Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

Ahi Teşkilatı`nın yeşerdiği Kayseri`de, Ahilik Haftası kutlamaları başladı.

 

        Ahi Teşkilatı`nın yeşerdiği  Kayseri`de, Ahilik Haftası kutlamaları başladı.
           
        Haftanın başlaması dolayısıyla Atatürk Anıtı`na çelenk sunan Kayseri Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ahmet Övüç ve beraberindeki meslek odaları başkanları, Vali Orhan Düzgün`ü makamında ziyaret etti.
           
        Vali Düzgün, kabulde, Ahilik Haftası`nı kutlayarak, Ahilik Teşkilatı'nın yeşerdiği  Kayseri'de Ahilik ruhunun son derece önemli olduğunu belirtti.
           
        Aynı zamanda Vakıflar Haftası'nın da bugün kutlanmaya başlandığını hatırlatan Vali Düzgün, “Vakıf ve ahilik geleneği bu toprakların ortak kültürü. İkisi de toplumla ilgili, sosyo-ekonomik durumun iyileştirilmesinde, ihtiyaçların karşılanmasında, belli prensiplerin yerleştirilmesinde önemli iki müessesedir” dedi.
 
        Günümüzde Ticaret Odalarının, Odalar ve Borsalar Birliğinin kökü niteliğinde olan ahilik kültürünün, bu topraklarda neşvü nema bulmasının Kayseri adına son derece gurur verici olduğunu belirten Vali Düzgün, bu kültürün gelecek nesillere de yaşatılarak aktarılmasının son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
 
        Ahi Evran`ın kurduğu Ahilik Teşkilatı`nın bu topraklardan tüm Anadolu'ya yayıldığını hatırlatan Vali Düzgün, Ahi Evran`ın hanımı Fatma Bacı`nın kurmuş olduğu teşkilat ve nasihatlerinin da büyük önem taşıdığına işaret ederek, şöyle devam etti:
 
        “Hem ticaret, hem de aile hayatına nüfuz eden Ahi Evran'ın prensipleri, insanlara huzur ve mutluluk veren prensiplerdir.  Sadece Ahi Evran değil hanımı Fatma bacı da kadınların çalışma hayatında yer alması için, onların çalışma organizasyonunu düzenleyen, hem iş, hem de aile hayatında mutluluğunu sağlayan önemli prensipleri getirmiş. Fatma Bacı'nın  ‘Aşına, işine ve eşine sahip ol' tavsiyesinde olduğu gibi hanımlar bu prensiplere uyarlarsa hem iş, hem de aile hayatında mutluluk ve başarıyı yakalayabilirler.  Fatma bacının bu tavsiyesine karşılık olarak da Ahi Evran'ın ‘Eline, beline ve diline sahip ol' prensibi ile erkeklerin hem aile reisi olarak evinde, hem de işinin sahibi olarak işyerinde başarıyı ve huzuru yakalaması için tavsiye ettiği güzel ilkelerdir.”
           
    KESOB Başkanı Ahmet Övüç ise, kendilerini kabul ettiği için Vali Düzgün'e teşekkür ederek, hafta boyunca Ahilik kültürü hakkında çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini anlattı.
 
        Ahilik ile ilgili konferans vermek üzere Kayseri'ye gelen 20. Dönem Milletvekili Yusuf Ekinci'nin de katıldığı ziyarette KESOB'a bağlı oda başkanlarının tamamı ile Ticaret İl Müdürü Alaaddin Fırat da hazır bulundu.