Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

KAYSERİ´DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADIĞI

KAYSERİ´DE AHİLİK HAFTASI  KUTLAMALARI BAŞLADIĞI

KESOB tarafından düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtına çelenk bırakılarak başladı.

 

KESOB tarafından düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtına çelenk bırakılarak başladı. Arından KESOB Başkanı Ahmet Övüç, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan ve KESOB´a bağlı odaların başkanlarının katılımıyla Vali Süleyman Kamçı makamında ziyaret edildi. Yapılan ziyaretin ardından Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunda tören düzenlendi. Törene Vali Süleyman Kamçı, KESOB Başkanı Ahmet Övüç, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, Kayseri ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kayseri Ticaret Borası Başkanı Şaban Ünlü, KESOB´a bağlı odaların başkanları ve öğrenciler katıldı. Törende açılış konuşması yapan KESOB Başkanı Ahmet Övüç, "Hepinizin bildiği gibi Ahilik 13. yüzyılda kökleri bir taraftan Orta Asya Türk kültürüne diğer taraftan İslam medeniyetine dayanan İç Anadolu merkezli olarak kurulmuş daha sonra bütün Anadolu´ya yayılmış ve Türklerin Anadolu´da kök salması ve tutunmasında önemli bir rol oynamıştır. Türklere özgü milli bir kuruluş olarak ortaya çıkmış olan Ahilik, sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Ahi Evran-ı Veli ahilik teşkilatını akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine oturtarak sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kuralları içinde yoğurup Türk milletine has bir kültür hazinesi haline getirmiş Ahi teşkilatı zengin ile fakir üretici ile tüketici emek ile sermaye devlet ile millet arasındaki dayanışmanın kurulmasına köprü olmuştur" ifadelerini kullandı.

Vali Süleyman Kamçı ise, "Günümüze kadar etkinlikleri devam ettiren ahilik anlayışı için ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğunu düşünüyoruz. Ahi Evran arapların kurduğu futüvvet teşkilatından etkilenerek 1205´te Anadolu´ya gelerek kısa bir süre sonra Kayseri´de ahilik teşkilatını kurmuştur. Bu bakımdan ahiliğin bizim için önemi oldukça büyüktür. İlimizde 18-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Ahilik Haftası kutlamaları bu geleneğin hatırlanması ve yaşatılması için vesile olacaktır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından KESOB tarafından yılın ahisi seçilen 60 yaşındaki oto döşeme ustası Recep Kefkir´e protokol tarafından kaftanı giydirildi. Ayrıca yılın ahilik onur ödülüne layık görülen Ali Erkara ile  ahilik hizmet ödülü alan Zekeriya Yapak´a plaketleri verildi. Yılın kalfası İsmail Eder, çırağı Osman Babaoğlu´da plaketlerini törende aldı. Program şed kuşatma töreni gösteri ve helva ikramı ile sona erdi.