Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

KAYSERİ´DE 10 BİN DOSYA UZLAŞTIRMA BÜROSUNA GÖNDERİLDİ

KAYSERİ´DE 10 BİN DOSYA UZLAŞTIRMA BÜROSUNA GÖNDERİLDİ

  Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti´ni ziyaret etti

 

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti´ni ziyaret etti Burada yaptığı konuşmada, uzlaştırma bürosunun çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Başsavcı Akın, "Bir dosyada şüphelinin bakıma muhtaç kişilere sabah kahvaltısında 350 simit dağıtmasıyla uzlaşmaya varıldı. Başka bir dosyamızda şehit aileleri derneğine bağışta bulunmak suretiyle uzlaşma sağlandı. Yaklaşık 10 bin evrak uzlaşma bürosuna gönderildi" dedi.
Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti´ne (KGC) ziyareti sırasında, KGC Başkanı Metin Kösedağ ve gazeteciler tarafından karşılandı. Başsavcı Akın, özellikle suça sürüklenen çocuklara ilişkin soruşturmalar ve uzlaştırma bürosunun yürüttüğü soruşturmalarla birçok adliyeye örnek olabileceğini kaydederek, "Adliyeye gelen soruşturma evraklarının yüzde 10´undan daha fazlasının uzlaşma kapsamında kaldığı görülmektedir. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 10 bin evrak uzlaşma bürosuna gönderildiğini ve 6 bin civarında dosyanın uzlaştırmayla neticelendirildiğini söyleyebilirim. 6-7 mahkemeden tasarruf edilmiş olduğunu gözlemliyoruz" diye konuştu.
Adalet Bakanlığı´nın 70 bin evrakı uzlaştırmayla neticelendirmeyi hedeflediğini dile getiren Başsavcı Akın, "Bizim adliyemiz açısından 2017 yılı içinde 9 bin civarında soruşturma evrakı uzlaştırma bürosuna gitmiş, bunun 5 bini uzlaşmayla neticelenmiş bin civarında evrak da hala uzlaştırmacılarda bulunuyor" dedi. Bazı dosyaların uzlaşma şekillerine ilişkin Başsavcı Akın, "Bir dosyamızda boşanma aşamasında olan bir ailemizin arasındaki hakaret evrakının uzlaşmacımızın araya girmesiyle davasını geri çektiklerini hatta boşanmaktan da vazgeçtiklerini gördük. Yine mahkemede sürmekte olan birden fazla müştekisi olan dolandırıcılık davasında 68 bin lira gibi bir paranın sanık tarafından mağdurlara verilmek suretiyle uzlaşma sağlandı. Bir başka dosyada da şüphelinin bakıma muhtaç kişilere sabah kahvaltısında 350 simit dağıtmasıyla uzlaşmaya varıldı" dedi.

Uzlaşma bürosunun amacını açıklayan Başsavcı Akın, "Bir şekilde kamu düzenini bozarak suça karışmış insanların hem mağdur hem şüpheliyi bir araya getirerek gerek edim ödemek suretiyle gerek özür dileyerek uzlaşma sağlamak. Burada hem uzun sürecek bir dava sürecinde tarafların yıpranmasını hem emek ve mesai kaybını önlüyor hem de taraflar mutlu bir şekilde evlerine gitmiş oluyor. Bir edim olmadığı süre ne kadar ceza verilirse şüpheliye, mağdur bundan tatmin olmuyor ve husumet anlamında aşama kat edilemiyor" dedi. Aile içi şiddet konularında da çok titiz çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Başsavcı Akın, "Her aile içi şiddet konularında evden uzaklaştırma ve diğer tedbirlerin uygulandığını söyleyebilirim. Kayseri´nin bir huzur kenti olduğunu söylüyoruz bundan sonrada öyle olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz" diyerek sözlerini noktaladı.
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Başsavcı Akın´a cemiyetin çıkarttığı derginin son sayısını hediye etti.