Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

ERÜ HASTANESİ ?EL HİJYENİ MÜKEMMELİYET ÖDÜLÜ´ İÇİN YARI FİNALDE

ERÜ HASTANESİ ?EL HİJYENİ MÜKEMMELİYET ÖDÜLÜ´ İÇİN YARI FİNALDE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Enfeksiyon Kontrol Departmanı görevlileri, ´el hijyeni mükemmeliyet ödülü´ için aday gösterilen ve yapılan yarışmada yarı finale kalan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri´ne (ERU), gözlem ziyaretinde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Enfeksiyon Kontrol Departmanı görevlileri, ´el hijyeni mükemmeliyet ödülü´ için aday gösterilen ve yapılan yarışmada yarı finale kalan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri´ne (ERU), gözlem ziyaretinde bulundu. 
ERÜ Tıp Fakültesi Hastanelerinde düzenlenen basın toplantısında konuşan DSÖ Enfeksiyon Kontrol Departmanı Başkanı Prof. Dr. Didier Pittet, el hijyeninin önemine değindi. Prof. Dr. Didier Pittet, her yıl dünyada 16 milyon insanın el hijyeni olmamasından dolayı oluşan enfeksiyonlardan hayatını kaybettiğini belirtti ve bu organizasyon çerçevesinde yürütülen kampanyalarla enfeksiyon görülme sıklığının yüzde 50 azaltıldığını kaydetti.
´MÜKEMMELİYET ÖDÜLÜ İÇİN ADAY GÖSTERİLDİK´
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, hastane enfeksiyonlarıyla mücadelenin hastanelerin en önemli kalite göstergesi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Meşe, şöyle konuştu:
"Bugün dünyada Avrupa hastaneleri içinde el hijyeni mükemmeliyet ödülü için aday seçildik. Biliyorsunuz hastane enfeksiyon oranları, sağlık kurumlarının en önemli en önemli kalite göstergesidir. Hastane enfeksiyonları, hastaneye başvuru öncesinde hastada var olmayan, ancak uygulanan sağlık hizmeti sonrası ortaya çıkan enfeksiyonlardır. İnvaziv işlemlerin artması, geniş kapsamlı cerrahi tedavilerin uygulanması ve immünsüpresif ilaç uygulamaları gibi modern tıp uygulamalarındaki gelişmeler hastane enfeksiyonları oluşumu için riski artırmaktadır. Ayrıca artan antimikrobiyal direnç oranları ile birlikte, aynı hızda yeni antibiyotik gruplarının keşfedilememiş olması ve eldeki mevcut antibiyotiklerin bazı mikroorganizmaların meydana getirdiği enfeksiyonların tedavisinde yetersiz kalabilmesi, hastane enfeksiyonlarının önemini daha da arttırmaktadır. Bu nedenlerle tüm dünyada hastane enfeksiyonları, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmekte, önlenmesi ve kontrolü için ciddi çabalar harcanmaktadır. Alınacak tedbirler ile hastane enfeksiyonlarının gelişimini önlemek mümkündür. Hastane enfeksiyon oranları, sağlık kurumları için en önemli kalite göstergesidir. Enfeksiyon Kontrolünde en ucuz, en kolay ve en etkin yöntem hasta bakımında el hijyeni uygulamasıdır. Hastaya temas öncesi ve sonrası, hastaya uygulanacak işlem öncesi ve sonrası ve hasta çevresine temas sonrası el yıkama veya alkol bazlı el antiseptiği ile el ovalama sağlanmalıdır. Sağlık hizmeti sunumunda el hijyenine uyumun artırılması, enfeksiyon gelişiminin ve antimikrobiyal direncin yayılımının önlenmesinde esastır."
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri´nin, ´El Hijyeni Mükemmeliyet´ yarışmasında Avrupa Hastaneleri arasında 2019 yılı finalisti olduğunu kaydeden Bakan Yardımcısı Meşe, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yenilikçi yöntemlerle hasta güvenliğini geliştirmek için el hijyeni faaliyetinde bulunan ve hastane enfeksiyon oranlarını düşüren hastaneler arasında iki yılda bir ?El Hijyeni Mükemmeliyet? yarışması düzenlemektedir. 2019 yılı için başvurduğumuz yarışmada, yaptığımız el hijyeni faaliyetleri ve hastane enfeksiyon oranlarını düşürmedeki başarımızla Avrupa Hastaneleri arasında finale kaldık."