Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNEMİ

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNEMİ

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, Çağdaş, demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkının, basın ve ifade özgürlüğüyle mümkün olduğunu ifade etti.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, Çağdaş, demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkının, basın ve ifade özgürlüğüyle mümkün olduğunu ifade etti. 

Kayseri Cumhuriyet Meydanı`nda, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen törende, Atatürk Anıtı`na çelenk sunuldu ve saygı duruşunda bulunuldu. Başkan Metin Kösedağ, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü yaptığı konuşmada, basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğünün, demokratik yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi. Çağdaş, demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkının, basın ve ifade özgürlüğüyle mümkün olduğunu ifade eden Kösedağ, şöyle devam etti; "Bu hak günümüzde sosyal medyayı da kapsayacak bir biçimde genişlemiştir. Ancak, basınımızın bugünkü yapısı, ne yazık ki birçok olumsuzluğu içermektedir. Gazete, televizyon, dergi, radyo, haber ajansı, internet-elektronik yayıncılığı kapsayan sektörümüzde, basın meslek ve etik ilkelerine uymayan kişiler boy göstermektedir. İsteyen herkes, eğitimine, bilgi birikimine bakılmaksızın habercilik yapabilmektedir. Günümüz Türkiyesinde basın sektöründe yaşanan sorunların en büyük nedeni de bu kuralsızlıktır. Sadece okuma yazma bilmeniz, gazetecilik yapmanız için yeterlidir. Gerçek gazetecilik eğitim ve bilgi gerektirmesine karşın, isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumundadır. Bu durum ne yazık ki haberi şantaj aracı olarak kullanan bazı kişilerin gazeteci kimliği ile karşımıza çıkmalarına yol açmaktadır."

Cemiyet Başkanı Metin Kösedağ, bu olumsuz tabloya son vermek için gazeteciliğin mesleki itibarını yükseltecek, çağdaş ülkelerin, basın çalışanlarına tanıdığı tüm hakları meslektaşlarına da tanıyacak ve basın özgürlüğünün önündeki yasal engelleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması yönünde çalıştıklarını belirterek, bu çalışmalar sonuç verinceye kadar mücadelelerini sürdürme kararlılığında olduklarını kaydetti.