Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

BAKAN ÖZHASEKİ:15 YILDA TÜRKİYE´Yİ DEPREME HAZIRLIKLI HALE GETİRECEĞİZ

BAKAN ÖZHASEKİ:15 YILDA TÜRKİYE´Yİ DEPREME HAZIRLIKLI HALE GETİRECEĞİZ

Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye´nin depreme hazır hale getirilmesi amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerini hızla sürdürdüklerini anlatırken, "Rekor sayıda konut yenileyeceğiz. 15 yıl içerisinde Türkiye´yi tamamen depreme hazırlıkl

Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye´nin depreme hazır hale getirilmesi amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerini hızla sürdürdüklerini anlatırken, "Rekor sayıda konut yenileyeceğiz. 15 yıl içerisinde Türkiye´yi tamamen depreme hazırlıklı hale getireceğiz" dedi.
 
İki günlük Kayseri programı kapsamında Bakan Sayın Özhaseki, ilk olarak Melikgazi Belediyesi Kazım Karabekir Mahallesi´nde 7 bloktan oluşan 392 dairelik kentsel dönüşüm konutlarının ve sosyal tesislerinin temel atma törenine katıldı.
 
Temel atma törenine Bakan Sayın Özhaseki, Vali Süleyman Kamçı, Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Önceki Dönem Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekili Hülya Atçı Nergis, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç,  kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan Bakan Sayın Özhaseki, . Bakan Mehmet Özhaseki, Türkiye´de Kentsel dönüşüm seferberliği ilan ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bizim medeniyetimize göre  insan, Kuran-ı Kerim´in tabiriyle eşrefi mahlukat olup, her şeyin iyisine layıktır. Kainattaki bir çok imkan, Adem oğlunun faydasına sunulmuştur. Ama, insanoğlu işlerde şükrünü tam olarak yapamıyor. Şükrünü eda etmiyor. İnsanoğlunun yaptıklarına şöyle bakın; ülkemizde 15 milyon yapı stoğu var. Deprem olduğunda yarısı riskli görünüyor. Neden biz sağlam yapmadık ? Bizde belediyecilik biraz geç. insanlar göçten kaynaklı olarak alele acele yer yapmışlar. Devlet olarak ilgililerin, yetkililerin onlara yardım edip yer göstermeleri gerekirdi. Köyden, ilçeden kopup gelirken, göç ederken ellerine neden bir plan verilmedi? Binlerce insan göç ederken, devlet kurumlarında yöneticiler yok muydu? Yeni baştan başlıyoruz. ülkemizi depreme hazır tutmaya çalışıyoruz. Deprem adam öldürmüyor, kötü yapılar adam öldürüyor. Ülkemizin topraklarının yüzde 66´sı biri ve ikinci deprem kuşağında. Nüfusun yüzde 22´si deprem bölgesinde yaşıyor. Yakın zamanda İstanbul´da olabilecek deprem için uzmanlar bizi korkutuyor. İstanbul depremi için hazırlık yaptık. Sene içinde 500 bin evi yıkıp yeniden yapacak bir formül geliştirdik. Finansman rezerv ve diğer konularda hazırlıkları yaptık. Türkiye´yi 15 yıl içinde en şiddetli depreme hazır hale getireceğiz. Hesaplarımızı iyi yaptık. Sosyal ve konut alanlarını yeniden donatacağız. Akıllı ve yeşil evler yapacağız. Gelecek yıl Türkiye´de başlattığımız bu çalışma ile ülkemizi depreme hazır hale getireceğiz ve ülke ekonomisine canlılık kazandıracağız. Kayseri´de yapacağımız bu evler depreme dayanıklı evlerdir
 
Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm seferberliği ile devletin depremden dolayı 100 milyar dolarlık kaybının önüne geçileceğini, 15 yılda yapılacak çalışmalarla ülkedeki tüm evlerin depreme dayanıklı hale getirileceğini anlattı. Bakan, bu sayede inşaat sektöründeki 250 sektörle ilgili ekonomiye can verecek, piyasayı olumlu yönde tetikleyeceklerini ekledi.
Vali Kamçı burada yaptığı konuşmada, Vatandaşlarımız için risk oluşturan alan üzerine ilk etapta yapılacak olan 7 blok 392 dairelik kentsel dönüşüm konutları, 1 sağlık ocağı ve 1 kuran kursundan oluşan proje ile güvenli, modern ve kaliteli konutlar yapılacağını ifade ederek, konutların vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diledi.
Bakan Sayın Özhaseki´ye, bu örnek çalışmanın Melikgazi İlçesine gerçekleştirilmesi için verdiği katkı ve destekler için teşekkür eden Vali Kamçı, emeği geçen tüm yetkililere de ayrıca teşekkür etti.
 
Konuşmaların ardından Bakan Sayın Özhaseki, Vali Kamçı ve protokol üyeleri yapılan duanın ardından konutların temelini attı.
 
-KATLI KAVŞAĞIN TEMELİ ATILDI
 
Bakan Sayın Özhaseki, Kazım Karabekir Mahallesindeki programın ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Melikgazi Katlı Kavşağı Temel Atma Törenine katıldı.
 
Melikgazi Belediyesi yanında düzenlenen törene Bakan Sayın Özhaseki, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
 
Burada bir konuşma yapan Bakan Sayın Özhaseki,? Yapılan yatırımlarla şehrimizin yaşanabilir şehirlerin başında gelmiştir. Bundan sonra Kayseri´de, marka değerimize katkı verecek bu proje gibi güzel projeler yapılmalıdır? dedi.
 
Vali Kamçı, Kayseri´nin, göç alan, hızla büyüyen ve gelişen bir şehir olduğunu ifade ederek, İlimizin, alt yapısını geliştirmek ve güçlendirmek için gerek merkezi yönetim gerekse yerel yönetimlerimiz ile çalışmalarımıza ara vermeden devam ettiklerini belirtti.
 
İlimizin ulaşım bakımından önemli güzergâhlarından Mustafa Kemal Paşa Bulvarı ile Kızılırmak Caddesi kesişiminde yer alan altgeçidin temelini atacaklarını ifade eden Vali Kamçı, bu yatırımın ilimize hayırlı olmasını diledi.
 
Konuşmaların ardından Bakan Sayın Özhaseki, Vali Kamçı ve protokol üyeleri yapılan duanın ardından alt geçidin temelini attı.
 
-BAKAN SAYIN ÖZHASEKİ KURSİYERLERE SERTİFİKA VERDİ
 
Bakan Sayın Özhaseki, programının devamında Kocasinan Belediyesi tarafından açılan yaz kurslarında başarılı olan kursiyerlere sertifikalarını vermek üzere düzenlenen programa katıldı.
 
Sertifika törenine, Bakan Sayın Özhaseki, Vali Süleyman Kamçı, Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Önceki Dönem Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekili Hülya Atçı Nergis, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik,Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve kursiyerler katıldı.
 
Bakan Sayın Özhaseki burada yaptığı konuşmada, Kocasinan Belediyesinin tesisinden faydalanan kursiyerleri tebrik etti ve hayırlı olsun dileklerinde bulundu.
 
Konuşmaların ardından Bakan Sayın Özhaseki ve Vali Kamçı başarılı olan kursiyerlere sertifikalarını vererek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.