Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

Teşkilatı´nın yeşerdiği Kayseri´de, Ahilik Haftası kutlamaları başladı.

 Teşkilatı´nın yeşerdiği Kayseri´de, Ahilik Haftası kutlamaları başladı.
 
Haftanın başlaması dolayısıyla Atatürk Anıtı´na çelenk sunan Kayseri Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ahmet Övüç ve beraberindeki meslek odaları başkanları, Vali Süleyman Kamçı´yı makamında ziyaret etti.
 
Vali Kamçı, kabulde, Ahilik Haftası´nı kutlayarak, Ahilik Teşkilatı´nın yeşerdiği Kayseri´de Ahilik ruhunun son derece önemli olduğunu belirtti.
 
Ahiliğin aslında yüzlerce yılını kutluyoruz. Sekizyüz yıl önce Ahi Evran Kayseri´ye gelip yerleşmiş. Ticaret ahlakını Kayseri Ahi Evran´dan aldı diyebiliriz. Esnafımızın bu gününü kutluyoruz. Bizim için sanayici ve esnafımız çok önemli, ama esnafımız daha da önemli çünkü esnafımız küçük ticaret erbabı. Devletimiz, hükümetimiz esnaflarımızı çeşitli kredilerle desteklemeye çalışıyor. Bizlerde il bazında esnafımızın her zaman yanındayız.?  dedi.
 
KESOB Başkanı Ahmet Övüç ise kendilerini kabul ettiği için Vali Kamçı ´ya teşekkür ederek, hafta boyunca Ahilik kültürü hakkında çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini anlattı.
 
KESOB´a bağlı oda başkanlarının tamamı ile Ticaret İl Müdürü Alaaddin Fırat´ın da hazır bulunduğu ziyarettin sonunda Vali Kamçı günün anısına oda başkanları ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
-AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI KUTLAMALARI DEVAM ETTİ
 
Vali Süleyman Kamçı, Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde Ahi Evran Zaviyesi Esnaf ve Sanatkârlar Müzesinde düzenlenen etkinliğe katıldı.
 
?Şed Kuşanma Töreni´nin ve ?Yılın Ahi´sinin ödülünün verildiği programa ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ilçe belediye başkanları, oda başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Programda bir konuşma yapan Vali Süleyman Kamçı, ? Kim ki iyi insan iyi Müslümandır; kim ki iyi Müslüman iyi insandır? düsturu ile insan yetiştiren Ahiler; oluşturdukları ekonomik sistem ile helal kazancı, alın terini, dayanışmayı, kul hakkını, ahlâkı, kanaatkârlığı, çalışmayı, ehliyet ve liyakati esas almayı, adaleti, kaliteli ve üretici insan yetiştirmeyi prensip edinmişlerdir. Zamanının çok ötesinde evrensel ilkeleriyle Ahilik, bu günlere de ışık tutan sosyo?ekonomik bir sistemdir. Binlerce yıllık ticaret hayatı geçmişine sahip Kayserimiz, en eski esnaf ve sanatkâr teşkilatlarından olan Ahiliğe de ev sahipliği yapmış bir ilimizdir. 800 yıl öncesinde Ahi Evran´ın, Anadolu´ya geldiğinde ilk olarak yerleşmiş olduğu İlimiz,  imalat ve ticaretteki başarısını Ahiliğin getirdiği önemli kural ve kurulları ile daha da iyi seviyelere taşımıştır.? Diye konuştu. 
 
Kayserili esnaf ve sanatkârlarımızın bu ilkeleri hayata geçirme noktasındaki gayretleriyle dikkat çektiğini ifade eden Vali Kamçı şöyle devam etti, 
 
?Bilek gücüyle, alın teriyle yüzlerce yıldır Anadolu´da Türk medeniyetinin oluşmasına ve büyük fetihlere hizmet eden esnaf ve sanatkârlarımız bugün de hiç şüphesiz ki, İlimizin kalkınması, gelişmesi; devletimizin bekası ve geleceği için en önemli ve temel unsurlardandır. Bu kapsamda devletimiz de,  esnaf ve sanatkârlarımızın gelişmesine ve rekabet güçlerini artırmaya yönelik olarak mevzuat, kredi ve finansman, mesleki eğitim, vergi, sosyal güvenlik ve yenilikçilik alanlarında önemli destekler sağlamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, ?Kayseri Ahilik Haftası Kutlamalarını? gerçekleştiren Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları yetkilileri başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.  Ahi olun, Ahi kalın!? diye konuştu. 
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, ahiliğin bir yaşam şekli olduğunu söyleyerek, "Ahilik bir kültür ve yaşam modelidir. Esnaflıkta bir okuldur. Bizim esnaflıkta öğrendiklerimiz bize hayat boyu hep düstur oldu.? diye konuştu
 
KESOB Başkanı Ahmet Övüç, ahilik haftası kutlamalarından bahsederek, ahilikle ilgili şu tanımı yaptı; "Ahilik 13´üncü yüzyılda kökleri bir taraftan Orta Asya Türk kültürüne, diğer taraftan İslam medeniyetine dayanan İç Anadolu merkezli olarak kurulmuş, daha sonra bütün Anadolu´ya yayılmış, Türklerin Anadolu´da kök salması ve tutunmasında önemli bir rol oynamıştır.? Dedi
 
Konuşmaların ardından Vali Kamçı Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından  ?Yılın Ahisi? seçilen Mustafa Barut´a ödülünü takdim etti.
 
Ahilikte önemli törenlerden olan şed kuşatma töreninin de gerçekleştiği programın sonunda misafirlere ahilik helvası dağıtıldı.