Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

DİYARBAKIR VE KAYSERİ ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜLERİ İNŞA EDİLİYOR 

DİYARBAKIR VE KAYSERİ ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜLERİ İNŞA EDİLİYOR 

Kayseri İl Müftülüğü ile Diyarbakır İl Müftülüğünce ortaklaşa düzenlenen ?Gelin Tanış Olalım? projesi kapsamında, Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, 22 din görevlisi eş ve çocuklarıyla birlikte toplam 70 kişi, 27-28-29 Temmuz 2017 tarihleri arasını kap


Kayseri İl Müftülüğü ile Diyarbakır İl Müftülüğünce ortaklaşa düzenlenen ?Gelin Tanış Olalım? projesi kapsamında, Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, 22 din görevlisi eş ve çocuklarıyla birlikte toplam 70 kişi, 27-28-29 Temmuz 2017 tarihleri arasını kapsayacak şekilde Kayseri´ye geldi.

 

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, iKayseri´de  bir dizi programlara katıldı ve ziyaretlerde bulundu.  Ziyaretinin ilk günü olan 27 Temmuz 2017 günü, saat: 19.00´da Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi´nin önünde bir basın açıklaması yapıldı. Daha sonra Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi konferans salonunda bir program tertip edildi. Program sonrası Diyarbakır İl Müftüsü Sayın İşliyen, Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi´nin konferans salonunda, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV)´nın İlahiyat Akademisinin bir buçuk aylık kampında bulunan erkek öğrencilere hitap etti.

 

Ziyaretin ikinci günü olan 28.07.2017 Cuma günü Diyarbakır İl Müftüsü Sayın İşliyen,Kayseri  İl Müftülüsü Doç. Dr. Şahin Güven´i makamında ziyaret etti.  Müftü  Güven tarafından Kayseri´de yürütülmekte olan din hizmetleri hakkında Diyarbakır İl Müftüsü  İşliyen´e bilgi verildi.

 

Daha sonra Diyarbakır İl Müftüsü Sayın İşliyen, Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven ile birlikte Vali Vekili Baha Başçelik´i makamında ziyaret ettiler ve ?Gelin Tanış Olalım? projesi hakkında Vali Vekili Sayın Başçelik´e bilgi verdiler. Ziyaret sonrası Cuma namazını Hunat Camii´nde kılan Sayın İşliyen, namaz öncesi vaazı nasihatte bulundu. Diyarbakır´dan gelen Din görevlileri de misafir oldukları camilerde vaaz ettiler ve hutbe okudular.
Namaz sonrası Diyarbakır Din Görevlileri ve ailelerine Erciyes Tekir Yaylası gezi programı düzenlendi. Tekir Yaylasına gezi düzenlendi ve misafirlerimize teleferik turu yaptırıldı. Gezi sonrası Diyarbakır İl Müftüsü Sayın İşliyen ve İl Müftümüz Sayın Güven, Dini Yüksek İhtisas Merkezi´nin 13. Mezuniyet törenine katıldılar. Daha sonra Tv Kayseri´nin canlı yayın konuğu oldular ve ?Gelin Tanış Olalım? projesini Kayseri halkına anlattılar. Yine aynı gün Diyarbakır İl Müftüsü Sayın İşliyen, Kocasinan İlçe Müftülüğü´ne bağlı Uhut Yatılı Kız Kur´an Kursu´nda hafızlık eğitimi alan İlahiyat Fakültesi 1. ve 2. sınıf öğrencilerine sohbet ettiler.

Ziyaretin üçüncü gününde de Kayseri  İl Müftülüğü  tarafından, Kocasinan Cırgalan Mahallesi´ndeki Harikalar Sofrası´nda düzenlenen sabah kahvaltısı ile Diyarbakır İl Müftüsü Sayın İşliyen ve Diyarbakır Din Görevlileri, STK temsilcileriyle bir araya geldiler.
Kahvaltı sonrası Diyarbakır İl Müftülüğü Proje Sorumlusu Ömer Yakut tarafından Kur´an-ı Kerim okundu. 

