Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

AGÜ´DE ?SANAYİDE DİJİTAL DEVRİM,ENDÜSTRİ 4.0? PANELİ DÜZENLENDİ

AGÜ´DE ?SANAYİDE DİJİTAL DEVRİM,ENDÜSTRİ 4.0? PANELİ DÜZENLENDİ

Abdullah Gül Üniversitesi´nde (AGÜ) ?Sanayide Dijital Devrim, Endüstri 4.0? Konulu panel düzenlendi.

 Abdullah Gül Üniversitesi´nde (AGÜ) ?Sanayide Dijital Devrim, Endüstri 4.0? Konulu panel düzenlendi.

Finans ve Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci ile AGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağrı Güngör katıldı. Finans ve Ekonomi Kulübü Başkanı Hamit Kaya´nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, tüm devrimleri kaçıran bir millet olduğumuzu, Endüstri 4.0´ı da kaçırmak üzere olduğumuzu söyledi.

Endüstri 4.0 sanayi devriminin çıkış amacını anlatan Büyüksimitci,  dünyada bir değişim yaşanmakta olduğunu ve bizim de bu değişime uymamız gerektiğini söyledi. Artık insanların tercihlerinin değişmekte olduğunu belirten Büyüksimitci, ?Yüksek adetli üretimlerden, seri üretimlerden daha butik üretimlere geçiş var. Çünkü insanlar artık daha seçiciler. Araç üretimine baktığımızda bizim dört veya beş ana rengimiz olurdu. Ana renk beyaz kırmızı mavi, lacivert veya gri olurdu. Şimdi ise leylak pembesi veya menekşe moru gibi çok farklı renkler ve iç döşemeler, aksesuarlar, inanılmaz bir varyasyon var? dedi.

AGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağrı Güngör de önce diğer sanayi devrimlerini anlattı.  Daha sonra Endüstri 4.0 sanayi devrimine değinen Prof. Dr. Güngör özellikle Alman şirketlerinin öne çıktığı bir devrim görmekte olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Güngör " 4. sanayi devrimi denilince hem akademisyenler mühendisler ilk başta bu devrim çıktığında biraz boşluğa düştüler. Ama detaylara bakıldığında aslında olan Almanya´nın Amerika´nın yaptığı üretimler daha önce Çin,  Doğu Asya gibi ülkelerde yapılıyordu.  Baktılar ki bu ucuz işçilikten dolayı yarar sağlıyor ama finansal olarak ama kendi vatandaşlarına iş sağlama konusunda reel sektör konusunda Çin´e bağımlı kalmışlar.  Almanya ve Amerika´da ucuz işçilik imkansız.  Bu gibi hayat standardının yüksel olduğu ülkelerde var güçleriyle son 15- 20 yıldır, minimum insanın etkileştiği, daha çok makinelerin kontrol ettiği sensörler, robotik gibi alanlarda optimize olmuş sistemlerle üretim yapabilir miyiz diye uğraştılar. Buna aslında ABD´de akıllı gezegen, akıllı şehircilik gibi terimlerle bir anlamda pazarlamaya çalışıyorlardı. Son bir kaç yıldır da Almanya´da aslında Endüstri 4.0 diye yeni bir sanayi devrimi oluyor.  Bu aslında insansız fabrika sistemleri geliyor diye ortaya çıktı. Özellikle alman şirketlerinin öne çıktığı bir devrim görüyoruz.?  şeklinde konuştu.  Panelin sonunda ise konuşmacılara teşekkür plaketleri verildi.