Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

ELİTAŞ,KAYSERİ ŞEKER´İN BOĞAZLIYAN FB. ÇALIŞANLARI İLE YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ

ELİTAŞ,KAYSERİ ŞEKER´İN BOĞAZLIYAN FB. ÇALIŞANLARI İLE YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ

Kayseri Şeker´in Boğazlıyan Fabrikasında çalışanlar öğle yemeğinde Ak Parti Gurup Başkan Vekili Mustafa Elitaş  ve Ak Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer ile bir araya geldi.

 

Kayseri Şeker´in Boğazlıyan Fabrikasında çalışanlar öğle yemeğinde Ak Parti Gurup Başkan Vekili Mustafa Elitaş  ve Ak Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer ile bir araya geldi.

Yemek öncesinde Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Şeker sektörünün içinde bulunduğu sorunları, Şeker Kuruluna uzun süredir atama yapılamadığını ve dolayısı ile şeker sektöründe Pancar kotası gibi   sorunların Bakanlık ve Mecliste gündeme getirilerek  çözülmesi için dilek ve temennilerini iletti.

 

Çalışanımızı ,çiftçimizi mutlu edecek çözümler üretme konusunda yardım etmenizi talep ediyorum. Buraya  kadar zahmet ettiniz. Buraya kadar zahmet etmeniz bizim hem çiftçimize ,hem kuruluşlarımıza hem de çalışanlarımıza verdiğiniz bir değerin ifadesi onun için hassaten çok teşekkür ediyorum dedi.

Ak Parti Gurup Başkan Vekili Mustafa Elitaş Türkiye´de Şeker Sektörünün sorunları ile yıllardan beri uğraştığını belirterek sorunları yakından takip ediyoruz.  2006-2007  yıllarında biz 2 şeker fabrikasının toplam kapasitesinin, Türk Şekerin imkanlarından yararlanarak,70 bin ton şeker üretimine  eş değer pancar verdik. Yani yıllık 500 bin tona yakın pancar kotasını artırdık. Ama  o dönemdeki idare üretimi gerçekleştiremediğinden dolayı  70.000 tonu hem Boğazlıyan ,Hem Kayseri Şeker Fabrikasının kotası başka şeker fabrikasının kotasına gitti. Almak için çok gayret ettik. Şimdiki Cumhurbaşkanımız, O dönemdeki Başbakanımız, talimat verdi gidin beraberce bu kota işini halledin çünkü bir haksızlık var, Orada  haksızlık olduğu  iddia ediliyor. Bu iki bölgenin, pancar kotasını artırın dedi. Artırdık ama maalesef başka şeylerle uğraşan yönetim Bizim aldığımız  pancar kotasını ertesi sene başka şeker fabrikalarına devretmek mecburiyetinde kaldı.

2010 yılına geldiğimizde  bankalardan kredi dilenen başka bir fabrikanın % 7 ile aldığı kredi faiz oranlarını ,burası % 17 ? 18 ile kullanmak mecburiyetinde kaldı. Neden böyle farklı şekilde verdiniz, Bu fabrikayı bu şekilde bitirirsiniz diye söylediğimizde  Kayseri´deki 4.500.000 m2 araziye göz diken  bir sermaye sınıfı vardı. Kayseri´de biliyorsunuz Şehrin göbeğinde 4.500.000 m2 lik bir arazi var .Herhâlde şimdi o arazinin değeri m2 si 1.000 TL den aşağı etmez. Kayserinin en güzel yeri. Ortağı olduğu bir araziye el koyabilmek için , zor durumda kalmış olan fabrikaya kredi vermek için yarışıyorlardı .Niye böyle yapıyorsunuz ya batarsınız ya da batırırsınız orayı dediğimizde o arazi yeter diyorlardı.

Neyse o günlerden bu günlere geldi. Bu şartlarda baktığımızda Kayseri Şeker Fabrikası artık yatırım yapabilir güvenli bir kurum ve şirket haline geldi.

