Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

KAYSERİ PASTIRMASINA, MANTISINA VE SUCUĞUNA AB TESCİLİ

KAYSERİ PASTIRMASINA, MANTISINA VE SUCUĞUNA AB TESCİLİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu,  Kayseri mantısı,  Kayseri pastırması ve  Kayseri sucuğunun coğrafi işaret tescili başvuru taleplerini kabul etti.  Malatya kayısısı için de 3 yıllık değerlendirme süreci de sorunsuz tamamlandı ve tescil haberi bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu,  Kayseri mantısı,  Kayseri pastırması ve  Kayseri sucuğunun coğrafi işaret tescili başvuru taleplerini kabul etti.  Malatya kayısısı için de 3 yıllık değerlendirme süreci de sorunsuz tamamlandı ve tescil haberi bekleniyor.

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler  Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu,  Kayseri Ticaret ve Sanayi Odası´nın  Kayseri pastırması, sucuğu ve mantısına coğrafi işaret tescili için AB Komisyonu´na yaptığı başvurunun kabul edildiği ve ilanının yapıldığını açıkladı. Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu,  Kayseri Ticaret ve Sanayi Odası´nı çabalarından dolayı tebrik etti.

Türkiye´de AB Komisyonu tarafından coğrafi işaret tescili alınmış iki ürün olduğunu belirten Prof. Dr. Tekelioğlu, bu iki ürünün  Gaziantep baklavası ile  Aydın inciri olduğunu söyledi.

Ayrıca başvurusu kabul edilen  Kayseri pastırması, sucuğu ve mantısıyla birlikte 10 ürünle ilgili coğrafi işaret tescil sürecinin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, bu ürünlerden  Malatya kayısısı için sürecin tamamlandığını, bugünlerde  Malatya kayısısı için de coğrafi işaret tescilinin açıklanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, başvurusu kabul edilen diğer ürünlerin  Taşköprü sarımsağı,  Bayramiç beyazı,  Aydın kestanesi,  İnegöl köfte,  Afyon sucuğu,  Afyon pastırması olduğunu söyledi.



Bir başka olumlu gelişme olarak AB Komisyonu´nda tescili bekleyen  Malatya kayısısının tescilinin bugünlerde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tekelioğlu, "Çünkü 3 aydır askıda. Postayla yapılacak itirazlar için gerekli bir aylık sürenin üzerinden 18-19 gün geçti. Bu arada tescil edilecek.  Malatya kayısısının başvurusu 3 yılı buldu. Değerlendirme süreci tamamlandı, 3 aylık ilan süresi de bitti ve yaklaşık 2 ay daha geçti. Bugünlerde  Malatya kayısısının da mutlaka tescil edilmiş olması gerekiyor" dedi.


Ülkemizde coğrafi işaret tescili yapılmış 204 ürün bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Tekelioğlu, "Bugün sabah aldığım güzel bir haberle bu sayı 205´e yükseldi.  Türk Patent Enstitüsü tarafından son olarak  Ardahan çiçek balı da tescil edildi. Şu anda tescilli iki balımız var, biri  Siirt  Pervari balı, diğeri  Ardahan çiçek balı.  Ardahan ili Arı Yetiştiricileri Birliği´ni de tebrik ediyorum. Tescillerin birlik-kooperatiflerden yapılmış olması da çok önemli" dedi.



Coğrafi işretlerle ilgili Ocak ayı başında sınai mülkiyet yasasının kabul edilmesinin son derece önemli bir gelişme olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Tekelioğlu, "Bu yasa, coğrafi işaretlerle ilgili birçok yenilik getiriyor. Bunlardan biri de coğrafi işaret logolarının tescillenmiş ürünler üzerinde kullanılması.  Türk Patent Enstitüsü´nde coğrafi işaretle ilgili dairenin kurulması, tescil süreleri ve maliyetlerinin azaltılması son derece olumlu gelişmeler. Bundan sonra tescilli ürünlerde çok hızlı artış olacağına inanıyorum. Şu an başvuru yapılmış ve tescil bekleyen 322 ürün var.  Türkiye´de potansiyel çok yüksek. Şu ana kadar alınmış tesciller toplam potansiyelin ancak yüzde 8´ini oluşturuyor ki bu konuda yapılacak çok şey var. Ama yeni oluşumlar, kurumsal ve yasal düzenlemelerle bu gelişmelerin hızla artacağını tahmin ediyorum" dedi.