Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

CERN VE KARANLIK MADDE KONFERANSI

CERN VE KARANLIK MADDE KONFERANSI

Türkiye Bilimler Akademisi üyesi, ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. M. Bilge Demirköz' ün konuşmacı olarak katıldığı konferansa Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. H. Fahrettin Keleştemur, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. ERÜ Fen Fakültesi K

Türkiye Bilimler Akademisi üyesi, ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. M. Bilge Demirköz' ün konuşmacı olarak katıldığı konferansa Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. H. Fahrettin Keleştemur, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. ERÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu'ndaki konferansta CERN Araştırma Merkezi'nde görev yapan, aynı zamanda ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. M. Bilge Demirköz CERN`in, Avrupa'nın kurmuş olduğu bir parçacık fizik laboratuvarı olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Amacı, evrenin bazı sorularını cevaplayabilmek. Bunlardan en önemlisi kütlenin nasıl oluştuğunu bulmak. Yani nasıl oluyor da evrende kütle oluşuyor bunun cevabını bulmaktı. Geçen yıl bu sorunun cevabının önemli bir kısmını bulduk. Bulunan bu parçacık Nobel ödüllü bir parçacık. Bunun dışında cevabını bulmaya çalıştığımız bir çok şey var. Bunun dışında teknolojiyi de geliştirmeye çalışıyoruz. Örneğin MR makinaları CERN tarafından çok geliştirildi ve bunun yanında çok daha az radyasyonla çekim yapan röntgen makinaları geliştirdi CERN."
Türkiye`den CERN'de çalışan birçok akademisyen olduğunu da belirten Demirköz, Türkiye'nin CERN çalışmalarında ufakta olsa yerinin olduğunu söyledi. Türkiye'den hoca ve öğrenci olarak toplam 158 kişinin CERN araştırmalarında görev aldığını belirten Demirköz, bunun Türkiye için önemli bir rakam olduğunu belirtti. Konferansta yıldızların ışık yansımalarının dünyaya ulaşma sürelerinden de bahseden Demirköz; 
"30 yıl önce yola çıkan bir yıldızın ışığını görüyorsunuz akşamları. Evren bizim kolaylıkla farkında olamayacağımız bir biçimde genişliyor. Samanyolu galaksisini görmediyseniz kesinlikle görün. Samanyolu galaksimizde en azından 100 milyar tane yıldız var ve samanyolu gibi 100 milyar tane de galaksi var bu evrende."