Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

KAYSERİ’DE METAN GAZI İLE ELEKTRİK ÜRETİLECEK

KAYSERİ’DE METAN GAZI İLE ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin hayvancılık projesi 'Beydeğirmeni Besi Bölgesi’nde hayvansal atıklardan biyometanizasyon yöntemi ile metan gazı elde edilerek, elektrik enerjisi üretilecek.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin hayvancılık projesi 'Beydeğirmeni Besi Bölgesi’nde hayvansal atıklardan biyometanizasyon yöntemi ile metan gazı elde edilerek, elektrik enerjisi üretilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "1 kuruş belediyeye yük getirmeden hayvansal atıklardan ve organik atıklardan 4,5 megavatlık, daha sonra da artacak miktarda enerji üreteceğiz" dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin hayvancılığı destekleyecek önemli projesi olan Beydeğirmeni Besi Bölgesi konusunda bilgi veren Başkan Büyükkılıç, proje ile canlı hayvan üretimi yanında metan gazı ile elektrik de üretileceğini bildirdi. Besi bölgesindeki hayvan artıklarından elektrik üretileceğini belirten Başkan Büyükkılıç, "Beydeğirmeni’nde elektrik üretme konusunda biyogaz üzerinden ihaleye çıkıldı. 1 kuruş belediyeye yük getirmeden hayvansal atıklardan ve organik atıklardan 4,5 megavatlık, daha sonra da artacak miktarda enerji üreteceğiz. 20 megavata kadar yolu var, modüler sistem. Ayrıca orada güneş enerjisi olacak, sera uygulaması olacak. O şekli ile enerjiden, sıcak sudan bir sirkülasyon halinde yararlanacağız" dedi.
'382 YATIRIMCI MÜRACAAT YAPTI'
Hayvancılık konusunda yatırımcılara önemli fırsatlar sunulduğunu belirten Başkan Büyükkılıç, "Beydeğirmeni Projesi konusunda rakamlar yüksek olduğu için yatırımcılar biraz geri durmuştu.  Biz kırmızı et üreticilerini bir araya getirdik. Sonra buradaki yatırımcılarla bir araya geldik. Amacımız nedir, buranın canlanmasıdır. Orada duran topraktan bize bir fayda gelmez. Onlarla görüşmeler sonrasında 25+KDV rakamında anlaştık. Yani alt yapısı olan, 1 metrekaresi 25 TL+KDV şeklinde olan böyle bir yatırımın herhalde eşi yok. Böyle bir sürece girdik ve şu anda totalde 382 yatırımcı burası için müracaatını yaptı. Çalışmalar hızla devam ediyor. Kayseri'de bütün organik, hayvansal atıkları değerlendirecek olan bir projeyi hayata geçiriyoruz" ifadesini kullandı. 
Öte yandan, hazırlanan projenin 2 yıl içinde tamamlanmasının beklendiği bildirildi.