 

Daha sonra sırasıyla şu konuşmalar gerçekleşti. Diyarbakır Nebi Camii İmam Hatibi Ömer İler, ?Sayın Müftümüz bu programı bizimle paylaştığında, severek ve isteyerek ilk kabul edenlerden oldum. Yıllardır bölgede, gerek siyasilerden, gerek STK´lardan ve gerekse aktivistlerden bize gelenler oluyor. Neler yapılması gerektiğiyle ilgili soru soranlar oluyor. Genelde şunu söylüyorum: Bölgenin huzura kavuşması için huzurun alt yapısının oluşturulması lazım. Alt yapısı oluşturulmadan istediğimiz huzura kavuşmamız mümkün değildir. Son zamanlarda ve bilhassa 15 Temmuz´dan sonra bir kez daha anladık ki terörizmle birileri işbirliği yapmış. Ve bölgede oluşturulmaya çalışılan terör algısının yok edilmesi için, sosyologların, psikologların bölgeye gelerek bu insanlara işin hakikatini anlatmalıdırlar. Yoksa diğer türlü çözümün gerçekleşmesini ben zor olarak görüyorum? dedi.

Melikgazi Hisarcık Meydan Camii İmam Hatibi Âdem Öz, ?Müftülüğümüz Diyarbakır´a gidileceğini söylediğinde, biz de gönüllü olarak kabul ettik ve ailelerimizle gittik. Bu vesileyle Diyarbakır´ı tanımış olduk. Çocuklarımız için de ayrı bir güzellik oldu. Döndükten sonra tekrar gitmemizi istedi çocuklarımız. Müftümüz Şahin Hocama çok teşekkür ediyorum? dedi.

 

Kayseri Müsiad İl Başkanı Nedim Olgunharputlu, ?Bizler, bölgeye gidip gelerek orada oynanan oyunların farkındayız ama vatandaşlarımız, oradaki durumlardan haberdar değil. Sadece medyada ve yakın çevrelerinde lanse edilenle bilgi sahibi oluyorlar. Bundan dolayı da olayın kaynağının bunlar olduğunu sanıyorlar. Bölgeyi bilmeyen ve görmeyen insanları, oralara götürmek gerekiyor ki oradaki insanların ne kadar dinlerine, memleketlerine bağlı insanlar olduklarını görmeliler? dedi.

 

Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Ahmet Taş, ?Batıdaki insanlarımız doğudaki insanlarımızı tanımıyor ve doğudaki insanlarımız da batıdaki insanlarımızı tanımıyor. Gönüllü Kültür Teşekkülleri olarak birkaç yıl önce doğu ve güneydoğu illerine yaptığımız ziyaretlerle bunu çok açık bir şekilde görmüş olduk. Batıdakiler, doğudakileri hep terörist olarak değerlendirirken, doğudakiler de batıdakileri hep Türk milliyetçisi ve Kürt düşmanı olarak görüyor? dedi. 

 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ?Bizler, yerel yönetimler olarak şehrin altyapısını, şehirleşmesini sağlarken aynı zaman da insanlarımızı da ihmal etmemeye gayret ederek kültürel faaliyetlere de destek vermeye gayret ediyoruz. Müftülüğümüz, bu programdan bahsettiklerinde severek kabul edip geldik. Doğu ile batı arasında gönül köprüsü oluşturacak ziyaretleşmelerde bulunuyoruz. Bunlar, bize ceddimiz Osmanlı´dan miras kalmıştır? dedi.

