Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

ENGELLİ KADINLAR, EĞİTİMLE ENGELLERİ AŞIYORLAR

ENGELLİ KADINLAR, EĞİTİMLE ENGELLERİ AŞIYORLAR

KAYSERİ`de Sabancı Vakfı, Türkiye İş Kururumu İl Müdürlüğü ve Kayseri Bedensel Engelliler Derneği`nin ortaklaşa düzenlediği, `Okuyan, Çalışan ve Üreten Kadın Gücü Projesi` kapsamında işsiz 20 engelli kadına `Ev Tekstili` eğitimi veriliyor.

 

KAYSERİ`de Sabancı Vakfı, Türkiye İş Kururumu İl Müdürlüğü ve Kayseri Bedensel Engelliler Derneği`nin ortaklaşa düzenlediği, `Okuyan, Çalışan ve Üreten Kadın Gücü Projesi` kapsamında işsiz 20 engelli kadına `Ev Tekstili` eğitimi veriliyor.

Melikgazi Halk Eğitim Merkezi`nde açılan ve tüm masrafları Sabancı Vakfı tarafından karşılanan Ev Tekstili Kursu`nun ilk etabında 10 engelli kadın eğitime başladı. 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında devam eden birinci grupta yer alan 10 engelli kadın, 30 Kasım`da sertifikalarını alacak. Proje ile ilgili bilgiler veren Kayseri Bedensel Engelliler Derneği Genel Başkanı Fatma Oytun, bu projedeki amaçlarının, meslek arayışı içerisinde olan engelli kadınları topluma kazandırmak ve meslek sahibi olmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Oytun, şöyle dedi:

"Melikgazi Halk Eğitim Merkezi`nde, Birleşmiş Milletler Kadın İnsan Hakları Geliştirme Programı, Sabancı Hibe Programı`yla ilgili 20 işsiz kadına ev tekstili öğretiyoruz. Ev tekstilini öğretip istihdamlarını sağlamak amacıyla yaptık bu işi. Kadınlarımızın, evden ve dışarı çıkamamak, karşılaştıkları ekonomik sıkıntılar, eğitimsizlikler gibi bazı sorunları var. Bu sorunlara bir nebze de olsa, meslek olarak eğitip ekonomiye katkı sağlamalarını istiyoruz. Bu amaçla yürüttüğümüz projede 10 kadınımız 1 Ekim`de eğitime başladı. Ev tekstilini öğreniyor. İçerisinde deri ve nevresimleri dikmenin nasıl olduğunu, düz makine ve overloğu nasıl kullandıklarıyla ilgili çalışma yaptılar. Gerçekten de ortaya güzel bir işçilik çıktı. Bu kursun ikinci etabı ise 8 Aralık`ta başlayıp 8 Ocak`a kadar devam edecek. Afiş ve ilanlarımız, duyurularımız var, kadınlarımızı bekliyoruz. İşsiz, Kayseri`de yaşayan, 18 yaş üstü kadınlarımızı bekliyoruz. Yine faaliyetlerimiz devam edecek. Biz bu kursun, projenin içinde 80 tane kişisel gelişim ve beceri konularıyla ve girişimcilikle ilgili kitaplar aldık. Bu kitapları iki ayrı gruba bölüştüreceğiz ve bölüştürdüğümüzde de her kişi okuduğu kitaptan özet çıkartıp bize sunacaklar."

Bedensel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Vecihe Yıldız ise, açtıkları kursa kendisinin de katılmak istediğini belirtirken, şöyle dedi:

"Yaklaşık iki aydır devam ediyoruz. Güzel şeyler çıkarılıyor. Hoş zevkli anlarımız oluyor. El sanatlarında bayağı görmediğimiz, bilmediğimiz şeyler varmış. Zevk alarak, keyif alarak yapıyoruz. Şu anda peçetelik yapıyoruz. Deriden özellikle çok hoş işler ortaya çıkarıldı. Bundan sonrası da gelecek."

Kursiyerlerden Ayşe Kaya da, ev tekstillerini sevdiği için geldiğini belirtirken diğer kursiyer, 37 yaşındaki Işıl Uslu ise, "Makina, dikişten anlamazdım ama şimdi gerçekten becerikli bir ev hanımı oldum. Şimdi kendime güvenim geldi. Elbise dikebiliyorum, pantolon, yelek yani değişik değişik kıyafetler dikiyorum" diye konuştu.

Ev tekstili eğitmeni Emine Mankal da öğrencilerin gayretlerinden bir hayli memnun olduğunu söyledi.