Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

KAYSERİ ŞEKER KÖMÜR KAZANLARINI MODERNİZE ETTİ

KAYSERİ ŞEKER KÖMÜR KAZANLARINI MODERNİZE ETTİ

Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, Tabi Enerji ile yaptığı işbirliği ile fabrikadaki kömür kazanlarını modernize ederek, yüzde 10 verim artışı sağladı.

Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, Tabi Enerji ile yaptığı işbirliği ile fabrikadaki kömür kazanlarını modernize ederek, yüzde 10 verim artışı sağladı.
Üniversite ve çeşitli kurumlarla sürekli olarak işbirliği çalışmaları gerçekleştiren Kayseri Şeker, Tabi Enerji ile enerji verimliliğini artırmaya yönelik işbirliğinde bulundu. Yapılan işbirliği ile kömür kazanları modernize edilerek yüzde 10 verim artışı sağlandı.
Şeker sektörüne ve orta ölçekli kömür yakıtlı enerji santrallerine örnek olacak iki projeyi tamamladıklarını söyleyen Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, ?Birçok işletmede olduğu gibi şeker fabrikalarında da üretim maliyetlerinin büyük bir kısmını enerji maliyetleri oluşturuyor. İşletme teknik personellerimiz, Ar-Ge Merkezi çalışanlarımız ve Tabi Enerji işbirliğinde yapılan çalışmalarımızla Kayseri Şeker Fabrikası´ndaki 1955 tarihli kömür kazanları modernize edildi.  Bu çalışma ile şeker sektöründe bulunan eski tip kömürlü kazan tasarımlarının iyileştirilerek fabrikaların çevre mevzuatındaki yükümlülüklerini rahatlıkla yerine getirebilmesinin yanında enerji üretiminde kapasite ve verim artışı sağlanabileceğini de gösterdik. Kömürlü kazanların yanı sıra bünyemizde bulunan doğalgazlı kazanlarda da yanma optimizasyonu yaptık" dedi.
Proje uygulaması sonrasında yapılan ölçümlerde kömürlü kazan termik verimlerinde yüzde 10, doğalgaz kazan verimlerinde ise yüzde 2.5 oranında artış sağladıklarını söyleyen Akay, iki çalışma ile enerji maliyetlerinde yıllık bazda milyonlarca lira tasarruf sağlamış olacaklarını söyledi.