Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

BAHARDA SICAKLIĞIN ANİ DÜŞMESİ BAL ÜRETİMİNİ DÜŞÜRDÜ

BAHARDA SICAKLIĞIN ANİ DÜŞMESİ BAL ÜRETİMİNİ DÜŞÜRDÜ

Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ünal, bahar mevsiminde sıcaklığın aniden düşmesi sonucu çiçeklerdeki nektarın düştüğünü bunun bal rekoltesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ünal, bahar mevsiminde sıcaklığın aniden düşmesi sonucu çiçeklerdeki nektarın düştüğünü bunun bal rekoltesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Mustafa Ünal, bal üretiminde Niğde´nin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Ünal, kentteki arıcılığı geliştirmek için büyük bir çaba içerisinde harcadıklarını, kentteki kovan sayısının da bu yıl arttığını belirten Ünal, şöyle dedi:

"Niğde; bal üretiminde Türkiye´de 18´inci sırada. 2014´te 28 bin olan kovan sayımız 2015´te 30 bini geçti. Ancak, kovan sayısında bu artış bal rekoltesine yansımadı. Bahar ayının güzel gelmesi ve bal sezonunun başladığı günlerde hava sıcaklığının aniden düşmesi çiçeklerdeki nektarı düşürdü. Bu neden bal rekoltesinde düşüş yaşandı. kalitesi aynı ancak verimi düştü. Geçen yıl üretilen 500 ton bal, bu yıl 400 tona geriledi."

BARKODSUZ BALLAR SAHTEDİR

Sahte bal konusunda vatandaşları uyaran Ünal, şunları söyledi:

"Sahte bala karşı Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği olarak barkot sistemi geliştirdik. Vatandaşlarımız bal alacakları zaman alacakları balın üzerine bakmaları barkotlu ise almaları barkotsuz ise almamaları konusunda buradan uyarmak isterim. Piyasada satılan barkotsuz ballar sahte baldır. Piyasada bal satımı yapan yerlerin sıklıkça takip edilmesi konusunda yetkilileri göreve çağırıyorum. Barkot sistemi bütün arılarımızın ve ballarımızın üzerinde bulunması gerekmektedir. Bu barkotlar kesinlikle sökülüp atılamıyor. Gerek petekli ballarda gerekse süzme ballarda bu barkotlar yapıştırıldığı zaman piyasada satılan sahte balların önüne geçilmiş olur. Piyasada satılan sahte ballar, bal değil zehirdir. İnsanın sağlığına zarar veren her şey zehirdir. Vatandaş olarak bir yerden bal alırken o balın barkodunu isteyin uyarısında bulundu."