Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

DEFİN İŞLEMLERİ TEK ELDEN VE HIZLI YAPILACAK

DEFİN İŞLEMLERİ TEK ELDEN VE HIZLI YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi tarafından Asri Mezarlıkta yapılacak olan Cami, Gasihane-Hizmet Binası ve Çevre Düzenlemesinin temelleri Şehidimiz nedeniyle sade bir törenle atıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Asri Mezarlıkta yapılacak olan Cami, Gasihane-Hizmet Binası ve Çevre Düzenlemesinin temelleri Şehidimiz nedeniyle sade bir törenle atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Şehidimiz Piyade Uzman Çavuş Selim Şener´e rahmet, ailesine ve milletimize sabır temennisinde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi´nin Şehir Mezarlığı´nda yapacağı çalışmaların temel atma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik´in yanı sıra Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Melikgazi, Kocasinan, Talas ve Hacılar İlçe Başkanları, İl Müftüsü Şahin Güven, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende İstiklal Marşı´nı Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi´nde öğrenim gören 30´a yakın ülkeden gençler seslendirdi. İstiklal Marşı´nın ardından da Senegalli öğrenci Seyidina Ömer tüm şehitlerimiz ve Asri Mezarlıktaki geçmişlerimiz için Kuran-ı Kerim okudu.

Törende kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri için üzücü bir gün olduğunu ve şehit acısı ile güne başladığımızı vurgulayarak törenle ilgili konuşma yapmayacağını belirtti. Sade bir törenle temel atacaklarını ifade eden Başkan Çelik, şehidimiz Selim Şener´e rahmet, yakınlarına ve milletimize sabır temennisinde bulundu.

Daha sonra İl Müftüsü Şahin Güven´in dualarıyla Cami, Gasihane-Hizmet Binası ve Çevre Düzenlemesinin temelleri atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik ve katılımcılar daha sonra temeli atılan cami ve gasilhane ile hizmet binasının inşaat alanını ve çevre düzenlemesi yapılan alanları gezdiler. Başkan Mustafa Çelik, proje fotoğrafları üzerinden Mezarlıkta yapılacak olan yenilikler hakkında katılımcılara açıklamalarda bulundu.

ASRİ MEZARLIK YEŞİL BİR VAHA OLACAK

Büyükşehir Belediyesi 853 bin metrekare alana sahip olan Asri Mezarlığı şehrin ortasında adeta yeşil bir vaha yapacak. Mezarlık, yapılan çevre düzenlemesi çalışmalarıyla ziyaretçilerin; ağacı, çiçeği, yeşil alanları ve yol düzenlemeleriyle içerisinde huzur bulacağı, ortamın manevi iklimine uygun çevrede mezarlık ziyaretlerini gerçekleştirebilecekleri bir hale getirilecek. Bu kapsamda mezarlıkların bulunmadığı yaklaşık 400 bin metrekare alanda çevre düzenlemesi yapılacak. Düzenleme kapsamında mezarlık aralarında yürüme yolları, ana ve tali yollarda asfalt ve bordür düzenlemeleri, ana yol kenarlarında çiçek tarhları ve diğer tüm alanlarda otomatik sulama sistemi ile sulanan çim alanlar oluşturulacak. Asri Mezarlığın tamamının çevre düzenlemesi yaklaşık 10 milyon TL´ye mal olacak.

YENİ MEZARLAR YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi, Asri Mezarlıkta yeni mezarlık alanları da oluşturacak. Kamu kurumları ve vakıflarla yapılan anlaşmalar ile asri mezarlık çevresinde bulunan 123 bin metrekare alan mezarlık yapımı için elde edildi. Ayrıca, toplam 58 bin 500 metrekare ağaçlandırılacak alanda ağaç dikimine başlandı. Asri mezarlık içerisinde halihazırda 650 adet ilave mezarlık yapımı tamamlandı. Bunların toplam bedeli 400 bin TL´yi buluyor. Erkilet Bülbülpınarı Mezarlığı da yeni şehir mezarlığı alanı olarak tespit edildi. Şehir mezarlığında yapılan yeniliklerin her biri Bülbülpınarı Mezarlığı´nda da yapılacak. Mevcutta 66 bin metrekare bir alana sahip olan Erkilet Mezarlığı´nın yanında diğer kamu kurumları nezdinde yapılan anlaşmalar neticesinde toplam 350 bin metrekare alan Büyükşehir Belediyesi´ne geçti. Mezarlık büyüme alanı olarak değerlendirilecek bu alanda yapılacak ilave mezarlıklar ile Kayseri´nin önümüzdeki on yıllar boyunca mezarlık ihtiyacı giderilmiş olacak.

DEFİN İŞLEMLERİ TEK ELDEN VE HIZLI YAPILACAK

Defin işlemlerinin çok daha hızlı, sorunsuz ve pratik yapılması için Asri Mezarlığın içerisine gasilhane ve hizmet binası, cenaze cami, taziye evleri, yeni abdesthane ve wc´lerin yapımına da başlandı. Gasilhane ve hizmet binası zemin ve bodrum kattan oluşuyor. Toplam Bin 470 metrekare alana sahip binanın bodrum katında bayan ve erkek cenaze yıkama alanları, 20 dolaplı morg ve kefenleme alanları bulunuyor. Evlerden veya hastanelerden alınan cenazeler gasilhaneye getirilerek tüm yıkama ve kefenleme işlemleri burada gerçekleştirilecek. Zemin katta bulunan hizmet katında ise cenaze sahibi yakınları için dinlenme ve bekleme alanları, uzak mesafeden gelenler için misafirhane ile cenaze hizmeti ile ilgili işlemleri yürütecek birimlerin büroları bulunacak. Gasilhane ve hizmet binasının inşaat bedeli 1 milyon 600 bin TL olarak belirlendi. Büyükşehir Belediyesi tarafından Asri Mezarlık içerisine yapılacak olan ve temeli atılan cami, cenaze namazlarının kılınacağı yeni cami olacak. Selçuklu motiflerinden esinlenerek modern bir dekorasyon anlayışıyla inşa edilecek caminin toplam kapasitesi 750 kişi olarak belirlendi. Asri Mezarlık girişinin hemen sağında ve solunda bulunan çeşmelerin yanlarına yapılacak olan 2 adet taziye evi ile de aynı anda farklı cenaze sahiplerine ve yakınlarına hizmet edilecek. Cami ve taziye evleri 4 milyon TL´ye mal olacak. Büyükşehir Belediyesi Asri Mezarlığı Türkiye´ye örnek bir mezarlık haline getirmek için toplam 16 milyon TL harcama yapacak