Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

ERÜ´DE ?ULUSLARARASI OSMANLI´DAN CUMHURİYET´E TÜRKİYE´YE DARBELER´ SEMPOZYUMU

ERÜ´DE ?ULUSLARARASI OSMANLI´DAN CUMHURİYET´E TÜRKİYE´YE DARBELER´  SEMPOZYUMU

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) ve Türk Tarih Kurumu tarafından ´Uluslararası Osmanlı´dan Cumhuriyet´e Türkiye´de Darbeler´ konulu sempozyum düzenlendi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) ve Türk Tarih Kurumu tarafından ´Uluslararası Osmanlı´dan Cumhuriyet´e Türkiye´de Darbeler´ konulu sempozyum düzenlendi.
Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu´nda düzenlenen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özen Tok,  ERUSAM Müdürü Prof. Dr. Cevdet Kırpık ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Etkinlikte ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ?Osmanlı´dan Cumhuriyet´e Türkiye´de Darbeler´ adlı serginin açılışı yapıldı. Sergi açılışının ardından sempozyuma geçildi. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da konuşmasında, tarihte darbe teşebbüzlerinin olduğunu belirterek, "Tarihimizde şüphesiz darbe teşebbüsleri var. Zaten bugün bu toplantının amacı da tarihe atıf yaparak, ne darbedir, hangi örnekleri yaşanmıştır. Biraz bunları ortaya koymaktır. Değerli konuşmacı arkadaşlarım bunu ortaya koyacaklar. Ama darbe teşebbüsü, meşru iktidara karşı ayağa kalkmış bir takım gayri meşru grupların belli bir plan çerçevesinde yönetim hakkını elde etme teşebbüsüdür. Meşru niye diyeceksiniz. Dünya tarihinde Türk devlet geleneği üzerine oturtulmuş Türk Devleti kadar meşru bir irade, çok az görülmüştür veya görülmemiştir. Türk Devlet geleneği nedir diyecek olursanız, en az bilinen tarihle 2 bin 300 yıllık bir gelenektir bu" diye konuştu. Sözlerini sürdüren Turan şöyle konuştu:
"Dünyada devlet geleneklerine dair yönetme hakkını meşrulaştıran yerlere ve bölgelere ait çok az yer vardır. Bugün benim naçizane tespitlerime göre 3 bölgede devlet geleneği doğmuştur. Birisi Ortadoğu dediğimiz başta Suriye, Irak, Mısır ve İran hattı. Ortadoğu da bir devlet geleneği ve devlet ekolü doğmuştur. Ama bugün o yaşamıyor. Ortadoğu devlet ekolü yaşamıyor. İkincisi, Roma, Bizans Devlet ekolüdür. Üçüncüsü ise Orta Asya devlet ekolüdür. Dünyanın dörtte biri Hintlidir. Dört biride Çinlidir. Çinli ve Hintliyi bir araya getirdiğinizde yarı nüfus demektir. Ama bu yarı nüfusa bile devlet geleneğini götürenler Orta Asya´dan gidenlerdir. Bunu bugün araştırmalar ortaya çıkarıyor. Orta Asya Devlet geleneği ile Roma- Bizans devlet ekolu bugün yeryüzünde yaşıyor. Ortadoğu da ki yaşamıyor. İşte bu iki ekole karşı yapılmış tüm hareketler darbe teşebbüsüdür."