Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

KAYSERİ`DEKİ SURİYELİLERİN YAŞAM MÜCADELESİ

KAYSERİ`DEKİ SURİYELİLERİN YAŞAM MÜCADELESİ

Suriye`deki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye`ye gelerek önce Kilis`te kalan daha sonraKayseri`ye geçen Suriyelilerin bir bölümü, kendilerinin kurdukları derme çatma barakalarda yaşam mücadelesi veriyor

Suriye`deki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye`ye gelerek önce Kilis`te kalan daha sonraKayseri`ye geçen Suriyelilerin bir bölümü, kendilerinin kurdukları derme çatma barakalarda yaşam mücadelesi veriyor.Kayseri`nin Melikgazi ilçesine bağlı Anbar mahallesindeki boş araziye baraka ve çadır kurarak tüm olanaksızlıklara rağmen hayata tutunmaya çalışan Suriyeliler, kendilerine sahip çıktığı için Türk Devleti`ne teşekkür ediyorlar. Sığınmacıların bir kısmı, ülkelerinden kaçıp Türkiye`re Kilis`teki kamplarda kaldıklarını, daha sonra Kayseri`ye geldiklerini, bir kısmı ise direkt olarak kente geldiklerini ifade ettiler. Kayseri`de kendilerini gibi bir çok Suriyeli aile bulunduğunu,bunların büyük kısmının devlet tarafından evlere yerleştirildiğini, kendilerinin ise buldukları tahtadan bez, branda, deri parçası, çuval yardımı ve kamyon çadırı kullanarak yaptıkları barakalarda kaldığını ileri sürenn Suriyeliler, buradaki her türlü olumsuzluğa karşın, Kilis`teki kampa gitmek istemediklerini söylediler.

Barakalarda yaşayan ve çoğunluğu çocuk 450-500 kadar Suriyeli, su ihtiyaçlarını civardaki camilerin çeşmelerinden karşılıyor. Kadınlar, cami çeşmelerinden bidon ve tenekelere doldurdukları su ile barakalarının önünde çamaşırlarını yıkıyorlar. Çocuklar, barakalar arasında oynayarak zamanlarını geçiriyorlar. Kendisi de barakada kalan ismini söylemeyen ve lakabının "Muhtar" olduğunu belirten sığınmacı,çocukların başı boş yetiştiğini, çocukların hasta olduğunu söyledi. Muhtar lakaplı sığınmacı, "Aileler çocuklarını kontrol etmekte zorlanıyor. Çocukların bir bölümü sigara gibi kötü alışkanlıklar ediniyor. sabah buradan ayrılıp, kent merkezinde dilenip, kağıt mendil satarak dolaşan çocuklar, akşam barakaya dönüyor.. Çocukların bir kısmı, barakaların bulunduğu arazinin yol kenarındaki bölümünde, yanlarında getirdikleri çay ve tütünü satarak para kazanmaya çalışıyor." diye konuşuyor

Barakalarda yaşam mücadelesi veren Suriyeliler, "Bizler kampa gitmek istemiyoruz. Devlet burada bize iş versin, yaşama olanağı sağlasın. Kimimiz Türkiye`ye 4 yıl önce geldi, kimimiz ise daha yeni geldi. Türkiye`de doğan çocuklarımız var. Bu çocuklarımız için okul istiyoruz. Ana dilimizde ve Türkçe eğitim görmek istiyoruz. Kayseri`de çöplerden kağıt, plastik ve cam toplayıp satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Hiçbirimizin belli bir işi yok. Çoğu zaman çöplerden topladığımız yiyeceklerle karnımızı doyuruyoruz. Türk Devleti bize sahip çıktı, ancak biz yaşantımızı sürdürecek şartların oluşturulmasını da istiyoruz. Kalabileceğimiz bir evimiz olsun, çocuklarımız okula gitsin, bizim bir işimiz olsun" dediler.

AÇ İNSAN, HERŞEYİ YAPAR

Bu arada yaşları 5-11 arasında değişen bazı Suriyeli çocuklar, şehrin trafiği yoğun kavşaklarında duran araç sürücülerinden para istiyorlar. Hayatlarını tehlikeye atan bu çocukları gören vatandaşlar, "Aç insan herşeyi yapar. Önemli olan, ülkelerinden kaçan bu insanlara kucak açmak değil, geçimlerini ve her türlü ihtiyaçlarını da karşılamak. Aç insan, yolda para da ister, hırsızlık da yapar, herşeyi yapar" dediler.

Kavşaklarda duran araç sürücülerinden para isteyen 2 Suriyeli genç kadın da kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını, kendilerinin de karınlarını doyurmak için böyle bir yola başvurduklarını belirtti. Trafikte araçlar arasında adeta ölümle dans eden çocuklar, yaptıkları işin tehlikesinden çok oyun kısmına bakıyorlar. Bazı çocuklar, yaptıkları işin tehlikeli olduğunu bildiklerini ancak bir arabanın çarpmasından korkmadıklarını söylediler. Çocuklar, polis gördüklerinde kaçarak saklanmaya çalışıyorlar. Polis aracının gittiğini gören çocuklar, tekrar kavşaklardaki yerlerini alıyorlar. Bu arada son zamanlarda polise, kavşaklarda küçük çocukların para istediği yönünde yapılan ihbarlarda da ciddi bir artış gözleniyor.

Bu arada, Kayseri Emniyet Müdürlüğü`nün kayıtlarına göre, çoğunluğu Eskişehir Bağları bölgesindeki Osmanlı, Selçuklu ve Danışment mahallelerinde olmak üzere kentte toplam 24 bin 656 Suriyeli bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, Vali Orhan Düzgün başkanlığında ilgili kamu kurumlarının müdürlerinin katıldığı ve kentteki Suriyelilerin durumu, yapılan yardımlar, bundan sonra yapılacak yardım ve hizmetlerin değerlendirildiği bir toplantı da yapılmıştı.