Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

BEZİRHANELER, GÜN IŞIĞINA ÇIKARILDI

BEZİRHANELER, GÜN IŞIĞINA ÇIKARILDI

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 2015 yılında uyguladıkları "Tarihe Dokunuş" projesiyle, birçok tarihi yapının restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılarak kentin kültür turizmine kazandırıldığını söyledi.

 Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 2015 yılında uyguladıkları "Tarihe Dokunuş" projesiyle, birçok tarihi yapının restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılarak kentin kültür turizmine kazandırıldığını söyledi. Büyükkılıç, Germir´deki tarihi "Bezirhaneler´in de yenilendiğini ve farklı bir konseptle açıldığını bildirdi.

Başkan Büyükkılıç, Kentsel Tasarım Müdürü Gürcan Senem ile birlikte ilçede yapılan restorasyon çalışmalarının yanı sıra Germir´de bulunan ve restorasyonu tamamlanan tarihi bezirhanede incelemelerde bulundu. Büyükkılıç, Germir´in 1900´lü yıllarda nüfusunun 6 bine yakın ve bölgenin ekonomik ile sosyal düzeyinin yüksek olduğunu, bunda beziryağı ticaretinin büyük katkı ve önemi bulunduğunu belirtti.

Bezirhanelerin, bezir yağı elde edilen küçük imalathaneler ve bezir yağının; ızgın, zeyrek ve belemir gibi bitkilerin bezirhanede işlenmesi sonucu elde edildiğini anlatan Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, şöyle konuştu:

"Germir tarihi miras açısından çok önem arz eder. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış Germir´deki "Bezirhane" diye bilinen 17 yapı, adeta bezir yağının merkezi olmuş. Biz onların bir tanesini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bir bakıma hem görsel açıdan hem tarihimize, kültürümüze sahip çıkma açısından bu çalışmaları yapmış bulunuyoruz. Birkaç tanesini daha yine hayat geçireceğiz. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bölgemizde bulunan kiliseler ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Germir´de bulunan sivil mimari örneklerini de restore edeceğiz. Melikgazi´nin her yeri Anadolu tarihinin izlerini taşımaktadır. Bu tarihi mekanlar doğal güzelliklerin içinde saklanmış gibidir. Bu açıdan ekonomik değeri çok yüksekti. Belediye olarak dönemin ekonomisine damgasını vuran ve şu anda yapıları ile ayrıca bir sanat eseri olan bezirhaneler gün yüzüne çıkarıldı."

FOTOĞRAFLI



http://www.haber3.com/bezirhaneler-gun-isigina-cikarildi-3752982h.htm#ixzz3vQaNIhA8