Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

HIRVATİSTAN ANKARA BÜYÜKELÇİSİNDEN KTO’YA ZİYARET

HIRVATİSTAN ANKARA BÜYÜKELÇİSİNDEN KTO’YA ZİYARET

Ankara Büyükelçisi İvan Hrvoje Cvitanovic, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy’u ziyaret etti.

Ankara Büyükelçisi İvan Hrvoje Cvitanovic, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy’u ziyaret etti.
Hırvatistan Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Tuğbahan İlgü ile beraber KTO’ya nezaket ziyaretinde bulundu. Kayseri’nin 6 bin yıllık tarihi olduğunu ifade eden Başkan Gülsoy, “Ticaretin başşehri olarak anılan bu şehri Kültepe-Kaniş’de yapılan kazılardan anlıyoruz. Orada yapılan kazı çalışmalarında bulunan tabletlerde görüyoruz ki bugünkü ticaret anlaşmalarının o günkü ticaret anlaşmaları ile arasında bir fark yok. Kayseri, tarih boyunca tüm kavimlerin dikkatini çekmiş, cazibe merkezi bir şehir. İpekyolu ve kavşak noktalarının üzerinde olmasından kaynaklı ticaret üst seviyeye çıkarak ilk uluslararası fuar Yabanlu Pazarı adı altında Kayseri’de gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

Hırvatistan ile 2020 yılında yapılan ihracat rakamları hakkında da bilgiler veren Başkan Gülsoy, “Türkiye ile Hırvatistan arasında 2020 yılı itibariyle 619 milyon dolar, Kayseri ile 5,4 milyon dolarlık ticaret gerçekleştirilmiştir. Kayseri en fazla ihracat yapan 11’nci şehirdir. Ülke olarak Hırvatistan ile elektrik- elektronik, otomotiv, hazır giyim, çelik, kimyevi maddeler gibi sektörlerle ağırlıklı olarak çalışılıyor. Şuanda ticaretin ve ekonominin gelişen ülkelerde ileri gitmesinin sebebi ulaşımdır. Bizde ‘Ulaşım olmadan Ticaret olmaz’ diyoruz. Hırvatistan’da da hem kara hem de deniz ulaşımı mevcut. Her yere rahatlıkla ulaşabiliyor. Pandemi süreci de ulaşımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.
Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic ise, “Kayseri, ticaretimizi üst seviyelere çıkarmak için doğru bir yer. Tabi bazı şehirlerimizle işbirliği var ama bunu daha da artırmamız lazım. Buraya bir kez daha gelmemizin sebebi bu ilgimizi vurgulamak için. Tabi Hırvatistan’ın burada değil, Kayseri’nin de orada konsolosluğu olacak. Önümüzdeki süreçte bir web konferansı yapalım. Sizin üyelerinizle bizim oradaki kurumlar ve şirketler görüş alışverişinde bulunulsun. Ülkeler arasında daha fazla büyüyecek bir işbirliğine bakalım. Gerekli organizasyonu yapalım” dedi.