Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

HİPNOZLA İŞKENCE DAVASINDA GÖREVSİZLİK KARARI

HİPNOZLA İŞKENCE DAVASINDA GÖREVSİZLİK KARARI

Kayseri´de "Hipnoz ve işkenceyle" 3 astsubayın ifadelerini almak suçundan 7.5 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan, eski askeri savcı emekli albay Ahmet Zeki Üçok hakkında, Anayasa Mahkemesi´nin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesin

Kayseri´de "Hipnoz ve işkenceyle" 3 astsubayın ifadelerini almak suçundan 7.5 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan, eski askeri savcı emekli albay Ahmet Zeki Üçok hakkında, Anayasa Mahkemesi´nin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesinin ardından, yeniden yargılandığı Kayseri 2´nci Ağır Ceza Mahkemesi´nce görevsizlik kararı verildi. Davanın sivil mahkemede görülmesi gerektiğini söyleyen Üçok, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Hava Kuvvetleri eski askeri savcısı emekli albay Ahmet Zeki Üçok, TSK içinde, "Fethullah Gülen Grubu" olduğu öne sürülen oluşumla ilgili soruşturma yürütmüş ve TSK personelini "Ergenekon" örgütü üyesi göstermek amacıyla, sahte emirler ürettikleri iddiasıyla, Kayseri 2´nci Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı´nda görevli astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç hakkında soruşturma açmıştı. Astsubayların tutuklanmasının ardından, Ahmet Zeki Üçok da, soruşturma sırasında astsubayların, "´hipnoz ve işkenceyle´" ifadelerini almak suçundan tutuklanmıştı.

Kayseri 2´nci Ağır Ceza Mahkemesi 17 Nisan 2012´de, Üçok hakkında işkence suçundan 7.5 yıl hapis cezası vermiş ve bu ceza Yargıtay tarafından da onanmıştı. 4 yıl 10 ay cezaevinde yatan Üçok, daha sonra tahliye edilmişti. Emekli askeri savcının, dosyayı Anayasa Mahkemesi´ne götürmesi üzerine, geçen 25 Mart´ta Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermişti.

İlk duruşması ertelenen davanın ikinci duruşmasına, tutuksuz sanık Üçok ve astsubayların avukatları katıldı. Yapılan yargılama sonunda, mahkeme heyeti, davanın Askeri Yargıtay´da görülmesi gerekçesiyle, görevsizlik kararı verdi.

Karar sonrası adliye dışında gazetecilere açıklama yapan emekli albay Ahmet Zeki Üçok, hipnozla işkence suçlamasının dünya hukuk tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. Üçok, şunları söyledi:

"Bu tespitlerimiz, cemaatin kamuoyundaki imajıyla örtüşmediği için, bize karşı olağanüstü taarruz başlattılar. Kendi basın yayın organlarıyla karalama kampanyası başlattılar. Belki de bu süreçte, dünya hukuk tarihinde hiç görülmemiş bir şekilde, hipnozla işkence yaptığımız iddiasıyla hakkımızda suçlamalarda bulundular. Kaldı ki, hipnozla işkencenin yapılamayacağı bilimsel olarak kanıtlanmış olmasına, özellikle 4 gün gözaltında kalınan bir sürede, bu işlemin olamayacağı bilindiği halde, bu 3 astsubayla ilgili 34 tane farklı kurum ve kuruluşlardan raporlar alınmış olmasına rağmen, bu iddia ileriye sürüldü. Yine o dönemde, bu terör örgütünün kamu kurumlarındaki mensuplarıyla ilgili raporlar yok sayılarak, bu kişilere işkence yapıldığı iddiasıyla biz yargılandık ve 7.5 yıl hapis cezası aldım. Ancak, bu karar o dönemde ne yazık ki, Yargıtay tarafından da onaylandı."

"DAVA SİVİL MAHKEMEDE GÖRÜLMEDİLİDİR"

Kayseri 2´nci Ağır Ceza Mahkemesi´nin verdiği görevsizlik kararını temyiz edeceklerini kaydeden Üçok, "Anayasa Mahkemesi´ne bireysel başvuruda bulunduk. Bu başvuru sonucunda ihlal kararı verildi. Tekrar dosyayı Kayseri 2´nci Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderdi. Bugün Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi daha önce yapmış olduğumuz görevle ilgili itirazlara ilişkin bir karar verdi. Görevli mahkemenin Askeri Yargıtay olduğunu söyledi. Oysaki ben, emekli oldum artık. Asker kişi sıfatım kalmadı. Yargılandığım suçta işkence yapmak suçu iddiası, Türk Ceza Kanunu´nda yer alan bir suç. O nedenle, askeri yargının artık görevli olmadığını ileriye sürdük. Fakat sayın heyet, farklı bir görüşteydi. Biz bu kararı temyiz edeceğiz" dedi.

İlhan Cihaner gibi Yargıtay´ın ilgili dairesinde yargılanması gerektiğini vurgulayan Üçok, "Bu konudaki hazırladığımız dökümanları, mahkeme kararlarını, Anayasa Mahkemesi, uyuşmazlık mahkemesi kararlarını verdik. Fakat sayın heyet farklı bir görüşle, bana göre doğru olmayan bir karar verdi. Neticede, Yargıtay´da bu kararla ilgili kesin bir değerlendirme olacaktır" diye konuştu.