Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ABD, Türkiye`den IŞİD`i Vuracak

ABD, Türkiye`den IŞİD`i Vuracak

New York Times, IŞİD ile mücadelede "Türkiye`nin ABD`ye askeri üslerinin kullanılmasına izin verdiğini" yazdı. Obama`nın IŞİD operasyonunu genişletmesi bekleniyor.

Son günlerde Obama Yönetiminin IŞİD`e karşı askeri operasyonları genişletmek üzerinde durduğu konusunu yoğun biçimde işleyen New York Times gazetesi, 28 Ağustos sayısında yer verdiği Editoryal Kurul imzalı yazıda IŞİD ile mücadeleye ilişkin "Türkiye`nin askeri üslerinin kullanılmasına izin verdiğini" yazdı.

NYT Editoryal Kurulu, Irak`ta Amerika`nın hava baskınları IŞİD`in ilerleyişi yavaşlatırken Başkan Barack Obama`nın operasyonu, IŞİD`in engelsiz hareket ettiği Suriye`nin bazı bölgelerine genişletmenin üzerinde durduğunu anlatıyor.

KARARIN, NATO ZİRVESİ ÖNCESİ VERİLMESİ BEKLENMİYOR

Yetkililerin Çarşamba günü gazeteye bu yöndeki bir kararın, hemen verilmeyeceğini, gelecek haftaki NATO Zirvesi ve diğer bazı istişarelerin yapılmasından sonra alınmasının beklenmediğini söyledikleri belirtilen yazıda Obama yönetiminin IŞİD`e karşı askeri operasyonu büyütmede karşılaştığı zorluklara vurgu yapılırken, IŞİD konusundaki bilgi eksiklikleri gibi meselelere dikkat çekiliyor.

IŞİD`in Iraklı Kürtlere, potansiyel olarak da Irak hükümetine tehlike oluşturduğu konusunda görüş birliği olmakla birlikte uzmanların örgütünABD için yarattığı tehdit konusunda ise farklı düşündükleri belirtilirken El Kaide gibi İŞİD`i zayıflatmakla kalmayıp örgütü yok etme hedefinin güdülmesinin çok başka bir şey olduğu vurgulanıyor.

KOALİSYON KURULUYOR

NYT Editoryal Kurulu, Irak`ta olduğu gibi, askeri operasyonların da, Sünnilere yönelik baskıları istismar ederek destek sağlayan aşırı unsurları yenmek için yetersiz kaldığı düşüncesini dile getirdikten sonra şöyle devam ediyor:

"Amerikan yetkilileri, IŞİD`e karşı bir müttefikler koalisyonu oluşturuyor. Örneğin, Türkiye ve bazı Körfez ülkeleri, hava baskınları için askeri üslerinin kullanılmasına izin veriyor ve Avrupalı ülkeler, Kürtleri silahlandırıyor.

Ancak kapsamlı bir strateji henüz oluşturulamadı. Ve bu olmadan BaşkanObama`nın "kolay olmayacak, çabuk olmayacak` diye kabul ettiği bir operasyonu genişletmek pek akıllıca olmaz."