Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

8.ÇİFTÇİ MECLİSİ TOPLANDI

8.ÇİFTÇİ   MECLİSİ   TOPLANDI

Kayseri Şeker´e bağlı 12 Bölgeden 134 çiftçinin katılımıyla gerçekleştirildi

Kayseri Şeker´e  bağlı 12 Bölgeden 134 çiftçinin katılımıyla gerçekleştirildi

Ak Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Şeker´e bağlı şirketlerin Yönetim Kurulu Üyeleri ve  Kayseri Şeker Fabrikası Çiftçi Meclisi Üyelerinin  katılımıyla yapıldı.

Sekizinci Çiftçi Meclisi toplantısında  Kayseri Şeker´in 2017 hedefleri ve 2015-2016 Kampanya döneminin genel değerlendirmeleri yanısıra  son günlerde sosyal medya aracılığıyla Kayseri Şeker Yönetimini akıllarınca paralel terör örgütü ile ilişkilendirmeye yönelik iftira ve karalama kampanyası başlatanların ayak oyunlarına  bir kısım gazeteci ve televizyon programcılarının da alet olmasının kınanması yanında Kayseri Şeker Yönetimi olarak üzerimize atılmak istenen bu paralelci iftiralarını atan ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı´na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Başkan Akay Kayseri Şeker ve Yöneticilerle ilgili olarak; ?Biz vatanını seven, devletini seven vatan için mücadele eden bu mücadeleye destek veren bir anlayışa sahibiz, Milliyetçiyiz, Elhamdülillah Müslümanız. Bu zamana kadar bu değerlerimizle övündük. Milliyetçi ve  Müslüman olduğumuz için Sırf bu milletin temelini teşkil eden çiftçilerimize hizmet etmek için bu sıkıntılara katlanıyoruz. Bizim başka bir hesabımız yoktur? dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kayseri Şeker´e atılmak istenen   iftira kampanyaları ile ilgili olarak kamuoyunu  doğru bilgilendirmek adına  alınan kararlar bütün üyeler tarafından imzalandıktan sonra Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay tarafından okundu.

Kayseri şeker  8.Çiftçi Meclisinde alınan kararlarla ilgili açıklamanın tam metni;

1955 yılında dönemin Başbakanı Merhum Adnan Menderes tarafından açılan ve 61 yıldır faaliyet yürüten Kayseri Şeker´in hisselerinin %56´sı Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi´ne, %33´ü yurt genelindeki pancar kooperatiflerine ve %11´i ise Başbakanlık Özelleştirme İdaresi´ne ait bulunmaktadır.

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.´nin, yıllık 2 milyon 400 bin ton pancar işleyen ve 340 bin ton şeker üreten; Kayseri´de ve Boğazlıyan´da 2 adet şeker fabrikası bulunmaktadır. Pandoğa, Pankent, Panpa, Panpet ve LİDAŞ olmak üzere gıda, akaryakıt, nakliye, hayvancılık, ve hububat alanında faaliyet gösteren 5 adet de iştiraki bulunmaktadır. Yıllık 9000 adet çiftçi ile sözleşmeli üretim yapmakta ve 3000 personel istihdam etmektedir.

2001 ? 2010 yılları arasında görevde olan yönetimin yanlış politikaları sonucu borç batağına sürüklenen Kayseri Şeker, 2010 yılı Aralık ayı itibariyle iflasın eşiğine gelmiştir. Kayseri Şeker´in içerisine düşürüldüğü durum o kadar vahimdir ki; kasasında sadece 215 lira parası varken buna karşılık 650 milyon lira gibi korkunç bir borç yüküyle karşı karşıya kalmıştır. Pek çok yolsuzluk, usulsüzlük, ahlaksızlık iddialarının ayyuka çıktığı böylesi içler acısı bir tablonun neticesinde bankalar, alacaklı firmalar peş peşe haciz işlemleri başlatmış, çiftçilere pancar bedellerini, fabrika çalışanlarına ise maaşlarını ödeyemez noktaya gelmiştir.

Kayseri Şeker´in yaşadığı bu kara tablo, onbinlerce pancar çiftçisinin yanısıra, Kayseri Milletvekili ve Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekili ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Sayın Taner Yıldız, Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Kayseri Eski Milletvekili Sayın Yaşar Karayel´in de yakinen malumlarıdır.

Hatırlanacağı üzere Ekonomi Bakanımız Sayın Mustafa Elitaş, o dönemde Ak Parti Grup Başkan Vekili olarak Kayseri Şeker´i içerisinde bulunduğu durumdan kurtarmak için 1163 Sayılı Kooperatifler Yasası´nda değişiklik yapmak üzere yasa tasarısı hazırlamış ve bu tasarı yasalaştıktan hemen sonra Vedat Ali Özışık ve ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından görevden alınmıştır.

Kayseri Şeker´i borç batağına iten Vedat Ali Özışık ve ekibi hakkında pek çok yolsuzluk, zimmet, görevi kötüye kullanma, aşırı zenginleşme ve çete suçlamalarıyla dönemin Ankara Özel Yetkili Savcısı tarafından 156 sanıklı adli bir soruşturma başlatılmıştır. Halen Yargıtay aşamasında devam eden yargı süreci çerçevesinde Vedat Ali Özışık 32 ay Ankara Sincan Cezaevi´nde tutuklu kalmış olup, bu dava dışında adı geçen şahıs hakkında açılan başka sayısız davaların da yargılaması devam etmektedir.

