Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

KADINLAR, ATATÜRK'E SAYGILARINI SUNDU

KADINLAR, ATATÜRK

KAYSERİ`deki kadın dernekleri ve Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, Atatürk Anıtı`na çelenk sunarak saygı duruşunda bulundular.

 

KAYSERİ`deki kadın dernekleri ve Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, Atatürk Anıtı`na çelenk sunarak saygı duruşunda bulundular.

5 Aralık Türkiye`de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümünde, başta Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi kadın avukatlar olmak üzere, Türk Kadınlar Derneği Kayseri Şubesi ve Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri, Cumhuriyet Meydanı`ndaki Atatürk Anıtı önünde buluştular. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün anıtına çelenk sunan kadınlar, saygı duruşunda bulunup hep birlikte İstiklal Marşı`nı söylediler. Meydandaki çelenk sunumunun ardından bir açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Kocasinan Şube Başkanı Zeliha Sevgi Parkan, tüm dünyada ilk defa Atatürk`ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verdiğini belirterek, ``Türk kadınları bu hakları fazlasıyla hak etmiştir. Ancak Atatürk`ün kadınlara verdiği bu haklar, günümüzde tekrar alınmak isteniyor. Biz kadınları haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz`` dedi.

Atatürk Anıtı`na çelenk sunulmasının ardından, Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülser Soydan basın açıklaması yaptı. Açıklamasında, `Gerçek anlamda çağdaş ve demokratik yaşam şekli toplumda her alanda eşitlik temeline oturmuş anlayış ile sağlanabilir`` diyen Soydan, Atatürk`ün kadınlara seçme ve seçilme hakkını vererek, onları erkeklerle eşit tuttuğunu anlattı. Soydan, ``1935 yılında kadınların mecliste temsilinde dünyanın 2`nci ülkesi olduğumuz görülüyor. Türkiye`de, kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden önce tanınmıştır. İsviçre`de bile kadınlara bu hak, 1971 yılında sağlanmıştır. İşte bu Atatürk`ün öngörüsüdür. Ancak 2002 yılında bir araştırmada kadınların mecliste temsilinde dünyanın 163`üncü ülkesi olduğumuz belirtilmiştir. 2014 yılında ve 21`inci yüzyılda, ne yazık ki değişen bir şey bulunmamaktadır. Son genel seçimlerde TBMM`de kadın sayısı 48`e yükselmişse de bu oran yüzde 10`un altında olup, yerel yönetimlerde ise bu durum daha kötüdür. 81 ilden yalnızca 2 ilde kadın belediye başkanı bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki, gerçek demokrasi, eşit temsille olur. Kadınların yönetimde eksik temsili, sadece kadınların değil, demokrasinin sorunudur. Kadının insan haklarının eksiksiz yaşama geçmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, mecliste ve tüm karar mekanizmalarında eşit temsil ve eşit katılım ile mümkündür. Biz kadın hakları savunucuları olarak, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkının kazanıldığı günün yıldönümünde herkesi bu doğrultuda mücadeleye çağırıyoruz `` diye konuştu.