Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

?ARTIK ORGANİK ATIKLAR SOLUCAN GÜBRESİ OLACAK?

?ARTIK ORGANİK ATIKLAR SOLUCAN GÜBRESİ OLACAK?

Kimyasal gübre kullanımının 5 milyon tonu geçtiği ülkemizde, toprak düzenleyicisi olan solucan gübresine her geçen gün talep artıyor.


Kimyasal gübre kullanımının 5 milyon tonu geçtiği ülkemizde, toprak düzenleyicisi olan solucan gübresine her geçen gün talep artıyor.
Kimyasal gübre kullanımından dolayı tarım alanlarımızın toprak yapısının çok ciddi zararlar gördüğü son yıllarda bilim adamlarımız tarafından yüksek sesle dile getirilirken, Ülkemizdeki yıllık yaklaşık çöp olarak atılan 50 milyon ton atık malzeme kullanarak 10 milyon tonlara varan yüzde yüz organik solucan gübresi elde edilebiliyor.
Kullanılan kimyasallar nedeniyle tahribata uğramış, organik madde oranı %1 lere kadar düşmüş olan tarım arazilerimizin organik gübreler kullanılarak temiz tarım yapılır hale getirilmesi yanında Milli ekonomiye katkı ve ekolojik yaşama da destek sağlanacağı belirtiliyor.
Kayseri Şeker tarafından deneme amaçlı olarak kurulan ve 5 üniteden oluşan solucan gübre üretim istasyonunda incelemelerde bulunan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurlu Başkanı Turhan Özer ve Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Proje sorumlusu Şerife Kaya tarafından bilgilendirildiler.
Solucan gübre üretimi ile ilgili olarak; Sebze, meyve, büyükbaş hayvan gübresi ve yiyecek artıklarını Kırmızı Kaliforniya Solucanı Eisenia Foetida solucanların yiyerek sindirim sisteminden geçirmeleri sonrasında dışkı olarak çıkarttıkları solucan gübresi toprak düzenleyici olup insan sağlığına hizmet ettiği ve solucan gübresinin üretimini eli kürek tutabilecek herkesin eğitimini aldıktan sonra yapabileceği söylendi.
40 m2´lik kapalı bir alanda, 50 bin adet civarında Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile başlanılan üretiminde 4 ay sonunda 2.5 ton solucan gübresi üretilebiliyor.
Ülkemizde yıllık yaklaşık 50 milyon ton atığın solucanlarla geri dönüşümünü sağlayarak hem ülkemiz ekonomisine ciddi bir katkıda bulunup tarımı yüzde yüz organik gübreyle yapma yanında sağlık sektörünün harcamaları da ciddi olarak minimize edilebileceğine dikkat çekildi.
Solucan Gübre çalışmaları hakkında yapılan bilgilendirme sonunda konuşan Başkan Akay; Tarım alanlarımızın korunmasına büyük katkı sağlayacak olan solucan gübresi üretiminin maliyetsiz olması nedeniyle de her kişi ve kurum tarafından rahatlıkla yapılabileceğini söyledi.
Ayrıca Kayseri Şeker´in bünyesinde oluşan atıkların projeye dahil edilmesi için ?ARTIK ORGANİK ATIKLAR SOLUCAN GÜBRESİ OLACAK? kampanyası başlatıldı.