Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

BAYRAM SÜRESİNCE TRAFİK TEDBİRLERİ ARTIRILDI

BAYRAM SÜRESİNCE TRAFİK TEDBİRLERİ ARTIRILDI

İçişleri Bakanı Efkan Ala imzasıyla yayınlanan ve 81 il Valiliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilen Genelgede, tüm yol kullanıcılarının Ramazan Bayramı tatilini düzenli ve güvenli bir trafik ortamı içinde geçirmeleri amaçl

 
 
İçişleri Bakanı Efkan Ala imzasıyla yayınlanan ve 81 il Valiliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilen Genelgede, tüm yol kullanıcılarının Ramazan Bayramı tatilini düzenli ve güvenli bir trafik ortamı içinde geçirmeleri amaçlanıyor.
 
İçişleri Bakanlığının, Ramazan Bayramı tatili süresince alınacak trafik tedbirlerine ilişkin Genelgesi şöyle;
 
Son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde; hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali ile sürücülerin sabırsız davranışlarının trafik kazalarının başlıca sebepleri olduğu anlaşılmıştır.
Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak Devletin temel görevlerindendir. Bu kapsamda vatandaşlarımızın güven içerisinde seyahat etmelerini ve sevdiklerine kavuşmasını sağlamak her kolluk görevlisinin asli görevlerindendir.
Bu görevin en iyi şekilde ifası amacıyla alınan mevcut trafik tedbirlerine ek olarak, Ramazan Bayramı tatil süresince 01-10 Temmuz 2016 tarihleri arasında aşağıdaki tedbirlerin alınması zorunluluk arz etmektedir. Bu nedenle, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birimler tarafından, yetki ve sorumlulukları bulunan kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içerisinde, her zamankinden daha etkin, duyarlı ve kesintisiz bir şekilde trafik tedbirlerinin planlanması ve uygulanması gerekmektedir.
 
A)    DENETİM HİZMETLERİNDE GÖREVLİ PERSONEL VE EKİPLER
1.      Trafik personeline trafiğin tanzimi ve denetimi dışında görev verilmeyecektir.
2.   Bölge ve şehir içi trafik denetleme birimlerinin büro hizmetlerinde görevli personel ile trafik      tescil birimlerinde görevli personel ve gerektiğinde genel hizmet personeli de,  bu süre içerisinde trafiğin tanzimi ve denetiminde görevlendirilecektir.
3.      Personelin kılık ve kıyafeti ile ekip otoları temiz, düzenli ve bakımlı olacaktır.
4.   Denetimlerde, sürücülere durdurulma nedenleri ve işlemler hakkında bilgilendirme yapılacak, halkla ilişkileri zedeleyecek diyalog ve tartışmalara girilmeyecektir.
5.   Trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlaması yapılmayacak, ihtiyaç halinde ek akaryakıt talepleri karşılanacaktır.
6.  Ekipler görev saatlerinde sorumluluk bölgelerinden zorunluluk olmadıkça ayrılmayacak, değişimler güzergâhta yapılacaktır.
7.   Ekip otoları, trafik yoğunluğunun arttığı yol kesimlerinde ve bağlantı noktalarında rahatlıkla görülecek konumda, yola 90 derece açıyla bulundurulacak, gece saatlerinde tepe lambaları açık olacaktır.
8.   Trafik hizmetlerinden sorumlu tüm sıralı amirler başta olmak üzere trafik hizmetlerinde görevli personelin senelik izinleri, görevi aksatmayacak şekilde planlanacaktır.
9.   Başta terör olmak üzere, suç ve suçlu ile mücadele kapsamında şüphe edilen sürücünün kimlik sorgulaması yapılacak, muhtemel terör eylemlerine karşı aracın kontrol edilmesi dahil, güvenlik tedbirleri en üst düzeyde alınacaktır.
 
 
 
B)    TERMİNALLERDE YAPILACAK DENETİM FAALİYETLERİ
1.  Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takograf, yetki belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası, fenni muayenesi ile şoförünün alkolü ve sürücü belgesi kontrol edilecektir.
2.      Terminallerde takviye denetim personeli görevlendirilecektir.
3.  Terminal ve izin verilen yerler dışında, şehirlerarası yolcu otobüsü kalkışlarına izin verilmeyecektir.
4.   Otobüslerde sürücü, yardımcı personel ve yolcuların emniyet kemeri kullanımına yönelik denetim ve bilgilendirme faaliyetleri yoğunlaştırılacaktır.
 