Vedat Ali Özışık´ın tutuklanması ve akabinde görevden alınmasının hemen ardından Kayseri Şeker´e 2011 yılının ilk günlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Hüseyin Akay başkanlığında 5 kişilik bir Kayyım Heyeti görevlendirilmiştir.

İki buçuk yıl görevde kalan Kayyım Heyeti, 450 milyon lira kredi kullanarak Kayseri Şeker´in içerisine düştüğü ekonomik açmazdan kurtulması için önemli adımlar atmıştır.

Kayseri Şeker´i zarardan ve borç batağından kurtararak büyük kârlar kazandıran Kayyım Heyeti, 2013 yılı Haziran ayında seçim kararı almıştır. Kayyım Heyeti Başkanı olarak atanan Hüseyin Akay, çiftçinin yoğun teveccühü ile, başarılı çalışmalarından dolayı seçimde aday olması istenmiş, ve çiftçinin çok büyük desteğini alarak Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı seçilmiştir.

2,5 yıldır seçilmiş olarak görev yapan Hüseyin Akay başkanlığındaki yönetim; Kayseri Ak Parti Milletvekillerimizin ve Hükümetimizin büyük desteği ile Kayseri Şeker´i borç batağından kurtarmış, önceki yönetimden kalan 650 milyon lira borcu ödemenin yanısıra, Kayseri Şeker´i 61 yıllık tarihinde ilk kez yaklaşık 1 milyar lira/yıl ciroya, 126 milyon lira/yıl kâra, ve ödediği vergi ile de Kurumlar Vergisi Kayseri Vergi Rekortmenliği´ne taşımıştır.

Çiftçiye pancar bedelleri yine fabrika tarihinde ilk kez peşin ödenir noktaya gelirken, son olarak pancar taban fiyatını 200 TL/ton olarak çiftçilere ödeyerek, pancara en yüksek taban fiyatı veren şeker fabrikası olmuştur.

Ayrıca yıllık cirosu 1 milyar ve üzerinde olan Türkiye´deki 147 gıda şirketi arasında Kayseri Şeker 12. Sıraya, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ilk 500 şirket sıralamasında ise 97´nci sıraya yükselmiştir. Kayseri Şeker mali açıdan borçsuz ve pek çok yeni yatırımı planlayan bir noktaya ulaşmıştır.

Bankalar Birliği bu yıl düzenlediği raporunda ?Kayseri Şeker´in kısa, orta ve uzun vadeli riski bulunmamaktadır? ibaresine yer vermiştir.

Kayseri başta olmak üzere, Yozgat, Sivas ve Nevşehir illerini kapsayan hinterlandı ile Kayseri Şeker yatırım ve istihdamda fevkalade önemli bir lokomotiftir ve emin adımlarla yürümektedir.

5 yıl önce bankaların ağır şartlarla kredi verdiği Kayseri Şeker bugün teminatsız kredi kullanabilir noktaya gelmiştir. Kayseri Şeker´in ekonomik gücü, Kamu ve Özel Bankaların Genel Müdürleri ve Yönetim Kurulları tarafından da yakinen izlenmekte ve takdirle karşılanmaktadır.

İşte tüm bu başarılardan rahatsız olan Vedat Ali Özışık ve bir kısım rant havarileri, özellikle sosyal medya aracılığıyla Kayseri Şeker Yönetimini akıllarınca paralel terör örgütü ile ilişkilendirmeye yönelik iftira ve karalama kampanyası başlatmıştır. Bir kısım gazeteci ve televizyon programcıları da maalesef bu oyuna alet olmaktadırlar.

Kayseri Şeker Yönetimi olarak üzerimize atılmak istenen bu paralelci iftiralarını atan ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı´na suç duyurusunda bulunulmuş olup, bilgilendirmek amacıyla bu açıklamayı yapma ihtiyacı doğmuştur.

Bizler, Kayseri Şeker´in tüm Yönetim Kurulu üyeleri ve Yöneticileri; Devletine bağlı, milletini seven, çiftçisine hizmet etmek için ahlaklı ve başarılı bir şekilde gayret gösteren kişileriz.

Paralel yapı başta olmak üzere her türlü devlet düşmanı terör örgütlerine karşıyız ve onlarla yürütülen mücadelede her zaman devletimizin yanındayız. Tarafımıza yapılan bu tür yakıştırmaları hakaret addederiz.

Kurumumuzda görevli ve ilgili kişilerden herhangi biri/birileri hakkında devletin birimleri nezdinde bir bilgi, belge varsa, tarafımıza iletildiği takdirde o kişi veya kişiler için öncelikle gereken her türlü adımı atmak hususunda en küçük bir tereddüt gösterilmeyecektir.

Kayseri Şeker Yönetimini haksız ve yalan yanlış suçlamalarla görev yapamaz hale getirmek ve bunun sonucunda da buraları tekrardan ele geçirerek kötü emelleri doğrultusunda kullanmak isteyenlere karşı ise çiftçimizin sevgi, saygı ve desteği ile mücadele etmeye devam edeceğiz. Saygılarımızla arz ederiz.