Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

KAYSERİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ ?SÜT KÖPRÜSÜ?NÜ KURDU

KAYSERİ  DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ  BİRLİĞİ ?SÜT KÖPRÜSÜ?NÜ KURDU

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Milli Tarım Projesi kapsamında yer alan ?Hayvancılıkta Model Projelerin ilk adımında, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım İl Müdürlüğü, Orta Anadolu Kalkınm


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Milli Tarım Projesi kapsamında yer alan ?Hayvancılıkta Model Projelerin ilk adımında, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım İl Müdürlüğü, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve  Ziraat Bankası ile birlikte ortaklaşa yürüttüğü  Süt Köprüsü Projesi  kapsamında yurt dışından damızlık düve getirilerek üyelerine dağıtıldı.
2016 yılı içerisinde hazırlanıp onaylanan Süt Köprüsü Projesi kapsamında Ziraat Bankasıyla Gerçekleştirilen protokole istinaden üyelere en az 10 baş hayvan alımı için ipoteksiz olarak anlaşma yapılarak  ilk etapta 184 adet ithal düve dağıtım töreni Yeşilhisar İlçesinde Saray Hali Tarım İşletmelerine ait Besi çiftliğinde gerçekleştirildi.
Gebe düve dağıtım törenine Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu, Yeşilhisar Belediye Başkanı Abdulkadir Akdeniz, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Gıda Tarım İl Müdür yardımcısı Erkan Alkan, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay Çakı ve Birlik üyeleri  katıldılar.
 Gebe düve dağıtım töreni öncesin de konuşan Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu; Kayserimiz genel manada ticaret erbabı ve tüccarlarımızla anılsa da aslında Kayserimizin ilçelerinde Tarım ve Hayvancılık ile geçimini sağlayan vatandaşlarımız da oldukça fazla ama maalesef bu alan hep geri planda kalmış. Lakin son 5-10 yılda Kayseri Tarım ve Hayvancılıkta oldukça yol almıştır.
Bizler de Milletvekili olarak Çiftçimize her türlü destek ve katkıyı sunmak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Develide kurulması için çalıştığımız bir Ziraat ve Teknik Üniversite ile  Develi-Yeşilhisar-Yahyalı-Pınarbaşı-Tomarza-İncesu gibi ilçelerimizi de kapsayacak şekilde bir eğitim öğretim ağı ile buradaki çiftçilerimize destek olabilecek öğrenciler yetiştirerek memleketimize hizmet etme imkanı bulmuş olacaklar.
Bu arada Ankara´da İlimize ve İlçelerimize tarım ve Hayvancılık alanında her türlü destek ve imkanlardan faydalanması için Bakanlarımızla görüşmeler yapmaktayız. Her fırsatta İlimizin, İlçelerimizin sorunlarını dile getirip çözüm arıyoruz.
Hükümetimizin en önemli projelerinden olan ?Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli? nin Başbakanımız Binali Yıldırım  tarafından açıklanması sonrasında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik Beye, Sayın Vekilimiz İsmail Emrah Bey, Kayseri Damızlık Birlik Başkanı Ünay Çakı, Bahçelik Sulama Birlik Başkanı İbrahim Ülker ile birlikte ziyaret gerçekleştirdik. Bu ziyaretimizde Sayın Bakanımız Kayserimizin 26 İl içerisine dahil  edilerek Havza bazlı hayvancılık destekleme bölgesinin içine alınacağı müjdesini verdi.Aynı zamanda Havza bazlı alınacak hayvanların bedelinin %30 unu Devlet tarafından karşılanacağını. Ayrıca yeni doğan buzağılara da 4 ay bakmak şartıyla 750TL destek verileceğini ve 500 büyükbaş düve yetiştiricileri ve 250 baş manda yetiştiricilerine de gereken desteğin sağlanacağını belirtti.
Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ünay; Süt Köprüsü Projesi kapsamında Kayseri Büyük Şehir Belediyesi tarafından Birliğe hibe edilen  206 adet Süt Soğutma tankı üreticilere teslim edildiğine dikkat çekerek. Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür etti.Bu Proje  kapsamında ayrıca Develi İlçesinde Gıda ve Tarım Bakanlığı destekli 75bin lt kapasiteli Süt depolama ve soğutma Merkezi yapılarak üyelerin kullanımına sunulması, Kayseri il genelinde Birlik Bünyesinde bulunan 2 adet süt nakil aracıyla Günlük 80 Ton Süt toplanarak  40 tonunun  süt tozuna gönderilmesi, Bünyan İlçesinde toplam 30 bin  lt kapasiteli Süt İşleme tesisi de   hizmet ağına dâhil edildiğini belirtti.
Ünay Çakı; Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan projelerin  Kayserili üreticilerin doğduğu yerde doyup yaşaması ve insan sağlığı için önem arz eden sütün piyasaya daha hijyenik şekilde sunulmasının  hedeflendiğini belirtti.Birlik Başkanı Ünay Çakı Birlik tarafından yürütülen ve Süt köprüsü projesinin devamı niteliğinde olan  projeleri ise şu şekilde açıkladı; ?Düvebank? adı altında Kayserili üreticilerin yüksek verimli hayvanları alıp satabileceği gebe-düve çitliğinin kurulması ve ?Kendi Yemini Kendin Yap? projesiyle  üreticilerimizin bölgede temin edemedikleri ham maddeleri temin edeceği siloları kurmak için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Çiğ Süt ve Yem Hammadde Analizi Laboratuvarı Projesi onaylanmış olup proje çalışmalarına başlanmıştır dedi.
Asıl görevi hayvan ıslahı olan Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye 23.992 işletmede 354.806 adet sığır varlığıyla ülkemizde 13. Sırada bulunmaktadır. Kayseri ilinde  günlük  olarak üretilen 462.000 litre çiğ inek sütünün 80 bin litresini  sanayi sektörüne 40bin litresini de sütü süt tozu yaptırmak üzere toplamda 120 bin litre  sütü pazarlayarak kar amacı gütmeden üreticisine hizmet vermektedir.
Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri olarak İstikrarlı şekilde üretim yapacağız ve 2023 de bölgemizin damızlık ihtiyacını karşılar hale geleceğiz. Üreticilerimiz getirilen düvelerin ödemesini 7 yılda yapacak, 2023´e kadar rahat rahat borcunu ödeyecek ve 2023´e borçsuz harçsız verimliliği yüksek işletmeler olarak girecekler.  Üreticilerimizin bizden 5000´e yakın düve talebi var, şuan Bine yakın düve alımı için işletme sahipleri ile sözleşmelerini yaptık. Bugün de ilk teslimleri gerçekleştiriyoruz dedi. Yapılan konuşmaların ardından birlik üyelerine çekilen kur´a  sonucunda 10 ar adet gebe düve teslimi yapıldı. Düvelerin pasaportları da Milletvekili Sami Dedeoğlu tarafından Birlik Başkanı Ünay Çakı´ya takdim edildi.