Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

CHP´Lİ ARIK: ŞİDDETE BAŞVURAN, VEKİL OLMASIN

CHP´Lİ ARIK: ŞİDDETE BAŞVURAN, VEKİL OLMASIN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, şiddete başvuranların, seçilme haklarının ellerinden alınması için TBMM Başkanlığı´na kanun teklifi sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, şiddete başvuranların, seçilme haklarının ellerinden alınması için TBMM Başkanlığı´na kanun teklifi sundu.

CHP´li Arık, hazırladığı kanun teklifi ile şiddete başvuranın seçilme hakkının ellerinden alınmasını gündeme getirdi. Arık, 2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanunu´nda değişiklik yapılmasını teklif ettiklerini belirterek, "Ülkemizde son yıllarda şiddet hızla artmaktadır. Kadına, çocuklara, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları toplumda derin üzüntülere neden olmaktadır. Toplumda şiddetin önüne geçilmesi için Türk Ceza Kanunu´nda yapılacak değişikliklerin yanı sıra farklı yaptırımların da hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda; toplumun önünde rol model olarak duran seçilmişlerin şiddet gibi bir olayla anılmaması, topluma olumlu mesajlar verecektir. Söz konusu düzenleme ile şiddet konusunda ceza alanların seçilme yeterlilikleri düşürülecektir" dedi.

2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu´nun 9´uncu maddesinin değişiklik öngörülen 2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanunu´nun 11´inci maddesine atıfta bulunduğunu anımsatan Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kanun teklifini, Milletvekili Seçilme Kanunu ile ilgili olarak verdik. Bu şiddet uygulayanların sadece milletvekili olamayacakları anlamına gelmiyor. Zira İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi ve Belediye Başkanı seçilme şartlarını düzenleyen 2972 sayılı kanunun 9´üncü maddesi, değişiklik teklif ettiğimiz 2939 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu´nun 11´inci maddesine atıfta buluyor. Yani değişiklik teklifimiz TBMM´de onaylanırsa kadına, çocuğa, görevi başındaki sağlık çalışanına ve genel olarak bireysel olaylarda şiddete başvuranların İl Genel Meclisi Üyesi, Belediye Meclis Üyesi, Belediye Başkanı ve Milletvekili olmasını önlüyor. Umut ederim, tüm partiler şiddete karşı birlik olur ve bu yasa teklifimiz TBMM´den geçer."