Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

KAYSERİ ŞEKER PANCAR ÇİFTÇİSİ DÖVİZ DALGALANMALARINDAN ETKİLENMEYECEK

KAYSERİ ŞEKER PANCAR ÇİFTÇİSİ DÖVİZ DALGALANMALARINDAN ETKİLENMEYECEK

Türkiye`de hammadde kaynakları bulunmadığından kimyasal gübre sektörü %90`ın üzerinde dışa bağımlıdır. Ülkemizde yıllık gübre tüketimi yaklaşık 5 - 5,5 milyon ton aralığında değişmekte olup; bunun parasal değeri yaklaşık 3 - 3,5 milyar dolar civarındadır

 

  

Türkiye`de hammadde kaynakları bulunmadığından kimyasal gübre sektörü %90`ın üzerinde dışa bağımlıdır. Ülkemizde yıllık  gübre tüketimi yaklaşık 5 - 5,5 milyon ton aralığında değişmekte olup; bunun parasal değeri yaklaşık 3 - 3,5 milyar dolar civarındadır.

İç piyasadaki gübre fiyatları da uluslararası piyasalardaki hammadde ve gübre fiyatları ile  döviz kurundaki değişmelerden sürekli olarak  etkilenmektedir.

 Ancak Kayseri Şeker  yönetimi gübre konusunda da çiftçisinin  döviz kurlarından etkilenmemesi ve bölgesinde pancar tarımına artan ilginin devamına katkı sağlamak amacıyla önemli bir karar alarak,çiftçisinin ihtiyacı olan gübreyi, Pancar Kooperatifleri Birliği(Pankobirlik) aracılığı ile temin edildiği, Bu zaman dışında da gübre sözleşmesi yapılamadığı belirtildi.

Kayseri şeker tarafından çiftçilere teslim edilmeye başlanan taban ve üst gübrelerinin bedellerinin 2017 yılı pancar bedellerinin ödenme döneminde kesilmek üzere çiftçiye adresinde teslimine başlandığı açıklandı.

Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri Şeker´e bağlı olarak sözleşmeli pancar ekimi yapılan  12 bölgede 63.Kampanya için Ocak, şubat ve mart aylarında çiftçiye teslim edilecek  22.000 ton taban gübresi ve şubat, mart, nisan aylarında teslim edilecek 22.500 ton üst gübresi olmak üzere toplam 44.500 ton gübrenin   dağıtımına başlandığını belirtti.

Başkan Akay; . Kompoze gübre fiyatının  çiftçiye 1.550 TL/TON, Amonyum Sülfat gübrenin ise  720 TL/TON üzerinden işlem göreceğini ve gübre bedellerinin çiftçilerden hasat dönemi sonunda tahsil edileceğini belirtti.

Gübrelerin zamanından evvel  teslim edildiğini belirten çiftçiler, bu uygulamanın çiftçinin işini kolaylaştırdığını belirterek  teşekkür ettiler.