Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

KAYSERİ´DE ATATÜRK´ÜN KALDIĞI MÜZE EVİNA YOĞUN İLGİ

KAYSERİ´DE ATATÜRK´ÜN KALDIĞI MÜZE EVİNA YOĞUN İLGİ

Mustafa Kemal Atatürk´ün, Heyet-i Temsiliye Reisi olarak 20 Aralık 1919´da geldiği Kayseri´de kaldığı tarihi konak, 1998 yılında restore edilip, yeniden düzenlenerek müzeye dönüştürüldü.

Mustafa Kemal Atatürk´ün, Heyet-i Temsiliye Reisi olarak 20 Aralık 1919´da geldiği Kayseri´de kaldığı tarihi konak, 1998 yılında restore edilip, yeniden düzenlenerek müzeye dönüştürüldü. Atatürk´ün balmumu heykelleri ile diğer eşyalarının yer aldığı müze, yoğun ilgi görüyor.
Kayseri´nin merkez Melikgazi ilçesi Cumhuriyet Mahallesi´nde yer alan konak, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsil Heyeti Reisi olarak 19 Aralık 1919´da Kayseri´ye geldiğinde Mustafa Kemal Atatürk´ü ağırladı. Atatürk, bu konakta 2 gece misafir kaldı ve şehrin ileri gelenleri ile burada görüşmeler gerçekleştirdi.
Raşit Ağa Konağı, 19´uncu yüzyılda yapılmış Geç Osmanlı dönemine ait eski bir Türk evi olarak 1969 yılında tescil edildi. 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı´nca kamulaştırılan konak, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 1983 yılında ´Atatürk Evi´ olarak ziyarete açıldı. Konak, yeniden düzenlenerek 19 Aralık 1998 tarihinden bu yana ´Atatürk Müzesi´ olarak hizmet veriyor. Müzede piyano, tabancalar, bastonlar, Atatürk´ün çalışma masası, yatağı ve koltuk takımları gibi envantere kayıtlı 41 eser sergileniyor.
Müzede ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı´nca yaptırılan Atatürk ve İsmet İnönü´nün balmumu heykelleri bulunuyor. Gün içinde birçok kişinin ziyaret ettiği müzede en büyük ilgiyi, Atatürk´ün, Kayseri ziyaretinde çekilen fotoğrafları esas alınarak yapılan balmumu heykelleri görüyor. Ziyaretçiler, heykelleri büyük bir dikkat ve hayranlıkla incelerken hatıra fotoğrafı çektiriyor. Duvarları ışıklandırılan Atatürk fotoğrafları ile süslenen müzede o yıllarda kullanılan eşyalar da bulunuyor. Binanın bodrum katı ise Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmet veriyor.