış veriş merkezlerinde stantlar açarak halkımıza broşürler dağıtacak, 112´nin önemini vurgulayarak "Yaşama Yol Ver" ve "112´yi gereksiz meşgul etme" mesajını verecekler" dedi.