Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

´FAİZİN DÜŞMESİ ÜRETİMİ VE YATIRIMI ARTIRIR´

´FAİZİN DÜŞMESİ ÜRETİMİ VE YATIRIMI  ARTIRIR´

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu, Merkez Bankası´nın faiz indirimi kararının, piyasalarda olumlu hava estirdiğini belirterek, "Faiz oranlarının yavaş yavaş aşağı çekilmesi üretimi ve yatırımı artı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)  Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu,  Merkez Bankası´nın faiz indirimi kararının, piyasalarda olumlu hava estirdiğini belirterek, "Faiz oranlarının yavaş yavaş aşağı çekilmesi üretimi ve yatırımı artırır" dedi.

MÜSİAD olarak faize karşı duruşlarının belli olduğunu belirten  Kayseri Şube Başkanı Olgunharputlu,  Merkez Bankası´nın geçen hafta faizleri indirmesini ticari olarak olumlu karşıladıklarını anlattı.  AK Parti hükümetinin faizsiz bankacılık politikalarını desteklediklerini belirten Başkan Olgunharputlu, şöyle konuştu: 

"MÜSİAD olarak faize karşı duruşumuz belli. Amacımız, mümkün olduğunca faizsiz kendi ticaretimizi yapmak. Ama sisteme makro bazda bakarsak sistemin işleyişi açısından bir merkezde oluşan sermayenin ya da kapitalin ülke ekonomisine dahil edilmesi gerekiyor. Bu dahil de finans sistemiyle olacak. Bu finans sisteminde yine  AK Parti hükümetinde çalışmaları neticesinde, faizsiz bankacılık sistemleri de gayet hızlı şekilde gelişiyor, kamu bankaları faizsiz bankacılık sistemini oluşturuyorlar. Bu noktada yine bizim de desteğimiz ve fikri birliğimiz devam ediyor. Faizin düşürülmesi noktasına da gelince faizin yüksek olduğu noktada  AK Parti döneminden önceki dönemlere baktığımızda vergi rekortmeni olan ilk 10´un içinde herhalde ticari gelir sahibi kimse yoktu. Hep rant gelirleri, hep faiz gelirleri, ticaret dışı oluşan gelirler, firmaların da bilançolarındaki kar kalemlerinin büyük bir kısmı da faaliyet dışı gelirlerdi. Bu dönemde son 15 yıldır herhalde faiz geliri sebebiyle vergi rekortmeni olan kimse kalmadı."

"KATMA DEĞERLİ ÜRETİM YAPMAK GEREKLİ"

Faiz oranlarının aşağı çekilmesiyle sanayici ve işadamlarının banka faiz geliri yerine üretime ve yatırıma yöneleceğinin altını çizen Başkan Olgunharputlu, Gezi Parkı eylemlerinden sonra faizlerin Cumhuriyet tarihinin dip rakamlarına ulaştığını savundu. MÜSİAD Şube Başkanı, şöyle devam etti: 

"Faizler daha sonra yükselerek, olması gerekenin çok üst seviyelerine geldi. Bu noktada hükümetin başındaki, dönemin Başbakanı  Recep Tayyip Erdoğan, ısrarla, ´Davul bizim sırtımızda, tokmak başkasının elinde. Vurdukça bizi zıplatıyor´ diyordu. Yani faizi olması gereken noktaya çekmezsek, ekonomi gelişmesini sürdüremez.  Ekonomi daralmak durumunda kalır. Teoride faizle enflasyon ters orantılıdır. Cumhurbaşkanımız, ısrarla faizle enflasyonun doğru orantılı olduğunu, teorilerin dışında pratiğin bunu gösterdiğini söylüyor. Faizler düştü ve normal ekonomi teorilerine baktığında rasyonel birey, parasını nerede kar bulursa oraya yatırır. Vatandaşın, birikiminin faiz düştüğü noktada dövize yatırması muhtemeldir. Ancak görüyoruz ki, dövizde gevşeme ve rahatlama oluştu. Bu, önümüzdeki güzel günlerin geleceği konusunda bir sinyal oldu. Faiz oranları daha da inmeli. Hala yeterli seviyede değiliz. Dünyaya baktığımızda, reel faizlere baktığımızda 0´larda, 0.25´lerde hatta  Japonya´da ülkenin büyümesini sürdürebilmesi için eksi faiz oranlarından bahsediliyor. Tabii katma değerli ürünler üreterek bu faiz oranlarını karşılayabiliriz ama hala katma değerli ürünler üretme konusunda geriyiz. Bu ürünlere geçebilmek için biraz daha sermaye oluşturmamız gerekiyor. Faiz oranlarının yavaş yavaş aşağı çekilmesi de üretimi artırır, yatırımı artırır."

