Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

BAŞKAN BÜYÜKSİMİTÇİ, 2019 YILINI DEĞERLENDİRDİ

BAŞKAN BÜYÜKSİMİTÇİ, 2019 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, düzenlediği basın toplantısında 2019 yılı faaliyetlerini değerlendirerek, 2020 yılından beklentilerini anlattı.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, düzenlediği basın toplantısında 2019 yılı faaliyetlerini değerlendirerek, 2020 yılından beklentilerini anlattı.
KAYSO konferans salonunda düzenlenen toplantıya, KAYSO Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı. Ekonomide 2018 yılının Ağustos ayında kur dalgalanmaları ile başlayan olumsuzlukların 2019 yılında da devam ettiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, Aşırı kur artışı ile birlikte ekonomide düşüş, büyüme hızında gerileme yaşandı. 2018’in son çeyreği ve 2019 yılının ilk iki çeyreğinde ekonomide eksi büyüme yaşadık.  Bununla birlikte Türkiye ekonomisi 10 yıldan bu yana ilk kez üstü üste üç çeyrek küçülme yaşamış oldu. Ancak 2019 yılının 3. Çeyreğinde hükümetimizin aldığı tedbirlerin yanı sıra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin ciddi çabaları ve tabi ki sanayici ve işadamlarımızın gayretleri ile yüzde 0,9 büyüdük” dedi.
Son çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyüyeceğini tahmin eden Başkan Büyüksimitci, 2019 yılını yüzde 0,8 -1 civarında pozitif bir büyüme ile kapatacağımızı düşünüyorum. Bu da gösteriyor ki 2020 yılı bizim için daha iyi bir yıl olacak. Ekonomide çok iyi bir yıl geçirmedik ama ümidimizi de hiçbir zaman kaybetmedik. Elbette sorunlarımız var ama ortak akıl ve istişare ile bu sorunlarımızı çözeceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Oda olarak 2019 yılında yaptıkları çalışmalara değinen Başkan Büyüksimitci, sıkıntıları bir an önce atlatmak adına, sanayinin mevcut üretimini artırmaya, ürün dönüşümünü sağlamaya, ihracat yapan firma sayısını artırmaya ve yalın üretime ve şirket içi verimliliğe odaklandıklarının anlattı.
İhracat ve ithalat rakamları hakkında da bilgiler veren Başkan Büyüksimitci, “Bu yıl tüm zamanların ihracat rekorunu kıracağımız düşüncesindeyim. 2019 yılında Kayseri’nin ihracatının 2,5 milyar doları aşacağını öngörüyoruz. İthalatımızda yıl sonu itibari ile ihracatımızın yarısından da az gibi olacak. Yani Kayseri cari fazla veren bir il konumunda. Bu bizim için çok önemli. Onun için Kayserimize gözbebeğimiz gibi bakmamız gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.