Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

?HER İŞİN BAŞI BESMELE?

?HER İŞİN BAŞI BESMELE?

Kayseri İl Müftüsü  Doç. Dr. Şahin Güven, ?Cami-Gençlik Buluşması? projesi kapsamında, Sabah namazı sonrasında Han Camii´nde, Şehit Cennet Yiğit İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerine, ailelerine ve cemaate sohbet verdi.

 

Kayseri İl Müftüsü  Doç. Dr. Şahin Güven, ?Cami-Gençlik Buluşması? projesi kapsamında, Sabah namazı sonrasında Han Camii´nde, Şehit Cennet Yiğit İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerine, ailelerine ve cemaate sohbet verdi.

Sohbet programına, İl Müftüsü Güven´in yanı sıra, İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Melikgazi İlçe Müftüsü Yahya Polat, Akkışla İlçe Müftüsü Abdullah Korkut, KİMDER Başkan Yardımcısı Ahmet Yurtlu, İmam Hatipler Platformu Başkanı Süleyman Karaköse, İl Müftülüğü Cezaevi Vaizi Ahmet Yalçın, Şehit Cennet Yiğit İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Gökhan Orak, okul öğretmenleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Güven, Yüce Allah´ın mealen: ?Aile fertlerine namazı emret, kendin de bunda kararlı ol. Senden rızık istemiyoruz; asıl biz seni rızıklandırıyoruz. Mutlu gelecek, günahlardan sakınanların olacaktır? buyurduğu Tâhâ Sûresi 132. ayetini okuyarak başladığı sohbetini şöyle sürdürdü:

?Evlatlarımızın namazla, cami ve cemaatle buluşması, ne kadar erken yaşta olursa o nispette de süreklilikleri olur. Bu sebeple bizler, Yüce Mevla´nın bizlere emaneti olan çocuklarımızı namaza alıştırmalıyız. Bunun yolu, hem evdeyken birlikte namaz kılmak hem de beraber camiye gidip cemaatle kılmak ve namaz konusunda çocuklarımızı devamlı takip edip uyarmaktır. Zaten belli bir süre sonra onlar, anne babasını örnek alacaklardır. Hatta belki anne babalarını onlar teşvik etmek isteyeceklerdir.

Yüce Allah, Tahrim Sûresi 6. ayetinde şöyle buyurmaktadır: ?Ey iman edenler!´ Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah´ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve kendilerine emredileni yerine getiren melekler vardır.´ Cennete girecek olanlarla ilgili de başka bir ayette Rabbimiz, onların kendileriyle birlikte anne babaları, eşleri ve evlatlarının girmesine vesile olacaklarını müjdeliyor. Bilemiyoruz, belki de şu melek yüzlü çocuklar vesilesiyle cennete girenlerden oluruz. Belki de bu çocuklar, cennete girerken ?Günahkâr annem babam da benimle birlikte olsun´ diyecekler de onlar vesilesiyle gireceğizdir cennete. Çocuklarımız, göz aydınlığımızdır. Furkan Sûresi 74. ayet-i kerimede Rabbimiz mealen: ?Onlar, Ey Rabbimiz, derler, Bize, mutluluk getirecek eşler ve çocuklar bahşet; bizi, günahtan sakınanlara öncü yap!´ buyurmaktadır

 ?BESMELE ÇEKİLEN EVE ŞEYTAN GİREMEZ!?

Güven, bu Sabah namazı buluşmasının değerinin daha iyi anlaşılması için Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadis-i şerifiyle sözlerini sürdürmek istediğini belirttikten sonra sohbetine şöyle devam etti:

?Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır: ?Hangi iş ya da söz besmelesiz, Allah´ı zikretmeksizin başlarsa o, bereketsizdir, sonuçsuzdur.´ Yüce Mevla, Kur´an-ı Kerim´de özellikle Besmeleyi hatırlatmaktadır. Besmelenin geçtiği ilk yer, Hz. Süleyman (aleyhisselam) kıssasının bulunduğu Neml Sûresi 30. ayettir. İkinci olarak Hz. Nuh (aleyhisselam), tufan başladığında Besmele çekmektedir.                                                                                  

?BESMELE ÇEKEMEYECEĞİNİZ HİÇBİR İŞ YAPMAYIN!?

Allah Rasulü, sahabe efendilerimize, evlerine girdiklerinde kapılarını Besmele ile kapatmalarını istiyor. Çünkü Besmele ile kapısı kapanan eve şeytanın giremeyeceğini söylüyor. Lambayı Besmele ile söndürmeli, yemeğin üzeri Besmele ile örtülmeli; böyle yapıldığında şeytan, ?Bu evden bize bir şey yok´ diyecektir arkadaşlarına.

Peygamber Efendimiz, yaptığı bütün anlamlı işlere Besmele ile başlamıştır. Abdest alırken, namaz kılarken ve bütün işlerimize Besmele ile başlamalıyız. Bunu yaparken, aslında şunu söylüyoruz: ?Her işimi yaparken, Yüce Allah´ın varlığına ve birliğine iman ederek yapıyorum.´ Son Kitap olan Kur´an-ı Kerim´in ilk ayeti, Alak Sûresi´nin ilk ayeti ?İkrabismirabbikellezihalak!´ yani ?seni yaratan Rabbinin adıyla oku!´ ile başlamaktadır.

Siz öğrenciler, derslerinize çalışacağınız, sınavlara gireceğiniz zaman hep Besmeleyi hatırda tutun ve onunla başlayarak yapın yapacağınızı. İşinizin kolay olması ve başarılı olmanız için yaptığınız her işe, kesinlikle Besmele ile başlayın. Uyuyacağınız zaman da uyandığınız zaman da Besmele çekin.

Şunu kendinize bir ilke edinin ve asla unutmayın: Besmele çekemeyeceğiniz hiçbir iş yapmayın!?