Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

AVRUPALILAR TOPRAKLARINI ÖYLE KORUYORLAR Kİ TARLAYA GİRERKEN GALOŞ İLE GİRİYORLAR.

 AVRUPALILAR TOPRAKLARINI ÖYLE KORUYORLAR Kİ TARLAYA GİRERKEN GALOŞ İLE GİRİYORLAR.

Topraklarımızı gözümüz gibi korumalıyız.

 

Yenifakılı pancar ekicileri ile yapılan eğitim seminerinde konuşan Başkan Akay  Avrupalıların topraklarına nasıl sahip çıktıklarına dikkat çekerek; Avrupalılar topraklarını öyle koruyorlar ki tarlaya girerken bile galoş ile giriyorlar.  Kendisi de tarladan çıkarken çizmesine bulaşan toprağı tarlanın içinde yıkayıp ta çıkıyor. Yani çizmesine bulaşan bir parça toprağın bile tarlasından çıkmasını istemiyor. İşte toprak bu kadar önemli bu kadar değerli işte tüm bunlara önem verdikleri için onların geliri artıyor, verimi artıyor, işleri daha randımanlı oluyor. Bizde bu hassasiyeti göstermemiz lazım Fransa'da organik madde miktarı % 3 ün altına düşen toprağa tarım izni vermiyorlar bizim ortalamamız %1 nasıl olacak bu toprak ilerde bize ihanet etmez mi bize küsmez mi aşık Veysel in dediği gibi “karnını yardım kazmayla bel ile gene beni karşıladı gül ile”  demiş ya bu topraklarımızın karnını her yardığımızda bize illa gül verecek mi?  her zaman veremeyecek  karnını da her zaman yaramayacağız. Çünkü bu toprak taşlaşacak biz hor kullandığımız sürece işte bizde bunları yapmamız ve toprağımızın kıymetini bilmemiz  lazım dedi. 

Çiftçilerden gelen  Pancar ekicileri için konut çalışması hakkında Başkan Akay; Müjde olarak kabul ederseniz müjde diyelim. Biliyorsunuz kayseri şeker fabrikasının arazisi içerisinde konut imarlı arazimiz var, bunları biz çiftçimize konut yaptıracağımızı ifade etmiştik. Aşağı yukarı yapılacak dairelerin metresine göre sayı değişebilir. 5500 ile 6000 arasında konut sığabilecek bir arazide  ortalama 120-130 150 metre kareye kadar daire yapılabilir diye düşünüyoruz bu konuda müracaatlarınızı alacağız  çıkan sonuca göre hareket edeceğiz dedi. 

 Çiftçilerin Fabrikamızda bisküvi çikolata gibi ürünler üretecek mi ya da bize fayda sağlar mı sorusuna ise  Başkan Akay; Bizim işimiz şeker bunu da başarılı bir şekilde yapmamız lazım bu konuda güçlü olmamız lazım işte devlet ya fabrikaları ya da kotaları sattığı zaman onları almak ve kapasitemizi yükseltmek istiyoruz. Bizim asıl hedefimiz o, onun dışında işte tarım market gibi uygulamalar var. Yani her aklımıza esen konuya dalmak yerine gerçekten hizmet olacak ve hem çiftçiye hem fabrikaya para kazandıracak işlere girmemiz lazım. Biz zarar eden kuruluşlardan kurtulana dek çok çektik.  Onun için bu çiftçinin bir kuruşunu heba edecek işe girmememiz lazım. Buna özen gösteriyoruz buna dikkat ediyoruz  dedi. 

Salih Erdem Yenipazar Osmanpaşa Köyü : Sayın Başkanım önümüzde millet vekilleri seçimleri var  sizin de bu konuda isminiz geçiyor. Siz millet vekili adayı olacakmışsınız? Eğer olacaksanız biz istemiyoruz. Kayseri Şekerin başında istikrarın sürmesi için kalmanızı istiyoruz.  

Çiftçilerden gelen “Başkanım bizi bırakmayın” çağrısına Başkan Akay; Arkadaşlar benim şu ana kadar bir teşebbüsüm olmadı kimseye bir müracaatım olmadı milletvekili ile ilgili bana çeşitli zamanlarda sorular soruyorlar bende açıklama yapıyorum diyorum ki bu çiftçi Türkiye de en az 3,5 milyon çiftçi var kayıtlısı kayıtsızı bununda nerden baksan en az 20 milyon ailesi var bu 20 milyonluk ailenin de nerden baksan en az 12-13 milyon oyu var. Bu çiftçinin temsil edilme hakkı yok mu? diye soruyorum 

 Çiftçi Mecliste temsil edilmediği için yeterince hakkı korunuyor olsa, çiftçi mecliste temsil ediliyor olsa milli gelirden daha fazla pay alır. Türkiye de tarım bakanlığının verilerine göre söylüyorum 62 milyar dolar tarımdan elde edilen bir gayri safi milli hasıla var. 20 milyona bölün kişi başına yılda 3.100 dolar düşer Türkiye'nin ortalamasının 10.000 doların üzerinde olduğu bir zamanda çiftçinin kişi başı ortalaması 3100 dolar'a geliyor. Şimdi çiftçi bunu nasıl geliştirecek nasıl artıracak. İşine sahip çıkan hakkını koruyan emeğini zayi etmeyen kuruşunu zayi etmeyen, mecliste lehine kanun çıkarttıran ya da orda bir sorun olduğu zaman ilgilenen takip eden bir insan olursa kendi arasından insan olursa o zaman çiftçinin bu sorunu ortadan kalkar diye düşünüyorum ve bunu ifade ediyorum.  

Buna ihtiyaç var diyorum bu manada ben kendiliğimden aday olarak ortaya çıkmam ama çiftçi bana böyle bir görevi layık görürse derse ki bizi orda da temsil etmen gerekir senin adına müracaat ederiz derseniz gider onu da hakkıyla yaparım. Ya da gel madem çiftçinin bir temsilcisi olsun diyorsun gel temsil et derlerse o zaman söz konusu olabilir. Ama ben kendiliğimden böyle bir istekle ortaya çıkmam. Ben Kooperatif Başkanlığı için de aday olurken geldim sizin huzurunuza dedim ki arkadaşlar bizim hizmetimizden memnun musunuz diye sorduk hizmetimizden memnunsanız ve bunun devam etmesini istiyorsanız kaçıp gitmek bize yakışmaz. Siz istiyorsanız aday oluruz dedik o çerçevede aday olduk dedi. 

Yenifakılı  Bölgelerindeki seminere; Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi  Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Üyeler  İlhan Argun, Harun Halıcı, Denetim Kurulu Üyesi Menderes Baran, Kooperatif Müdürü  İsmet Aksoy, Kayseri Şeker Fabrikası  Yönetim Başkan Vekili Atilla Yalçın , Üye Niğmetullah Sevim, Fabrika Genel Müdürü  Levent Benli, Genel Müdür Yardımcılarından Osman CanıtezBölge ve Ziraat Müdürleri yanı sıra bölge çiftçilerinin katılımıyla  Adem Karacabey Anadolu Öğretmen Lisesi Toplantı salonunda yapıldı.