Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

KAYSERİ LİSESİNDE "MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ" AÇILDI

KAYSERİ LİSESİNDE

Turk eğitim tarihinin önemli eserlerinden 123 yaşındaki Kayseri Lisesi´nde Milli Mücadele Müzesi açıldı. Müzede, okuldan mezun; eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın silikondan yapılma heykelleri aynı sınıfta farklı sıra

 
Sultan Abdülhamit döneminde 1893 yılında Mektebi Mülkiye İdadisi olarak eğitime açılan, mezunları arasında 2 cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, sanatçı, sporcu ve bilim insanı yetiştiren, 1921-22 döneminde son sınıf örgencileri katıldıkları Sakarya savaşında şehit olduğundan mezun veremeyen tarihi Kayseri lisesinin iki katlı ?Taş mektep´ olarak adlandırılan binasında yaklaşık 12 milyon TL´lik harcama ile 3 yılda ayağa kaldırılan Milli Mücadele müzesi, törenle açıldı. 

Açılışa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri milletvekili Mehmet Özhaseki, Kayseri lisesi mezunu milletvekili İsmail Tamer, Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Lisesi mezunu, garnizon ve 2´nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın, Kayseri Lisesi mezunu AK Parti İl Başkanı Cahit Özden, Taş Mektep Kayseri lisesi Mezunları Derneği Başkanı Fevzi Önder, ilçe belediye başkanları, milli eğitim camiasından yetkililer ve öğrenciler ise eski mezunlar katıldı.

Taş Mektep Kayseri Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Fevzi Önder, Vali Orhan Düzgün, milletvekili Mehmet Özhaseki ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik´e , Taş mektep binasının anırımı v e müze olarak düzenlenmesinden dolayı birer şilt verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, şöyle dedi:

"Okulun durumu iyi değildi. Milli mücadale sürecinde hiç mezun vermeyip, tüm örgencilerini milletimizin varlığına armağan eden tarihi Kayseri Lisesi´ni bu değer içinde, anılarını gelecek nesillerle aktarmak için Milli Mücadele Müzesi olarak düzenledik."

Mehmet Özhaseki de belediye başkanlığı döneminde başlattıkları bu müzenin açılışında hazır bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Özhaseki, şöyle dedi:

"Kayseri Lisesi binasının müzeye dönüşmesi ve hemen yanında eski Kayseri Mahallesi´nin turizme kazandırılması ile Kiçikapu semti canlandırıldı. Kayseri Lisesi örgencileri vatanımız için mezun olamadan şehit düştü. Bugünde farklı bir bayrağımız, vatanımız,ezanımız için farklı bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelemiz şimdi bölücülerle. Ülkemizden toprak parçası koparmak isteyen bölücülerin arkasında dış güçlerde var. Onların arkadan desteğiyle terör faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bölücülmerin hedefinde, belediyeler aracılığıyla kazandıkları yerlerde özyönetim ilan edip,buralarda kendi yönetimlerini sürdürmek vardı. Çok şükür şehitler vermemize karşın, kahraman güvenlik güçlerimizin canları, kanları pahasına temizlenecek iki yer kaldı. O bölgelerde de terör bitecek. O bölgelere sıkça giden biri olarak söylüyor ve gözlemliyorum, inanın böyle adi ve şerefsiz bir terör örgütü Afrika´da bile kalmadı. Dünyada bir başka örnekleri yok. Kuran-ı Kerim´i bile tuzak haline getiriyorlar. Akla hayale gelmedik planlar yapıyorlar."

Kayseri Valisi Orhan Düzgün´de açılan müzenin hem milli mücadele yıllarına ışık tuttuğunu, Kayseri´deki mücadele yıllarını anlattığını ve Türk milli eğitimi hakkında bilgi verdiğine değinerek, "İki Cumhurbaşkanı çıkartan bu tarihi lisemiz, elektronik ve görsel ortamda Milli mücadele yıllarına ışık tutmaktadır" dedi. Protokol mensupları müze açılışından sonra Merhum 8´inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile 11´inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün slikondan yapılma öğrencilik yıllarını gösteren, tahta sıralardaki heykelleri ile diplomalarının bulunduğu, kara tahtadaki televizyondan görüntülerinin gösterildiği sınıfı ziyaret ederek, incelemeler yapıp, hatıra fotoğrafı çektirdiler