 

Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, ?04-05-06 Mayıs 217 tarihlerinde, Kayserili din gönüllüleri olarak bizler, 32 aile ve toplamda 85 kişi Diyarbakır´ın misafiri olmuştuk. 3 gün boyunca çeşitli ziyaretler yaptık, programlar gerçekleştirdik ve camilerde vaaz ve hutbe irad ettik. Bu proje vesilesiyle o günlerden sonra devamlı irtibatlıyız Diyarbakırlı din gönüllüsü arkadaşlarımızla. Bu zaman zarfında misafir hocalarımız, Kayserili hocalarımızın evlerinde misafir oldular. Çeşitli camilerimizde vaaz ve hutbe verdiler. Kayseri´nin ziyaret yerlerine geziler yapıldı. Özellikle Erciyes Dağı Tekir Yaylasına gidildi; burada teleferiğe binildi. Kimi hocalarımız, ayrıca Ürgüp-Göreme´yi gezmeye gittiler. Diyarbakır İl Müftüsü Burhan Hocamız, ilk günün akşamında Türkiye Diyanet Vakfı (TDV)´nın sponsorluğuyla Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi´nde, Türkiye´nin farklı illerinden gelen üniversiteli öğrencilerin İlahiyat Akademisi kampında konuştu. Cuma günü Hunat Camimizde vaaz yaptı.

 

Başta Burhan Hocamız olmak suretiyle bütün din gönüllüsü kardeşlerimize ve ailelerine teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğin devam etmesini Yüce Mevla´dan niyaz ediyorum? dedi.
Eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, ?Bu toplantı çok büyük önem arz ediyoruz. Yaşadığımız süreçte FETÖ gibi bir ihanet şebekesinin yaptıklarını gördükten sonra, böylesi birlikteliklere daha çok ihtiyacımız olduğunu anlıyoruz. Bizler, bir araya geldiğimizde birbirine güven temin eden bir toplumun bireyleriyiz. Bizler, bulunduğumuz ortamlarda inançlarımızın ve değerlerimizin zıddına sözler ve işlere şahit olduğumuzda sessiz durmayacak bir toplumuz. Ölçü, hayatımızda esastır. Bu toplantının, önümüzdeki yıllarda daha büyük güzelliklere dönüşeceğine inanıyorum? dedi.
Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, ?Misafiri olduğumuz Kayseri´de çok yoğun programlara dâhil olduk. Kayseri İl Müftüsü Şahin Hocama çok teşekkür ediyorum.
639 yılından beri ezanların okunduğu Ulu Camii´nin bulunduğu bir şehirdir Diyarbakır. Orada yüzlerce sahabe metfun bulunmaktadır. Bölge çok bereketlidir. Bununla birlikte en büyük şeytanlar yine Diyarbakır ve çevresinde gezinmektedir. 90´lı yıllarda 17.000´den fazla faili meçhul cinayet var olmuştur Diyarbakır´da. Bölge insanlarını belli davranışlarından dolayı mazur görmelisiniz. 

 

Kayserili STK´ın katkılarıyla Diyarbakır´a büyük bir Kur´an kursu yapılsa keşke. Bu vesileyle nasıl bir gönül köprüsü kurulur anlatamam. Bu ziyaretleşmelerin artarak devam etmesini diliyorum. Ve tekrar Şahin Hocamın şahsında Kayserili bütün din gönüllüsü kardeşlerime teşekkür ediyorum? dedi.

 

STK temsilcileriyle kahvaltı sonrası Kayseri  İl Müftüsu  Sayın Güven ve Diyarbakır İl Müftüsü Sayın İşliyen,  Türkiye´de ilk ve tek olan ´Kayseri Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazar Yeri´ açılışı törenine katıldılar. ?Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazar Yeri?, Diyarbakır İl Müftsü Sayın İşliyen´in duası sonrası protokol tarafından kurdele kesilerek açıldı.
Tören sonrası, Diyarbakır İl Müftüsü Sayın İşliyen, 22 din görevlisi ve aileleri, Diyarbakır´a dönmek üzere Kayseri´den ayrıldılar.