C)    KARAYOLLARINDA YAPILACAK DENETİM FAALİYETLERİ
1.     Son 10 yılda ve özellikle bayram tatili süresinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları analizi sonucunda; kazaların yoğun olarak meydana geldiği yol kesimleri belirlenerek Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı PolNet sayfasında yayımlanmıştır. Denetim planlamalarında bu veriler göz önünde bulundurulacaktır.
2.   Son 10 yılın bayram tatillerinde kazaların yoğun olarak meydana geldiği tespit edilen 10 güzergâhta; 24 saat esasına göre her 10 km´de bir trafik ekibi olacak şekilde planlama yapılacak, görevlendirilen personel güzergâhta trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve muhtemel trafik kazalarının önlenmesinden sorumlu olacaktır.
3.    Karayolu yapısı ve işaretlemelerinde tespit edilen eksiklikler, sorumlu kuruluşların yetkilileri ile irtibata geçilerek giderilmesi sağlanacaktır.
4.  Tatilin başlangıç ve bitiş günlerindeki aşırı yoğunluktan kaynaklı olarak; İstanbul-Kocaeli,  Ankara-Kırıkkale, Afyonkarahisar-Antalya (Özdilek kavşağı) gibi yollarda ve ışıklı kavşaklarda tıkanıklık yaşanabileceğinden bu gibi yerlerde ilave ekipler görevlendirilerek gerekli tedbir zamanında alınacaktır. 
5.  Trafik kazalarına müdahale etmek amacıyla yeterli sayıda çekici ve kurtarıcı güzergahta uygun yerlerde hazır bekletilecektir.
6.    Tespit edilen trafik kaza nedenleri dikkate alınarak:
        a)  Radarla hız denetimleri, trafik kural ihlallerinin ve kazaların yoğunlaştığı yerlerde, sabit ve seyir halinde yapılacaktır.
       b) Sürücülerde uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı doğu istikametine gidişte 04:30?06:30, batı istikametinde ise 18:30?20:30 saatleri arasında güneşin de etkisiyle sürücüler olumsuz etkilendiğinden denetim noktalarında, yorgunluk emareleri görülen sürücülerin, araç ve evrak kontrolleri yapılırken kısa süreli araç dışında dinlenmesi sağlanacaktır.
      c) Çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına kesinlikle müsaade edilmeyecektir.
     d) Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar ağırlıklı olarak 03:00-07:00 saatleri arasında denetlenecek, takograf ve yetki belgeleri kontrol edilecektir.
7. Denetim amacıyla durdurulan araçların teknik kontrolleri (kamyon, tanker, römork ve yarı römorklar için arka koruma çerçevesi, lastik, reflektif malzeme vb.) yapılacaktır.
8. Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren bozuk ve standart dışı ışık donanımı denetimlerine ağırlık verilecektir.
9. Trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçlar (çekici, kamyon, tanker gibi), trafik akımı normale dönünceye kadar uygun yerlerde bekletilecektir.
10. Karayolları Genel Müdürlüğünce, 02 - 10 Temmuz 2016 tarihleri arasında Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve Özel İzin Belgesi düzenlenmeyeceği bildirilmiş olup, denetimlerde bu husus göz önünde bulundurulacaktır.
11. Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini arttırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin bir bölümü yaya ve sivil araçlarla ihbarlı denetimlerde görevlendirilecektir.
12. Yol güzergahında sivil araçlar ile de trafik denetimi yapılacaktır. Seyir halinde iken uyarı amaçlı siren çalarak trafik denetiminin her an ve her yerde yapıldığı ve sürücülerde, tanımadığı her aracın trafik ekibi olabileceği algısı oluşturulacaktır.  
13. Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) bulunan illerde bu sistemler bayram tatili süresince aktif olarak kullanılacaktır.
14. Vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik, mezarlık ve alışveriş merkezleri çevresinde trafik düzeni ve güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacaktır.
15. Toplu taşıma araçlarında standart dışı yakıt (10 numara yağ vb.) kullanımına ve madeni yağların yetkisiz satışının yapıldığı yerlere yönelik ilgili birimlerle müşterek denetimler yapılacaktır.
 
D)    MERKEZDEN YAPILAN DENETİM FAALİYETLERİ
1.  Alınan trafik tedbirlerini yerinde görmek, trafik kuruluş, ekip ve personelini denetlemek amacıyla merkezden denetleme ekipleri görevlendirilecektir.
2.      Şehirlerarası otobüslerde sivil kıyafetli personel denetim amacıyla görevlendirilecektir.
3.  Hizmet gerekleri dikkate alınarak ana yol güzergahlarında helikopterle trafik denetimi yapılacaktır.
 
E)    BİLGİLENDİRME VE BİLİNÇLENDİRME FAALİYETLERİ
1.   Bayram tatili öncesinde ve süresince basın yayın kuruluşları ile irtibata geçilerek, alınan tedbirler, trafik kuralları, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uyma ve yollarda sivil araçlarla denetim yapıldığı konularında kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
2.    Karayollarında bulunan dinlenme tesisi, terminal, akaryakıt istasyonu ve diğer uygun yerlerde trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınların yapılması, afiş ve benzeri materyallerin asılması sağlanacaktır.
3.  Denetimlerde, yol kullanıcılarına bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik broşürler dağıtılacaktır.
4.  Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen durumlar hakkında ilgili kurumlarla irtibata geçilerek basın yayın organları ve güzergahta görevli ekipler vasıtasıyla vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak, ayrıca 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlarımıza anında gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacaktır.
5.  Alınan bütün tedbirlere rağmen, herhangi bir nedenle karayollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz etkilendiği durumlar ile ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları ve bu kazaların günlük icmalleri, en seri şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kaza Danışma Biriminin 0505 318 00 88 ve 0 312 462 21 91-92 numaralı telefon veya 0 312 462 21 99 numaralı faksına bildirilecektir.