Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

750 GRAMLIK BEBEĞİN KALBİNDEKİ DELİK, AMELİYATSIZ KAPATILD

750 GRAMLIK BEBEĞİN KALBİNDEKİ DELİK, AMELİYATSIZ KAPATILD

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hastanesi´nde yapılan operasyonla, 750 gram ağırlığındaki prematüre bebeğin kalbindeki delik, ameliyatsız olarak kasıktan girilerek kapatıldı,

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hastanesi´nde yapılan operasyonla, 750 gram ağırlığındaki prematüre bebeğin kalbindeki delik, ameliyatsız olarak kasıktan girilerek kapatıldı. ERÜ´de bugüne kadar 1 kilogramın altında 5 bebeğin kalbindeki deliğin bu yöntemle kapatıldığı, 750 gram ağırlıktaki bebeğe yapılan operasyonun ise "dünyada ilk" olduğu öne sürüldü.

ERÜ Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı´ndan, Avrupa Pediatrik Kardiyoloji Derneği üyesi ve Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği eski başkanı Prof. Dr. Nazmi Narin, prematüre bebeklerdeki kalp deliklerinin kapatılmasında uyguladıkları bu yöntemde başarı ve tecrübeleri artırarak, diğer meslektaşlarına örnek oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Prof. Dr. Narin şunları kaydetti:

"19 Kasım 2015 tarihinde hastanemiz kadın doğum servisinde 25 haftalık prematüre olarak dünyaya gelen bebeğimiz, solunum sıkıntısı nedeniyle kuvözde solunum cihazına bağlıydı. Kalbi çok yoruluyordu. Yaptığımız tetkikler sonucu bu bebeğimizin kalbindeki PDA denilen deliği girişimsel olarak kapatmaya karar verdik. Fakat 22 günlük bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olması, işlem sırasında oluşabilecek komplikasyonlar için bir riskti. Fakat önceki vakalardan kazandığımız tecrübeler ile kasıktan girerek bu bebeğimizin kalbindeki PDA denilen deliği kapattık. Şu an bebeğimizin sağlık durumu gayet iyi. Solunumu, nabzı normal. Tam iyileşip kuvözden çıkması 1- 2 ayı bulur."

BU AĞIRLIKTA DÜNYADA İLK

Prof. Dr. Nazmi Narin, "Türkiye´de bu ağırlıkta bebeğe yapılan PDA işlemi yok. Dünyada taradık, bu ağırlıkta prematüre bebeğe yapılmış bir PDA işlemi yok. Dünyada en düşük ağırlıktaki prematüre bebeğe yapılan girişimsel operasyon diyebiliriz" dedi.

bebeğin annesi Kader ile babası Mevlüt Hoşafçı, çocuklarını sağlığına kavuşturdukları için ERÜ Çocuk Kardiyoloji ekibi doktorlarına teşekkür etti.