Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

BAKAN ELİTAŞ: RUSYA, GERİLİMİ DERİNLEŞTİRME ÇABASI İÇİNDE

BAKAN ELİTAŞ: RUSYA, GERİLİMİ DERİNLEŞTİRME ÇABASI İÇİNDE

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bakanlık bünyesinde bir birim oluşturulduğunu ve Rusya´ya alternatif pazarlar bulmak için çalışma yapıldığını açıkladı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bakanlık bünyesinde bir birim oluşturulduğunu ve Rusya´ya alternatif pazarlar bulmak için çalışma yapıldığını açıkladı. Bakan Elitaş, "Rusya, her geçen gün gerilimi derinleştirme çabası içinde. Oysa Rusya yönetimi, olayın ruhsal yönünü bırakıp bu sorunun çözümü için yapıcı yaklaşım sergilemeli" dedi.

Bakan Elitaş, oda ve borsaların düzenlediği "Kayseri´nin Geleceği" toplantısına katılmak üzere kente geldi. Elitaş, toplantıya katılmadan önce Kayseri Valisi Orhan Düzgün´ü makamında ziyaret etti. Ziyarette, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da hazır bulundu. Ziyarette gazetecilerin, Rusya ile yaşanan krizle ilgili sorularını yanıtlayan Elitaş, "Sınırlarımızı geçen uçakların defalarca uyarılmalarına rağmen, bu ihlali yapmaya devam edince düşürülmesiyle ortaya çıkan kriz, maalesef Rus tarafının çok hissi bir yaklaşım göstermesiyle birlikte, her gün farklı değerlendirmeler sonucunda, pek iyi bir noktaya gittiğini söylemek mümkün değil. Bir yandan sayın Cumhurbaşkanımız, bir taraftan da sayın Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız ve bizler, bu meselenin siyasi ve askeri bir mesele olduğunu, ekonomik olaylarla birleştirmenin doğru olamayacağı yönündeki değerlendirmelerimize rağmen, Rusya Devlet Başkanı her gün yeni açıklamalarla bu krizi derinleştirme çabası içinde" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında ve talimatları doğrultusunda konunun taraflarıyla acil durum tespiti yaptıklarını bildiren Elitaş, şunları kaydetti:

"Rusya´ya yapılan ihracatın Rusya´dan yapılan ithalatın ekonomimize nasıl bir yansıması olacağını ele aldık. Sonuçlar, bu hafta sayın Başbakanımıza sunuldu, çeşitli alternatifler sunuldu. Muhtemelen sayın Başbakanımız bu konuyu Salı günü açıklayabilir. Rusya´yla yapılan ticaret konusunda hiç kimsenin, ben buradan mağdur olurum diye bir endişeye kapılmaması lazım. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığının başkanlığında bir Rusya masası oluşturduk. Burada odalarımız, borsalarımız, İhracatçı meclislerimiz, sürekli bilgileri bize ulaştırıyorlar. Sorunlar tespit edilip, çözüm yolları araştırılıyor. Yaş sebze ve meyve ihracatıyla ilgili olarak kullanım ömürleri nedeniyle acil bir durum tespiti yaptık, diğer ürünlerle ilgili de çalışmalar sürüyor. Rusya´ya alternatif pazarlar nereleriyle, bunları araştırıp bulup oraya agresif bir atılım yapmakla birlikte o boşluğu, eksikliği doldurmak için gayret göstereceğiz. Aşamayacağımız engel yok diye düşünüyoruz."

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Bakan Mustafa Elitaş´a, ziyaret anısına Kayseri Saat Kulesi´nin camdan maketini hediye etti.