Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ALEVİ SORUNLAR ÇALIŞTAYI

ALEVİ SORUNLAR ÇALIŞTAYI

Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Akmermer: "Türkiye, bütün dikkatlerini çözüm sürecine çevirmiştir.

Kayseri Düşünce Okulu, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) ve Liberal Düşünce Topluluğu tarafından ortaklaşa `Alevi Sorunları ve Talepleri Çalıştayı` düzenlendi. Çalıştay sonucunda oluşturulacak rapor, hükümete sunulacak.

 

Çalıştayın açılışında konuşan Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer,Türkiye`nin önemli sorunlarından birisi olan Alevi Sorunu`nu ele almak için böyle bir çalıştayı düzenlediklerini söyledi. Akmermer, "Alevi sorununu masaya yatırmak, bilim insanları, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Alevi-Bektaşi derneklerinin temsilcileri, alevi dedeleri, araştırmacılar ve gazetecilerle birlikte fikir jimnastiği yapmak, görüş alış verişinde bulunmak ve Türkiye`nin yüzyıllardır kanayan yarasına belki bir çare olabilir düşüncesi ile bir araya gelmiş bulunuyoruz. Türkiye çok önemli bir süreç yaşamaktadır. Türkiye, bütün dikkatini çözüm sürecine çevirmiş bulunmaktadır. Türkiye`nin gelişmesi, kalkınması ve refah seviyesinin yükseltilmesi için bu sürecin kesinlikle başarıya ulaşması gerekmektedir. Çözüm sürecini ancak toplum olarak el ele vererek aşabiliriz. Bizlerden çözüm sürecine katkı yapmamız, destek olmamız, barış ve kardeşlik adına üzerimize düşen görevi, sorumluluk anlayışını yerine getirmemiz beklenmektedir. Türkiye, bu sorununu çözmeden, kalkınmayı, gelişmeyi ve refahı hiçbir zaman yakalayamayacaktır"dedi.

Çözüm sürecinin yakın zamanda sonuçlanacağına ve Türkiye toplumunun, barış ve kardeşlik yolundaki tüm engelleri bir bir kendisinin yıkacağına inandığını kaydeden Ferhat Akmermer, şunları söyledi:

"Türkiye`nin önünde bekleyen bir diğer önemli konu da Alevi vatandaşlarımızın talepleridir. Hükümet, `Alevi Açılımı` adı altında başlattığı çalışmalara ara vermeden, bütün hızıyla devam etmektedir. Tartışmalara bir yandan alevi gözü ile, bir yandan da sünni gözü ile bakabiliriz. Türkiye 2023 hedeflerine ulaşma yolunda büyük çaba harcamaktadır. Gerek alevi açılımı gerekse çözüm süreci, ülkemizin önündeki en önemli hedeftir. Hedef; daha çağdaş, daha demokratik ve daha özgür bir Türkiye içindir.Türkiye`nin bu hedeflere ulaşmasının tek çaresi vardır. Türkiye`nin artık prangalarından kurtulması gerekmektedir ve bu prangalardan kurtulmanın tam zamanıdır. Bu demokratik yapının oluşması için önümüzde bir engel daha vardır. Yeni Türkiye`nin yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. Yüzyıllardır bir arada kardeşçe ve hoşgörü içerisinde yaşayan bu topluma nifak sokmak isteyenlere izin vermeyelim. Bu topraklarda el ele verip barışı, hoşgörüyü ve kardeşliği biz egemen kılalım. Sadece ve sadece sabırlı olmamız, samimiyetimizi ortaya koymamız ve empati yapmamız yeterlidir."

Stratijek Düşünce Enstitüsü`nden Murat Yılmaz ise, ülkede her türlü toplum kesiminin sorunlarının görüşüldüğü, tartışıldığı bir ortamı hazırlamak gerektiğini belirterek, "Görüyoruz ki, toplum bu meseleleri konuşmaya hazır. Sorunlar konuşuldukça çözümlenir" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. Çalıştay sonrası oluşturulacak sonuç raporu, hükümete sunulacak