Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

"2050 YILINDA KAYSERİ"KONULU ARAMA KONFERANSI BAŞLADI

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen `2050 Yılında Kayseri` konulu, ortak akıl yaratarak, katılımlı bir planlama metodolojisi olan Arama Konferansı başladı.

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen `2050 Yılında Kayseri` konulu, ortak akıl yaratarak, katılımlı bir planlama metodolojisi olan Arama Konferansı başladı.

Radisson Blu Otel`de başlayan konferansın açılışı töreninde konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 2050 yılında Kayseri`nin doğru yerde konumlandırılması için, en başta düşünülmesi gereken konunun nüfus olduğunu söyledi. Başkan Çelik, şöyle dedi:

"Yaşlı bir nüfus gelecekte bizi bekliyor. Bu bir gerçektir. Bunun için neler yapacağımızı tartışmalıyız. Şehrimiz; bölgesel, ulusal ve uluslararası çapta göç alan bir yer. Son günlerde Suriye`den epey göç geldi. Dolayısıyla göç politikalarında da 50 yıl içerisinde neler yapmalıyız? Nüfusu kent merkezinde mi yoğunlaştırmalıyız yoksa insanları doğdukları yerde mi doyurmalıyız? Tüm bunları planlamalıyız."

AGÜ Rektörü Prof.Dr. İhsan Sabuncuoğlu da eğitim ve araştırmasını toplum yararına dönüştüren bir üniversite olacaklarını, bu nedenle Kayseri`nin gelecekte hayal edilen tasarımında AGÜ`nün rollerinin ve sorumluluklarının olduğunu söyledi. Türkiye`de olmayan, değişik ve iddialı bir üniversite kurmakta olduklarını ifade eden Rektör Prof.Dr. Sabuncuoğlu, 3`üncü nesil üniversite olma yolunda ilerlediklerini, bunun eğitim, araştırma ve topluma etki fonksiyonlarının olduğu üniversite modeli olduğunu dile getirdi. Prof.Dr. Sabuncuoğlu, şunları söyledi:

"Bu 3 temel fonksiyonu üniversitemiz temel tasarımında kullanıyor. Eğitim ve araştırmasını toplum yararına dönüştüren bir üniversite olacağız. Dünya çapında üniversitelerin de yönlerini bu şekilde değiştireceklerini biliyoruz. Bizde 3. nesil bir üniversiteyi kurmakta olduğumuz için bu şekilde adımlar atıyoruz. Bu konferans bizim için çok önemli. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde yapacağımız projeleri burada yakalamak ve ortaya çıkarmak istiyoruz."

Büyükşehir Belediye eski Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Aday Adayı Mehmet Özhaseki de yaptığı sunumla, kentte hayata geçirdikleri projeleri anlattı. Ayrıca kamu kaynaklarını ve bütçesini kullanmadan bir çok projeyi tamamladıklarını da kaydeden Özhaseki, yaptıkları bir çok uygulamanın Kayseri Modeli olarak adlandırıldığını ifade etti. Özhaseki, "Rota ve hedefimiz belli olacak ki ona uygun rüzgarlar geldiğinde de bir işe yarayacak. Bu şehir büyüyüp çevrenin cazibe merkezi olacaksa nasıl hareket edip neler yapmamız gerektiğini düşünmeliyiz" dedi.

Açılış töreni ardından başlayan Arama Konferansında, `Kayseri`nin Geleceğindeki Hakim Akımlar" konusu beyin fırtınası yöntemiyle tartışmaya açıldı. Ayrıca "Kayseri Yöngörü ve Gelecek Tasarımı` konusunda grup çalışmaları yapıldı. Ülke genelinden çeşitli üniversitelerden akademisyenler, üniversite öğrencileri, işadamları, medyadan, sivil toplum örgütlerinden ve belediyelerden temsilcilerin katıldığı konferansın yarın yapılacak bölümünde stratejik yol haritası tartışılacak ve belirlenecek.