Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

HACILAR´DA DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ETKİNLİĞİ

HACILAR´DA DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla, Hacılar Belediyesi ve Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile bir program düzenlendi.

 

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla, Hacılar Belediyesi ve Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile bir program düzenlendi.

Böbrek hastalıkları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl tüm dünyada Mart Ayının ikinci haftası yapılan Dünya Böbrek Günü etkinlikleri çerçevesinde, Hacılar Belediyesi ve Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile Hacılar Kültür Merkezinde bir program gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşması yapan Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Osman Demir, ?Tuza dikkat haftasını ve dünya böbrek gününü birlikte kutluyoruz. Tuzla böbrek birbiri ile çok ilişkili. Aşırı tuz tüketimi kronik böbrek hastalığını da beraberinde getiriyor. Ülkemizde aşırı tuz tüketimi nedeniyle böbrek ve diyabet hastalarımız da bir hayli fazladır.? şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelerek böbrek sağlığı ve kronik böbrek hastalıklarının risk faktörlerinden bahseden Halk Sağlığı Müdürlüğü Bilim Uzmanı Şemsinnur Göçer, Ülkemizde her altı yetişkinden birinde kronik böbrek hastalığı mevcut olduğunu söyledi. Göçer sözlerine şöyle devam etti;

?Kronik böbrek hastalığının genel sebepleri, böbreğin fonksiyonlarında herhangi bir bozulma veya hasardan, böbreğin iltihap hastalıkları ve enfeksiyonları olabilir. 50 kilo ağırlığında ki bir insanda ortalama 4 litre kan bulunmaktadır ve bu insandaki böbrekler ortalama 180 litre kan temizlemektedir. Bu nedenle böbreklerimiz çok fazla çalışmaktadır. Obez insanlarda iki ila yedi kat daha fazla böbrek hastalığı riski bulunmaktadır.?

 

 Dünya böbrek günü etkinliğinde son olarak konuşan Uzman Diyetisyen Serap Yavuz, tuzun uygarlık boyunca değerli bir mineral olarak kabul edildiğini ve bazı yerlerde para yerine bile kullanıldığını söyledi. Halk Sağlığı Müdürlüğü Uzman Diyetisyeni Serap Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü;

?Sofralarda kullandığımız tuzun içerisindeki sodyum bizim için önem arz etmekte ve dikkat etmemiz gerekmektedir. Tuz vücudumuzdaki bazı faaliyetlerin yerine getirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Aşırı tuz tüketimi nedeniyle böbreklerimiz çok fazla çalışmakta ve hasar meydana gelebilmektedir.?

Hacılar Belediyesi ve Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen dünya böbrek günü etkinliğinin sonunda, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici konuşmacılara teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Programın sonunda Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince katılımcılara vücut analiz testi yapıldı.