Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

GANA CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ VE BÖLGESEL ENTEGRASYON BAKANI'NDAN VALİ DÜZGÜN'E ZİYARET

GANA CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ VE BÖLGESEL  ENTEGRASYON BAKANI

Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Hannah Tetteh, Kayseri Valisi Orhan Düzgün`ü ziyaret etti.

 

Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Hannah Tetteh, Kayseri Valisi Orhan Düzgün`ü ziyaret etti.

Beraberinde Ankara Büyükelçisi İbrahim Abbas ile birlikte gelen Bakan konuğunu Valilik girişinde karşılayan Vali Düzgün, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ile Gana arasında ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi adına gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kayseri`nin Türkiye'nin merkezinde, sanayi ve ticaret kenti olarak bilindiğini belirten Vali Düzgün, son dönemlerde gerçekleşen adımlarla kültür ve turizm anlamında da ciddi atılımlar içerisinde olduğunu kaydetti.

Vali Düzgün, Kayseri'nin ticari geçmişinin günümüzden 6 bin yıl öncesine kadar uzandığını ve çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Köklü bir ticari geçmişe sahip Kayseri'de yer alan Kültepe Ören yerinde yapılan arkeolojik kazılarda çıkan günümüzden 6 bin yıl öncesine ait ticari tabletlere, sözleşmelere rastlanmıştır. Geçmişten gelen bu ticari kültüre bugün de Kayserililer sahip çıkıyor ve Anadolu'da ticaret ve sanayinin geliştiği, ithalatın ve ihracatın en çok olduğu şehirlerin başında geliyor.”

Yaklaşık 1,5 yıl önce Büyükelçi İbrahim Abbas'ın da katılımlarıyla sanayici Sami Boydak'ın Gana Fahri Konsolosu olduğunu hatırlatan Vali Düzgün, Boydak'ın göreve gelmesiyle birlikte de ticari anlamda iki ülke arasında ilişkilerin arttığını kaydetti.

Vali Düzgün, Kayseri'de 1000'in üzerinde fabrikanın üretim yaptığını ve başta çelik ürünleri, mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri olmak üzere pek çok alanda ihracat gerçekleştirdiğini dile getirerek, Gana'nın da gıda, enerji ve madenler konusunda zengin bir ülke olduğunu ve karşılıklı ilişkilerin bu ziyaretin de vesilesiyle artırılması arzusunda olduğunu ifade etti.

Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Hannah Tetteh de, Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı kutlamaları vesilesi ile Türkiye'de bulunduğunu ve Kayseri'yi de ziyaret etmeden ülkesine dönmek istemediğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Tetteh, Kayseri'de bulunan Ganalı öğrencilere göstermiş olduğu destekten dolayı Vali Düzgün'e teşekkür ederek, genç yaşlarda kazanılan iki ülke öğrencileri arasındaki ilişkilerin, kendileri ile beraber büyüdüğünü ve ilerde iki ülkenin ilişkilerine de yansıyacağını söyledi.

Bakan Tetteh, 4 yıl boyunca ülkesinde Ticaret Bakanı olarak görev yaptığını hatırlatarak, ülkesine döndüğünde Ticaret Bakanı ile Kayseri ve Türkiye ile olan ilişkilerin nasıl artırılabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunacağını belirtti.

Türkiye'nin çok zengin bir tarihe sahip olduğunu ve doğu ile batı arasında çok stratejik bir konumda olduğunu belirten Bakan Tetteh, Türkiye'nin bu özelliklerinin Kayseri'ye de yansıdığın kaydedip, Vali Düzgün'e sıcak ve samimi ilgisinden dolayı teşekkür etti.

Vali Düzgün Bakan Tetteh'e, Kültepe`den çıkarılan ve Arkeoloji Müzesinde sergilenen Roma dönemine ait eserin replikasını hediye etti.

Gana Kayseri Fahri Konsolosu Sami Boydak ve Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı'nın da hazır bulunduğu ziyarette, Bakan Tetteh, Valilik Şeref Defteri`ni de imzaladı. Ziyarette, Vali Düzgün, Valilik binasının balkonundan Bakan Tetteh'e Erciyes Dağı, Cumhuriyet Meydanı ve etrafındaki tarihi eserleri tanıttı.