Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

EONV BAŞKANI HİÇYILMAZ: BAĞIŞLANAN HER ORGAN, YENİ BİR HAYAT DEMEKTİR

EONV BAŞKANI HİÇYILMAZ: BAĞIŞLANAN HER ORGAN, YENİ BİR HAYAT DEMEKTİR

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, organ bağışı yetersizliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de en önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini belirterek, "Organ bağışı hayat kurtarır, insanlar için y

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, organ bağışı yetersizliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de en önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini belirterek, "Organ bağışı hayat kurtarır, insanlar için yaşam umududur. Bağışlanan her organ, yeni bir hayat demektir" dedi.

KTO ve Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Hiçyılmaz, 3- 9 Kasım tarihleri arasında kutlanacak olan "Organ Nakli Haftası" nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Hiçyılmaz şunları kaydetti:

"Ülkemizde 65 bine yakın kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. 2025 yılında bu rakamın 100 binleri bulacağı söylenmektedir. Diyaliz hizmetleri böbrek hastaları için geçici bir çözüm olup, bu hastalar için kesin tedavi ancak organ nakli ile gerçekleştirilebilmektedir. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise böyle bir imkâna sahip değillerdir ve uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybediyorlar.

´YETERLİ DUYARLILIK YOK´

Türkiye´de organ nakli konusunda önemli çalışmalar yapıldığını, ancak organ bağışının dünya standartlarının altında kaldığını belirten Hiçyılmaz, şöyle devam etti:

"Ülkemizde ve kentimizde çok sayıda insan organ beklemektedir. Toplumumuzda ise organ bağışı konusunda yeterli duyarlılık bulunmamaktadır. Organ bağışına dikkat çekmek ve toplumumuzu bilinçlendirilmesi amacıyla Erciyes Organ Nakli Vakfı olarak çeşitli faaliyetler yürütmekteyiz. Tüm vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda hassasiyet göstermesini bekliyor ve vakfımıza destek olmaları çağrısında bulunuyorum. Organ bağışı hastaların umut ışığıdır ve yaşam kalitesinin arttırılmasındaki en önemli faktördür. Organ bekleyen her bir insanımıza umut ışığı olabilmek hepimizin elindedir."