Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

?ANNE BABALAR, HZ. LOKMAN GİBİ ÇOCUKLARINA NASİHAT ETMELİDİRLER!?

?ANNE BABALAR, HZ. LOKMAN GİBİ ÇOCUKLARINA NASİHAT ETMELİDİRLER!?

Gençlere cami merkezli bir yaşam şeklinin kazandırılması, birliğin, beraberliğin ve ibadetin simgesi olan camilerde, gençlerin ibadetlere yoğunlaşmalarını teşvik etmek için başlatılan ?Gençlik Huzur´da Buluşuyor? programlarının 24´üncüsü, sabah namazı vak

 

Gençlere cami merkezli bir yaşam şeklinin kazandırılması, birliğin, beraberliğin ve ibadetin simgesi olan camilerde, gençlerin ibadetlere yoğunlaşmalarını teşvik etmek için başlatılan ?Gençlik Huzur´da Buluşuyor? programlarının 24´üncüsü, sabah namazı vaktinde,  Hunat Camii´nde gerçekleşti.

Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, namaz sonrası çoğunluğu gençlerden oluşan cemaate, namaz sonrasında sohbet irad etti.

Güven, sohbetinin başında Yüce Allah´ın biz insanları dünyaya bir imtihan için gönderdiğini ve asla başıboş bırakmadığını ifade ettikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

?Yüce Allah, bizi dünyaya bir imtihan için gönderdikten sonra, peygamberler ve kitaplar da gönderdi ki başına buyruk yaşamayalım. İlk insan, aynı zamanda ilk peygamber Hz. Adem (aleyhisselam), son peygamber de Hz. Muhammed Mustafa´dır (sallallahu aleyhi ve sellem). Peygamber Efendimize peygamberlik geldikten sonra, vahiylerle gelen ve ayet ayet, sûre sûre tamamlanan Kur´an-ı Kerim de nüzul oldu. Bu yüce kitap, dünya hayatımızda emirlerine uymamız, yasaklarından kaçınmamız için gönderilmiştir. O, bize yol rehberidir. Dünya hayatı bir yolculuktur. Bu yolculukta neleri yapıp nelerden kaçınmamız gerektiğini kerim kitabımız Kur´an´dan öğreniyoruz.

Kur´an-ı Kerim, emirler ve nehiyler sunduğu gibi, içerisinde bir de hayat hikâyeleri, kıssalar vardır. Yüce Allah, bir kısım peygamberlerin ve salih insanların hayat hikâyelerini de anlatır bize kitabımızda. Bunlardan birisi de Lokman sûresinde, Hz. Lokman´ın (aleyhisselam) oğluna yaptığı öğüt ve nasihatlerdir. Âlimlerimizin kimi, Hz. Lokman´ın peygamber olup olmadığı konusunda ihtilaf etmişlerdir; ama büyük çoğunluk peygamber değil de Allah´ın sevgili kullarından birisi olduğunu söylerler.

Kur´an-ı Kerim´in 31. Sûresi olan Lokman Sûresi´nin 12-19. ayetlerinde Yüce Allah, Hz. Lokman´ın oğluna yaptığı nasihatleri bize anlatmaktadır. Ayetlerin başında Rabbimiz, ?Biz, Lokman´a hikmeti verdik´ buyuruyor. Lokman Hekim denilir ya, buradaki hekimlikten maksat doktorluk değil, hikmetli hareket etmek, nerede ne yapacağını bilmek, vahiyleri anlama idrak ve kabiliyetine sahip olmak demektir. Ve bu hikmeti de kendisine şükretmesi için verdiğini söylüyor Rabbimiz. O Allah ki, verdiği nimetler karşısında kulunun kendisine hamd etmesini, şükretmesini ister. O (cc), hepimize de sayısız nimetler verdi. Öyleyse bizler de Rabbimize hamdimizi ve şükrümüzü yerine getirmeliyiz. Ama şunu da bilmeliyiz ki Yüce Allah´ın, kulunun şükretmesine ihtiyacı yoktur. Kim Allah´a şükretmişse bilmelidir ki kendisi için şükretmiştir. Bu şükrün karşılığını da Yüce Allah, kat be kat fazlasıyla verecektir. Kim de verilen nimetlerin şükrünü eda etmez de nankörlük ederse, bilmelidir ki Allah hiç kimseye ve insanların şükrüne muhtaç değildir; yerde ve göklerde olanların hepsi O´na hamd etmektedir, bütün övgüler O´nadır.?

Güven, cemaate, eğer baba iseler Hz. Lokman gibi çocuklarına vaa´z u nasihatte bulunmaları gerektiğini, onların doğru yolda yürümeleri için bunun gerekli olduğunu belirtti ve ilgili ayetleri okuyarak sohbetine devam etti. 13-19. ayetlerin meali şöyle:

?13. Lokman, oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah´a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür, demişti.

14. Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte bunun için) önce bana, sonra da ana-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır.

15. Eğer onlar seni, hakkında bilgin olmayan bir şeyi (körü körüne) bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme. Onlarla dünyada iyi geçin. Bana yönelenlerin yoluna uy. Sonunda dönüşünüz ancak banadır. O zaman size, yapmış olduklarınızı haber veririm.

16. (Lokman, öğütlerine devamla şöyle demişti:) Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik veya kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu, bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir. Doğrusu Allah, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır.

17. Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar, azmedilmeye değer işlerdir.

18. Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.

19. Yürüyüşünde tabiî ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir.?

İl Müftüsü  Güven´in Hz. Lokman´ın (aleyhisselam) öğüt ve nasihatlerini içeren ayetler çerçevesince yaptığı bu güzel sohbetinin ardından, cami çıkışında yine her ay olduğu gibi Melikgazi Belediyesi ve ÇAY-KUR Bölge Müdürlüğü´nün katkılarıyla cemaate çay ve çorba ikramında bulunuldu.