Bunda en büyük başarı sizlerin. En büyük emek sizlerin, birlikte namuslu çalıştığınız sürece ,dürüstlüğü elden bırakmadığınız sürece ileriye gidebilmek için , kazanmamak için hiçbir sebep yok. Ben Şeker Fabrikasının yaşadığı sıkıntıları ,Bir örnek veriyim ; kilit parke döşetmişler o zaman çarşıda her şeyi dahil 6.000 liraya işçilik ve malzemeyle birlikte , aynı yıl 29.000 liraya döşettirmişler.6.000 lira nere 29.000 lira nere ?Neler, neler yakıt alırken farklı yakıtlarla faturalarla değişik işler yapmışlar. Kota alırken bu bölgenin çiftçisinin ürünlerinin işlenmesi gerekirken , Konya da Altınekin diye bir yer var. Altınekin´den pancar gelirdi buraya biz dedik ki şu Konya plakalı araçlar kayseri üreticisinin alınması gereken Kayseri Şekere alınmayıp ,Buradaki insanlara ektirilmeyip kota verilmiyordu. Başka yerlerden alınıp hiç iş yapmayan ,beyaz eşyacıya ,eş dost ,yandaşa  verilen kotalarla, Altınekin´den, Elâzığ´dan, Erzincan´dan  gelen pancarlarını  o zaman fabrika teslimi ,Boğazlıyan çıkışlı gösterilip 55 liraya pancar satıyorlardı. O pancara bir de nakliye parası veriliyordu.27.5 liraya Altınekin´den alıyorlar , buraya gelirken 55 lira  25 ya da 30 lira da buradan Kayseri Şeker fabrikasına giden nakliye parasını da şirket ödüyordu. Yani 120 liraya şirket alıyor. 30 lira maliyeti var.90 lira bugün ki parayla büyük bir kar. Böyle olursa olmaz.

Biz 80.000 çiftçinin hakkını korumak , Onlara varsa bir haksızlığı önlemek üzere seçildiğimize inandık. Çünkü o insanların Hakkını ,hukukunu onların kaybolan imkanlarını korumak  bizim birincil derecede görevimiz , sorumluluğumuz ve vebalimiz. Şuna üzülüyorum 80.000 çiftçi Kırşehir´in Yozgat, kayseri, Sivas´ın bir bölgesi bu çiftçi kardeşlerim bu fabrikanın sahibi olduğunun farkında değil. Sadece onlar kendilerine verilen küspe, erken ödenen paradan mutlu oluyorlar. Bakın çok önemli bir değer büyük bir iktisadi kıymet. Bu iktisadi kıymetin tek sahibi bu bölgelerde yaşayan çiftçidir. O Çiftçiler bu fabrikalarına sahip çıkmalıdırlar. Biz ne zaman büyük bir topluluğun imkanları haksız, hukuksuz şekilde zorla ellerinden alınıyorsa karşılarında dururuz dedi.

Kayseri Şeker´in Boğazlıyan Fabrikasına gelişte çiçeklerle karşılanan Elitaş´a Şeker-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İbrahim Dayı tarafından çalışanlar adına ve 15 Temmuz darbe girişimi esnasındaki dik duruşundan dolayı Özel işlemeli Türk Bayrağı takdim edildi.

Ak Parti Gurup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Boğazlıyan Belediye Başkanı Hamdi Erdal, Ak Parti Yozgat İl Başkanı Harun Lekesiz, İlçe Başkanı Hamza Kaya ve beraberindeki heyetin  Boğazlıyan Şeker Fabrikası çalışanları ile öğle yemeğinde bir araya gelmesi esnasında; Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyelerinden; İlhan Argun, Harun Halıcı, Denetim Kurulu Üyelerinden Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Yalçın, Yönetim Kurulu Üyeleri; Hurşit Dede, Turan Kaya, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Tayfun Öner, Genel Müdür yardımcıları da hazır bulundular.