Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

KALP HASTALIKLARI KAPINIZI ÇALMASIN

KALP HASTALIKLARI KAPINIZI ÇALMASIN

Kalp hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artarken sadece birkaç basit değişiklikle kalbinizi koruyabileceğinizi biliyor muydunuz?

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Ekicibaşı, 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında Mynet.com okurları için hayat kurtaran o basit değişiklikleri anlattı.

 

her yıl dünya genelinde yaklaşık 18 milyon kişi hayatını kaybederken bu sayının 2030 yılında 23 milyon olması bekleniyor. Oysa Dünya Kalp Federasyonu kalp hastalıklarından korunmanın sanıldığı kadar zor olmadığını belirtiyor. Örneğin sadece sigara, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite azlığı gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla bile kalp hastalığı ve inmeye bağlı ölümleri en az yüzde 80 önlemek mümkün. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Ekicibaşı ?Kendinizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarmak, daha uzun ve sağlıklı yaşamalarını sağlamak için hemen bir şeyler yapmaya başlayın. Sadece birkaç küçük değişiklikle bile, onların kalp hastalığı ve inme riskini azaltabilirsiniz? diyor.

 

Sadece birkaç değişiklikle mümkün

Çoğunlukla yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, fazla kilo ve obezite, tütün kullanımı ya da diyabet gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp hastalığı ve inmenin önlenebilir hastalıklar olduğunu belirten Dr. Erkan Ekicibaşı, özellikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak, düzenli egzersiz yaparak ve tütün kullanmayarak bu hastalıklardan büyük ölçüde korunulabileceğini vurguluyor.

Pasif içicilikten kaçının!

Günümüzde sigara kullanan çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artarken, her yıl 600 binden fazla kişi tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybediyor. Sigarayı bırakmanın ve sigara dumanına pasif içici olarak maruz kalmaktan korunmanın kalp hastalığı ve inme riskini azaltacağını vurgulayan Dr. Erkan Ekicibaşı ?Evinizde sigara içilmesini yasaklamanız, ailenizin geleceği 

 

Kan basıncınızı düzenli olarak ölçtürün

Hipertansiyonu olan her 10 erişkinden 6´sının tansiyonunun yüksek olduğundan haberi bile olmadığını biliyor muydunuz! Oysa her 4 ölümden 1´i hipertansiyonun kontrol edilmesi ile önlenebiliyor. Düzenli olarak tansiyonuzu kontrol ettirmeniz, tansiyonun vücuda ve kalp, beyin, göz, büyük atardamarlar, böbrek gibi hedef organlara verdiği zarara engel oluyor. Dr. Erkan Ekicibaşı ?Ailenizde yüksek tansiyon varsa , şişmansanız, şeker hastalığınız varsa ya da ailenizde şeker hastalığı varsa, 40 yaşın üzerindeyseniz, sigara kullanıyorsanız, gebe iseniz mutlaka düzenli aralıklar ile tansiyonunuzu ölçtürün. Fazla kilolu olmak hipertansiyona yol açabildiğinden kilo verin. Günlük tuz alımınızı 5 gram ile sınırlayın. Besin etiketlerine bakarak gıdaların az tuz içerenlerini seçin. Pişirme esnasında tuz eklemeyin. Hazır soslar fazla tuz içerdiğinden hazır sos yerine evde kendiniz yapın? diyor.

Kalp dostu beslenin

Kalp hastalıklarından korunmada sağlıklı beslenme de şüphesiz son derece önem taşıyor. Günümüzde giderek daha fazla kişi şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketiyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları kalp hastalıklarına doğrudan davetiye çıkarırken, sebze ve meyveler ise yeterli tüketildiklerinde tam anlamıyla kalp dostu olarak öne çıkıyor. Porsiyonların ölçülü tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması, küçük tabaklar kullanılması önemli.

Hareket edin

Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6´sının hareketsizlikten kaynaklandığını belirten Dr. Erkan Ekicibaşı ?Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük ölçüde artırmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süre ile yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Haftada 3-5 gün 30 dakikalık tempolu yürüyüşler yapın. Asansör yerine merdivenleri kullanın? diyor.

Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin

Dr. Erkan Ekicibaşı çok net konuşuyor: ?Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme riskini hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek de en az bu adımlar kadar önemlidir. Hekime başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kitle indeksinizi öğrenin. Toplam kardiyovasküler hastalık riskinizi öğrendikten sonra, kalp sağlığınızı iyileştirme yönünde daha elle tutulur bir plan yapabilirsiniz!? Bu planı da evde kolayca görebileceğiniz bir yere koyun! Kontrollerinizi ihmal etmemeniz ve ilaçlarınızı düzenli kullanmaya özen göstermeniz de şart.

Su tüketmeyi ihmal etmeyin

Soğuyan havalarla birlikte su tüketimi de azaldığından vücudun sıvı alımının ihmal edilmemesi çok önemli. Günde en az iki litre sıvı tüketimi şart. Dr. Erkan Ekicibaşı sıvı alımının mümkünse su olarak yapılması gerektiğini belirterek ?Günlük yeterli miktarda sıvı tüketimi tansiyonu dengeliyor, çarpıntı şikayetlerini azaltıyor, damar sağlığı üzerine olumlu etki oluşturuyor. Ancak özellikle çayı şekersiz içmeye, ayranı da tuzsuz hazırlamaya özen gösterilmeli? diyor.