"DÜNYA, PKK İÇİNDE TÜRKİYE´YE KARŞI BİRLEŞMİŞ"

MÜSİAD Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olaylarının ticareti olumsuz etkilediğini, bölge halkının artık devletinin yanında olduğunu hissettiklerini anlattı.  Olgunharputlu, geçen yıl Temmuz ayında polis memurlarının elleri bağlanarak şehit edildiğini ifade ederken şöyle konuştu: 

"Önceki bölge ziyaretlerimizde özgüvenli bir bölge halkı vardı. Kendine güvenen sohbet edebilen, fikrini sunabilen ve daha özgüvenli özerklikten bahseden sempatizanlar vardı. İki hafta önce  Batman seyahati sırasında  Diyarbakırhalkıyla Cuma namazı kıldık. Bölge halkı şunu söylüyor; Tarihten beri Türk halkını sevmeyen güçler, şimdi PKK´nın içinde.´ Sur´daki operasyonlarda öldürülen teröristlerin arasında Alman´ı, Sırp´ı Yunan´ı çıkıyor. Maksat;  Türkiye´nin aleyhinde bir organizasyonda birleşmek olsun, bütün dünya bir araya geliyor. Kimle savaştığımızın farkına biz yeni varıyoruz. Bölge halkı da bunun farkına varıyor" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİMİZİ OLUŞTURABİLİRİZ"

MÜSİAD Başkanı Nedim Olgunharputlu, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına değinirken bazı hakların görev yapıldığı süre içinde korunması gerektiğine inandığını, ancak vatana ihanet, terör ve kamu kaynaklarını kişisel çıkarlara kullanma konularının bunların dışında tutulması gerektiğini söyledi. Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi´nin istikrarlı bir iktidarın oluşması için gerekli olduğunu belirten Başkan Nedim Olgunharputlu, şunları ekledi: 

"Ticaret, iş dünyası istikrar ister. Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar olmaz. Bu noktada kardeşliğin tesisi de önemlidir. Terör, istikrarın bir numaralı düşmanıdır. Bunlar olmadan da iş adamları güçlü bir hükümet ile önünü görerek gidebilir. 13-14 yılda ülke belli bir noktaya geldi ve faiz oranları, dövizler eski kırılgan dönemlerdeki gibi patlama yapmadı ama incitici noktaya geldi. Eğer bu ülkede Başkanlık Sistemi olmuş olsa, benim fikrimden, benim desteklediğim görüş ve davadan olmayabilir, tek başına bir iktidar olacak. Bu iktidar halkın tercihiyle oluşan bir tek başına iktidar olacak. Bu iktidar da istikrarlı bir şekilde ülkeyi yönetecektir. Sıkıntı, halkın yanlış tercihinden olur. Sonra öğrenir.  Türkiyekendi başkanlık sistemini oluşturabilecek bir birikime sahip bir ülke. Kendi başkanlık sistemimizi oluşturabiliriz. Federal yapılanmalar bölünmeye götürür mü sorusuna ise, federal olmayan bir sistemde oluşturulabilir."